Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Atleti mají poslední šanci zabojovat o účast na halovém MS

Praha - Po víkendovém mistrovství České republiky v Praze ve Stromovce už nebudou mít atleti žádnou možnost plnit nominační kritéria na halové mistrovství světa, které se uskuteční od 9. do 11. března v Istanbulu. Kouč české reprezentace Tomáš Dvořák věří, že k již jistým devíti účastníkům v individuálních disciplínách ještě další přibudou. Adeptů na limity pro Istanbul je několik. Největší šanci mají tyčkař Jan Kudlička, dálkař Roman Novotný, překážkář Martin Mazáč či sprinter Libor Žilka. Dva centimetry ve skoku vysokém chybí k limitu Oldřišce Marešové, poprvé v sezoně bude vrhat koulí Jan Marcell. Rovněž se na domácím šampionátu rozhodne o tom, zda do Istanbulu pojede mužská štafeta, která splnila nominační kritérium.

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková
zdroj: ČT24

Na MČR je přihlášeno 314 závodníků, z již jistých účastníků světového šampionátu nebude startovat jen Jakub Holuša. Halová mistryně Evropy Denisa Rosolová nepoběží čtyřstovku, ale závody na 60 a 200 metrů, Pavel Maslák, jeden z adeptů na finále na HMS na čtyřstovce, rovněž nastoupí do nejkratšího sprintu. Šebrle, který si zajistil účast na HMS poosmé v řadě, se přihlásil do závodů nad překážkami, ve skoku o tyči a vrhu koulí, nejspíš poběží také štafetu.

Nabitý program halového MS komplikuje situaci kolem štafety

Dvořák musí rozhodnout, zda do Istanbulu pošle štafetu. Tým si právo startu na HMS vybojoval hlavně díky Maslákovu českému rekordu 46,14 sekundy, který stlačil průměr čtyř nejlepších českých běžců pod požadovanou hranici. Jenže Maslák má šanci postoupit do finále a tím by jeho start v rozběhu štafety nebyl žádoucí. "Kluci se budou muset o víkendu hodně snažit," konstatoval Dvořák.

Pavel Maslák
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Do přihlášky štafety může Dvořák napsat šest mužů. Bez Masláka však nejspíš nemají reprezentanti šanci na postup do finále. Náhradníkem bude i Holuša, jinak patnáctistovkař. "Je to komplikovaná situace, musíme po víkendu zvážit všechna pro a proti," přemítal kouč reprezentace. "Kdyby měli závodit kluci ve sledu za Pavlem (Maslákem), tak jsme o půl sekundy zpět," upozornil Dvořák.

Tyčkařka Ptáčníková si věří, byť se jí příprava moc nepovedla

Taháky domácího šampionátu budou výškař Jaroslav Bába či tyčkařka Jiřina Ptáčníková, v současnosti šestá žena světových tabulek. "Půjdu to z tréninku, musím se připravit na Istanbul, ale formu mám, psychicky jsem na tom dobře, mohlo by to být dobré," prohlásila před víkendem Ptáčníková, která nedávno ve Volgogradu při svém vítězství skočila halový český rekord 470 cm.

"Byť to půjdu z plné přípravy, tak by to mohlo být dobré. Ale musím ještě trénovat, protože jsem v poslední době byla celkem unavená a rozbitá," prohlásila Ptáčníková před startem domácího mistrovství. "Chci si o víkendu zvednout sebevědomí, pak už se bude jen ladit forma," plánovala.

Dva roky se lopotila na výškách do 460 centimetrů a nedokázala se zlepšit. Až letos požádala o spolupráci bývalého českého rekordmana Zdeňka Lubenského a její výkonnost se zvedla. V hlavě jí také vrtá absolutní český rekord 475 cm bývalé vicemistryně světa Kateřiny Janků, za svobodna Baďurové. "Když se na to dostanu, budu se o to pokoušet," plánovala Ptáčníková. "Zdravotně jsem na tom dobře, i když mě trochu bolelo koleno. Připravená budu dobře, jen to zvládnout hlavou," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články