Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Americká štafeta diskvalifikována, duel s Jamajkou opět nebude

Berlín - Finálový štafetový běh na 4x100 metrů dnes bude bez amerických sprinterů. Tým, který v pátečním semifinále dosáhl nejrychlejšího času 37,97 sekundy, byl dodatečně diskvalifikován kvůli porušení pravidel o předávce. IAAF uznala protest britské výpravy, která se ohradila proti převzetí kolíku finišmanem Darvisem Pattonem od Shawna Crawforda mimo vymezené území.

Ve finále tak opět nedojde na očekávaný duel mezi americkými a jamajskými sprintery. Na loňské olympiádě, kde tým kolem Usaina Bolta vytvořil světový rekord 37,10, upadl Američanům v semifinále kolík a do boje o medaile rovněž nepostoupili. V Berlíně Američané proti diskvalifikaci protestovali a argumentovali neprůkazným videozáznamem, ale neúspěšně.

Podobně jako v Německu byl i v Pekingu do nepovedené předávky zapleten Patton, od kterého nedokázal převzít kolík finišman Tyson Gay. Američané se kvůli tehdejšímu krachu důkladně na kritickou fázi závodu připravovali a před závodem hovořili o sázce na extrémní opatrnost. Nakonec se ale dopustili nezvyklé chyby v tom, že Crawford podle všeho vložil kolík do ruky Pattonovi ještě těsně před začátkem předávacího území. Ani předchozí předávka přitom nebyla optimální, protože Crawford musel zpomalit, aby stihl převzít štafetu od Mika Rodgerse.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články