Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Atletický rok 2012 patřil Boltovi, z Čechů nejvíce zářila Špotáková

Praha - Nějvětší atletickou událostí uplynulého roku byly souboje na londýnském olympijském stadionu. Celý svět uchvátil Usain Bolt, Čechy nejvíc potěšila Barbora Špotáková. Oba obhájili zlaté medaile z Pekingu a chtějí vyhrát ještě za čtyři roky v Riu. Čeští atleti ale také zažili v historii samostatné české atletiky nebývalé medailové žně na evropském šampionátu v Helsinkách.

Usain Bolt
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Stu Forster

Oštěpaři Vítězslavu Veselému to sice na olympiádě těsně "nezacinkalo", ale i tak může díky osobnímu rekordu a titulu mistra Evropy mluvit o životní sezoně. Evropskými šampiony se stali také čtvrtkař Pavel Maslák a tyčkařka Jiřina Ptáčníková. Překážkářka Zuzana Hejnová získala v Londýně v obrovské konkurenci olympijský bronz.

Halová sezona vyvrcholila v Istanbulu

Pro halového mistra Evropy z roku 2011, překážkáře Petra Svobodu, sezona vůbec nezačala. Ještě v únoru po úspěšné operaci Achillovy šlachy doufal, že na olympiádu pojede, jenže v květnu musel kvůli vlekoucí se rekonvalescenci účast na mistrovství Evropy i olympijských hrách vzdát

Český vytrvalec Emil Zátopek se v březnu spolu s dalšími jedenácti atletickými legendami stal jedním z prvních členů Síně slávy, kterou mezinárodní atletická federace IAAF založila k příležitosti oslav svého stoletého výročí. 

Na halovém mistrovství světa v Istanbulu vylepšil Američan Ashton Eaton vlastní světový rekord v sedmiboji na 6 645 bodů. Osmistovkař Jakub Holuša vybojoval stříbrnou medaili, což byl jediný cenný kov, který si Češi z Turecka odvezli.

Ptáčníková, Veselý a Maslák mistry Evropy

Oštěpařům Barboře Špotákové i Vítězslavu Veselému se start do Diamantové ligy povedl náramně. Veselý vyhrál v Šanghaji, Špotáková skončila v Dauhá druhá. Na ostravské Zlaté tretře triumfovali oba, Špotáková nejdelším hodem sezony i rekordem mítinku 67,78 metru. Veselý si pak na Diamantové lize v Oslo vylepšil osobní maximum na 88,11 metru.

Ve vynikajících výkonech pokračoval americký vícebojař Eaton, který na americké olympijské kvalifikaci v Eugene překonal světový rekord Romana Šebrleho v desetiboji o 13 bodů a celkem jich získal 9 039.

Mistrovství Evropy pod otevřeným nebem v Helsinkách ovládl Vítězslav Veselý a získal tak jedinou zlatou medaili z těch nejvýznamnějších závodů, která jeho trenérovi Janu Železnému ve sbírce chybí. Špotáková se soustředila na olympiádu a evropský šampionát vynechala.

Evropským šampionem se stal také Pavel Maslák, který 400 metrů zaběhnul v čase 45:24. Stříbro pro českou výpravu vybojovala ve stejně dlouhém běhu s překážkami Denisa Rosolová. Závod tyčkařek ovládla Jiřina Ptáčníková výkonem 4,60 metru a bronz na 4x400 metrů vydřela v těsném souboji s Británií štafeta "Rychlých holek" ve složení Zuzana Hejnová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoníčková a Denisa Rosolová.

Bolt obhájil tři olympijská zlata

Na olympiádě v Londýně dokázala jamajská sprinterka Shelly-Anne Fraserová-Pryceová jako třetí žena v olympijské historii obhájit zlato v běhu na 100 metrů. Zcela ji ale zastínil její krajan Usain Bolt, který obhájil prvenství z Pekingu ve sprintech na 100 i 200 metrů a štafetu na 4x100 metrů dokonce jako finišman dovedl k obhajobě vítězství ve světovém rekordu 36,84.

