Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Afrika vs. zbytek světa – Praha žije půlmaratonem

Praha – Opět v režii afrických vytrvalců se poběží šestnáctý ročník Pražského půlmaratonu. Na startu bude i vítězka z roku 2012 Joyce Chepkiruiová z Keni, naopak nejlepší muž předloňského závodu Atsedu Tsegay z Etiopie musel svou účast vzdát kvůli podezření na břišní tyfus. Trať oproti loňsku zůstává beze změn, čísla byla vyprodána už před Vánoci a na start by se měl postavit rekordní počet 12 500 běžců. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 11:50.

Tsegay zaběhl před dvěma lety v Praze rekord závodu 58:47 minuty, což je dosud čtvrtý čas historie, a od té doby nikdo rychleji na světě neběžel. Byl však osmnáct měsíců zraněn, a když se letos chtěl vrátit, zdraví bylo opět proti.

Favoritem tak bude Keňan Philemon Kimeli Limo, vítěz z roku 2011, který byl také třetí na předloňském Pražském půlmaratonu. Do konečného pořadí by mohli promluvit i Etiopan Hunegnaw Mesfin a Keňané Peter Cheruiyot Kirui a Henry Kiplagat, který už půlmaraton v Praze běžel dvakrát.

Chepkiruiová chce běžet pod 66 minut

Keňská běžkyně Chepkiruiová před dvěma lety vytvořila traťový rekord 1:07:03 hodiny, ale loni ji překonala Gladys Cheronová z Keni devátým časem historie 1:06:48. Soupeřkami Chepkiruiové budou její krajanka Emily Chebetová a také plejáda etiopských vytrvalkyň včetně bronzové medailistky z mistrovství světa v běhu na 10 000 metrů z roku 2009 Wude Ayalewové.

"Ráda bych překonala rekord trati, to je jeden z mých cílů. Dokonce bych ráda běžela pod 66 minut," prohlásila Chepkiruiová. Podle jejího manžela a trenéra je to možné. Pokud by se jí to povedlo, zařadila by se na třetí místo historie. Světový rekord drží z letošního února Keňanka Florence Kiplagatová časem 1:05:12.

O pozici nejlepšího Čecha se bude rozhodovat mezi Janem Kreisingerem, Jiřím Homoláčem a Robertem Krupičkou. V ženské kategorii to bude boj mezi zkušeností v podání dvaačtyřicetileté Ivany Sekyrové a o rok mladší Petry Kamínkové a mládím, které reprezentují čtyřiadvacetiletá Lucie Sekanová a osmnáctiletá Anežka Drahotová. Ta letos už překonala český rekord na chodecké dvacítce. "Opravdu ráda překonávám své osobní rekordy, jako asi každý. Doufám, že v tom budu pokračovat," řekla všestranná atletka.

Pro každou kategorii je na odměnách vyčleněno celkem 9 000 eur (asi 250 000 korun). Vítěz bere 4 000 eur (více než 100 000 korun). Traťový rekord bude oceněn bonusem 5 000 eur, za světový rekord by se vyplácelo 60 000 eur (více než 1,6 milionu korun). Bonusy jsou vypsány i za kvalitní časy. 

Jak omezí půlmaraton dopravu v Praze? Čtěte zde (//ct24/regiony/268429-pulmaraton-ochromi-prahu-od-smichova-po-holesovice/).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články