Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ženský maraton vyhrála v Liberci Polka Kowalczyková

Liberec - Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková vyhrála na mistrovství světa v Liberci maraton na 30 kilometrů volnou technikou a týden po triumfu ve skiatlonu získala v areálu ve Vesci druhé zlato. Stříbro vybojovala Ruska Jevgenija Medvěděvová, bronz brala Valentina Ševčenková z Ukrajiny. Českým závodnicím se nedařilo, na 39. pozici doběhla Helena Erbenová s odstupem téměř sedmi minut, 46. pozici při své premiéře na libereckém šampionátu obsadila Klára Moravcová. Závodnice mohly poprvé na světovém šampionátu využít v depu výměny lyží s novým mazáním.

Justyna Kowalczyková
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Šestadvacetiletá Kowalczyková svým vítězstvím nechala zapomenout na tři roky starý závod na olympiádě v Turíně, kde v památném finiši podlehla vítězné Kateřině Neumannové a Rusce Julii Čepalovové.

Úřadující šampionka Virpi Kuitunenová z Finska, která v Liberci získala zlato ze štafety a sprintu dvojic, tentokrát na dlouhé trati neuspěla. Po polovině ze závodu dokonce odstoupila, když ve čtvrté desítce už na čelo ztrácela přes dvě minuty. Útok na čtvrté liberecké zlato nevyšel ani její krajance Aino-Kaise Saarinenové. Ta se sice dlouho držela ve vedoucí skupině, ovšem v závěru nestačila a dojela sedmá s mankem 16 vteřin na vítěznou Kowalczykovou.

Ta pro sebe závod rozhodla drtivým finišem. Během závodu se držela v čele, více než kilometr před cílem v posledním ostrém stoupání nasadila ke klíčovému trháku a nestačily na ni Medvěděvová s Ševčenkovou ani Norky Steiraová s Johaugovou, které předloni v Sapporu získaly stříbro a bronz.

Kowalczyková měla na posledním mezičasu na kótě 28,95 kilometru k dobru téměř deset vteřin a při sjezdu na stadion si už náskok bezpečně pohlídala. V boji o zbývající dvě medaile neuspělo právě norské duo a Medvěděvová s Ševčenkovou si rozdělily stříbro a bronz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články