Nejrychleji v historii běžely také Američanky Madisonová, Felixová, Knightová a Jeterová, když čtyři stometrové úseky se štafetovým kolíkem v ruce uběhly za 40,82. Keňan David Rudisha vyhrál olympijský závod na 800 metrů ve světovém rekordu 1:40,91 minuty, závod chodkyň na 20 kilometrů zase v rekordním čase 1:25:02 dokončila Ruska Jelena Lašmanovová.

Poprvé v historii her se v Londýně na atletickém oválu představil handicapovaný atlet. Jihoafričan Oscar Pistorius, který má pod koleny amputované obě dolní končetiny a nastupuje na karbonových protézách, dokonce postoupil do semifinále běhu na 400 metrů a se štafetou se dokonce zúčastnil finálového běhu.

Špotáková opět zlatá, Hejnová má olympijský bronz

Zlato z Pekingu suverénně obhájila Barbora Špotáková nejdelším hodem sezony 69,55 metru. Jelikož by chtěla závodit ještě na příští olympiádě v Brazílii, případným třetím vítězstvím může vyrovnat tři zlaté olympijské medaile v řadě jejího trenéra Jana Železného, který ale získal ještě jednu stříbrnou navíc.

Překážkářka Zuzana Hejnová dokázala skvělým časem 53,38 vytěžit bronz ze závodu na 400 metrů překážek. Pouze s nepopulární "bramborovou medailí" naopak z olympijského závodu odcházel favorizovaný Vítězslav Veselý.

Mezi další olympijská zklamání patří třetí místo tyčkařské legendy a vítězky z Pekingu Jeleny Isinbajevové a odstoupení zlatého desetibojaře z Atén Romana Šebrleho kvůli zranění. Šebrleho může těšit snad jedině skutečnost, že mu na rozdíl od světových rekordů v desetiboji i sedmiboji vítězný Američan Eaton olympijský rekord prozatím ponechal.

O největší dopingový skandál her se postarala běloruská vítězka soutěže koulařek Naděžda Ostapčuková, respektive její trenér Alexander Jefimov, který přiznal, že dal atletce bez jejího vědomí do jídla anabolický steroid metenolol. Kvůli trenérovu doznání udělila Ostapčukové národní dopingová agentura pouze roční zákaz závodění, zatímco Jefimovi zakázala činnost na čtyři roky.

Český oštěp vládne Diamantové lize

Špotáková podruhé v kariéře a premiérově i Veselý ovládli celkové pořadí Diamantové ligy. Američan Aries Merritt ve finálovém závodě ligy v Bruselu překonal světový rekord na 110 metrů překážek časem 12,80 sekundy.

Pavel Maslák byl v hlasování Evropské atletické asociace (EAA) zvolen mužskou vycházející hvězdou uplynulé sezony, Špotáková skončila třetí v hlasování o nejlepší evropskou atletku.

Počtvrté v kariéře se nejlepším světovým atletem roku stal Usain Bolt, mezi ženami vyhrála anketu mezinárodní federace IAAF běžkyně Allyson Felixová z USA, která si z Londýna rovněž odvezla tři zlata.

Českou anketu Atlet roku již pošesté ovládla Barbora Špotáková před Zuzanou Hejnovou a Vítězslavem Veselým. Nejlepší česká oštěpařka a česká sportovkyně roku ale v roce 2013 žádnou medaili nezíská, protože přerušila kariéru kvůli těhotenství.

Nadcházející atletická sezona vyvrcholí v srpnu na mistrovství světa v Moskvě, na němž si určitě bude chtít po olympiádě spravit chuť Vítězslav Veselý a na světovou medaili si jistě brousí zuby Maslák, Hejnová a snad i mnozí další. Pro českého fanouška bude velkým lákadlem ostravská Zlatá tretra, na níž možná znovu přijede Usain Bolt a která má velkou šanci stát se součástí prestižní série mítinků Diamantové ligy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články