Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Beamona jeho legendární skok pronásleduje i 45 let poté

Ostrava - Kam přijede, už pětačtyřicet let neodpovídá slavný americký dálkař Bob Beamon na nic jiného. Jeho 890 centimetrů dlouhý skok do jednadvacátého století z olympiády v Mexiku 1968 se zapsal do atletické historie a absolutně změnil jeho život. Beamon přicestoval poprvé do České republiky a o životním skoku znovu vyprávěl při příležitosti dnes probíhající Zlaté tretry.

Bob Beamon na Zlaté tretře
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Rád o tom vyprávím, nevadí mi to," řekl dnes novinářům. V Ostravě měl dobrou náladu, žertoval, nechal se fotit a rozdával podpisy. Jeho světový rekord vydržel 23 let, než ho v roce 1991 na tokijském světovém šampionátu v památném souboji s legendárním Carlem Lewisem překonal o pět centimetrů Mike Powell.

Jeho výkon se zrodil v těžké politické situaci a Beamon to vnímal. I kvůli Věře Čáslavské, která na téže olympiádě získala čtyři zlata a potom se v Mexiku vdala. "V USA jsme měli témata Afroameričanů, byly studentské nepokoje v Mexiku, v tom roce byl zabit Martin Luther King a Bob Kennedy. V Československu probíhaly změny," vypočítal. "Říkám tomu období rekonstrukce nové éry."

S Čáslavskou se v sedmdesátých letech potkával, když pracovali pro mexickou vládu a propagaci sportu. Teď se znovu setkali v Ostravě.

Bob Beamon o setkání s Věrou Čáslavskou:

"Máme si spolu co říct. Je to opravdová legenda, tehdy to byl velký příběh. Prožili jsme spolu pár skvělých let, ona byla a je stále legenda v její době a napořád."

Jeho kariéra skončila brzy po rekordním skoku, kterému se už ani nepřiblížil. Zlatou olympijskou medailí si splnil sen, ale jeho život začal směrovat jinam. Chvíli pracoval jako atletický kouč, ale chtěl dokončit studia a prosadit se v obchodu. "Tehdy jste si atletikou vydělat nemohli. Ten skok mi změnil sportovní život, ale já chtěl dál pracovat. Měl jsem v hlavě plán a převzal za svůj život zodpovědnost," vzpomínal.

Je nám líto, video expirovalo.
Na ostravskou Zlatou tretru přijel slavný dálkař Bob Beamon

Atletiku sleduje dál, a když necestuje, nevynechá žádný velký závod. Míní, že se blíží doba, kdy někdo skočí devět metrů. Powellův rekord je už 22 let starý. "Přijde to. Možná ne hned, ale za pět či deset let určitě. Je to jen o tréninku. Člověk musí věřit tomu, co dělá, rozumět svému tělu. A také dobře vypadat," smál se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články