Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Atleti budou o víkendu bojovat v Ostravě o poslední nominace na ME

Praha - Před sezonou Tomáš Dvořák hovořil o tom, že na nadcházející mistrovství Evropy do Curychu pojede až šedesát atletů, ale byl příliš optimistický. Aktuálně je v týmu 39 reprezentantů, šéftrenér ale věří, že po víkendovém domácím šampionátu ještě nějaká jména přibudou. Mistrovství České republiky, jež bude po dvanácti letech hostit Ostrava, je poslední příležitostí.

V neděli večer bude uzavřena nominace. "Nyní je pravý čas na dobré výkony, deset dní před mistrovstvím Evropy," prohlásil Dvořák. "Není to takové číslo, s jakým jsem počítal loni, ale sudý rok s vrcholem na ME se dlouhodobě potýká v rámci české atletiky pro mě s neznámým stavem. Nevím, proč tomu tak je," přemítal nahlas. "Věřím ale, že v Ostravě se to zlomí," uvedl.

Limity splnilo více závodníků, ale například výškařka Michaela Hrubá dává přednost startu na olympiádě mládeže či obhájce titulu v běhu na 400 metrů Pavel Maslák se zranil a ukončil sezonu. Velký otazník visí nad startem rekonvalescentky Zuzany Hejnové, mistryně světa na 400 m překážek, kterou bolí pata, a o víkendu v Ostravě se rozhodne, jestli do Curychu pojede. "Přes kritéria se o víkendu ještě může dostat až deset závodníků," věřil Dvořák.

Ostrava je atletice město zaslíbené, v roce 2007 se tam konalo MS do 17 let a o čtyři roky později evropský šampionát atletů do 23 let. Každoročně je městský stadion dějištěm Zlaté tretry. "Pořád se tam staví tribuny, ale na kvalitu závodu to nebude mít vliv," ujistil za organizační výbor Oldřich Zvolánek. Přihlášeno je zhruba 400 atletů ze 69 oddílů. Kladiváři budou na vlastní žádost házet na tréninkovém stadionu.

Je nám líto, video expirovalo.
Domácí šampionát je poslední možností dostat se na atletické ME

Náročný víkend má před sebou vytrvalkyně s finskými kořeny a dvojím občanstvím Kristiina Mäki, jež se letos zaskvěla třemi českými rekordy během devíti dnů na tratích 3000, 5000 a 2000 metrů. Dnes večer se totiž přesouvá do Helsinek, odtud vlakem do Kuopia, kde na finském šampionátu poběží v pátek. Sobotu věnuje přesunu zpět do Ostravy. "Snad dorazím do půlnoci," řekla dnes s úsměvem.

V neděli ji pak čeká v Ostravě závod na 1500 metrů. "Chtěla bych dorazit do cíle zdravá," upozornila na loňský šampionát, kdy si při běhu na 5000 metrů na MČR přivodila zranění šlachy v chodidle, i když vyhrála v osobním rekordu. "Kdyby se ale po tom finském mistrovství ukázaly nějaké zdravotní obtíže, tak bych český šampionát nejspíš vypustila. Neudělám stejnou chybu podruhé," prohlásila. "Ale věřím, že všechno bude OK," dodala.

Denisa Rosolová se po halové sezoně potýkala se zdravotními problémy, nyní už je v pořádku a připravena prokázat formu. Věří, že tréninkové manko dohnala a může se na nadcházejícím ME v Curychu pokusit obhájit stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů překážek z Helsinek 2012. K optimismu ji opravňuje kvalitní osobní rekord na netradiční trati 300 metrů z minulého týdne 36,58 sekundy. "Doufám, že moje forma stoupá, snad se to projeví," věřila.

Hranicí spokojenosti je pro ni čas pod 55 sekund, naopak průšvihem výkon nad 56 sekund. "Pak bych asi vážně uvažovala, že v Curychu na ME poběžím raději hladkou čtyřstovku. Ale je to blbé, protože bych si ji potřebovala někde vyzkoušet," prohlásila. "Z třístovky toho člověk moc nezjistí," upozornila. "Věřím, že poběžím rychle, chci to zkusit, víc mě to i baví. Na medaile bude třeba běžet pod 55, letos se tak moc rychle v Evropě neběhá," prohlásila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články