Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

100 metrů jednou někdo přehodí, myslí si Železný

Praha – Hostem chatu České televize byla jedna z největších osobností českého sportu. Trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný odpovídal na otázky diváků, kteří se ptali nejen na bohatou sportovní kariéru, ale i na Železného tréninkové svěřence. Zodpověděl i pár netradičních dotazů – například o tom, jak mu hořelo sako nebo že si pořídil vlastní hospodu.

Jan Železný při chatu v České televizi
zdroj: ČT4

Železný už s aktivní kariérou dávno skončil, a přestože pomáhá současným atletům i budoucím nadějím, sám již oštěpem nehází. "Nechci skončit pod rukou nějakého chirurga. Ale v lize bych ještě bez problému bodoval. Možná bych si nemusel vzít ani tretry," řekl v nadsázce.

Momentálně se věnuje hlavně trénování dvou současných oštěpařských es – Vítězslava Veselého a Barbory Špotákové. A oba jsou podle něj poměrně odlišné osobnosti. "Báry obrovská schopnost je, že čím větší a těžší závod a stres je, její koncentrace a forma je o to vyšší. Víťa je věřící člověk a hrozně hodný, takže to pro něj může být až na škodu - myslím tím ve sportu, kde je to občas loket na loket."

Špotáková s Veselým však nejsou jedinými svěřenci Železného, trénují pod ním i Jakub Valdejch a Petr Frydrych. Naděje na udržení vysoké úrovně českého oštěpu je velká. "Získat medaili ve světové konkurenci je v současnosti velice náročné. Každopádně u mužů máme talenty, kteří toho mohou dosahovat. Doufám, že se brzy objeví někdo, kdo se bude alespoň zčásti přibližovat Báře Špotákové. Takový talent se ale rodí jednou za sto let," domnívá se.

Jan Železný v Barceloně 1992
zdroj: ČT24

Chybět samozřejmě nemohly ani otázky týkající se bohaté sportovní kariéry, zejména stále platného rekordu 98,48 metru, který Železný stanovil v roce 1996 v Jeně. "Určitě ten rekord někdo překoná. Samozřejmě mi v tuto chvíli nevadí, že ho stále držím. Ale abych řekl pravdu, z lidí, co zrovna házejí, nevidím člověka, co by to mohl překonat. Ale v příštím roce se může někdo extrémně zlepšit. Nebo se může objevit někdo nový, kdo tu hranici bude v budoucnu atakovat," zamýšlel se.

Sám si myslí, že mytická hranice sta metrů v budoucnu padne. "Jednou se to určitě stane, ale nevím, jestli se toho vůbec dožiju. Ale z mého pohledu je člověk schopen 100 metrů přehodit," věří Železný. Těžko odhadovat, zdali se to opravdu někdy podaří. Nic to však nemění na tom, jak výrazně se Železný zapsal do české sportovní historie.

Chat s Janem Železným si můžete přečíst ZDE (//ct4/chaty/254-jan-zelezny-o-svych-sverencich-kariere-i-mov/?page=1#discussion).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články