Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Začíná ME v krasobruslení – Češi budou čelit Pljuščenkovi i Španělovi

Sheffield (Británie) – Čeští krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner budou na nadcházejícím mistrovství Evropy čelit v boji o medaile dvěma "novým" soupeřům. Po dvouleté pauze se na amatérský led vrací olympijský šampion z roku 2006 Rus Jevgenij Pljuščenko a díky ohromnému výkonnostnímu vzestupu je zatím nejlepším Evropanem této sezony Španěl Javier Fernández. Právě tito dva budou na šampionátu, který začíná dnes v britském Sheffieldu, hlavními kandidáty na titul. Přímé přenosy nabídne od středy také ČT4 a web sportživě.cz.

Tomáš Verner
zdroj: ISIFA

Devětadvacetiletý Pljuščenko na mezinárodní scéně nezávodil od zisku stříbra na olympijských hrách 2010 ve Vancouveru, ale v této sezoně vyhrál ruský šampionát, kde získal 269,67 bodu. To je o pouhých 63 setin bodu méně, než nasbíral Kanaďan Patrick Chan při triumfu v prosincovém finále Grand Prix.

Největší konkurent ruského veterána pochází ze země, která je známá spíše fotbalem, cyklistikou a basketbalem. Španěl Fernández, který od léta trénuje v Kanadě pod vedením Briana Orsera, pravidelně zařazuje do volných jízd čtverný toeloop i salchow a vylepšil si osobní maximum až na 250,33 bodu. S výjimkou Pljuščenka nemá žádný další krasobruslař na letošním ME osobní rekord tak vysoko, loni stačilo Francouzi Florentu Amodiovi na zisk evropského titulu 226,86 bodu.

Z českých krasobruslařů se v této sezoně zatím více dařilo Březinovi, který vyhrál soutěž Grand Prix ve Spojených státech amerických a kvalifikoval se do šestičlenného finále tohoto prestižního seriálu. Verner se na podzim potýkal s problémy s vyhřezlou ploténkou, ale na prosincovém republikovém šampionátu unaveného kolegu porazil. Evropský šampion z roku 2008 bude v Sheffieldu obhajovat bronzovou medaili.

Do bojů o stupně vítězů budou chtít zasáhnout i Francouzi. Úřadující šampion Amodio však v Grand Prix zklamal a otazník se vznáší nad formou majitele deseti evropských medailí Briana Jouberta. Sedmadvacetiletý krasobruslař musel kvůli potížím se zády vynechat podzimní část sezony, ale podobně jako Verner vyhrál v prosinci národní šampionát.

Jevgenij Pljuščenko
zdroj: AP

Zatímco od nejlepších českých mužů se čeká boj v popředí výsledkové listiny, ostatní reprezentanti takové ambice nemají. S výjimkou třetího českého zástupce mezi muži Pavla Kašky a Lucie Myslivečkové, která se v kategorii tanečních párů představí s novým partnerem Neilem Brownem, totiž všechny čeká premiéra na velké mezinárodní akci. V kategorii žen bude startovat mladší sestra Michala Březiny Eliška, mezi tanečníky ještě Gabriela Kubová s Dmitrijem Kiselevem a jedinou sportovní dvojicí bude Alexandra Herbríková a Rudy Halmaert.

Mezi ženami je hlavní kandidátkou na titul trojnásobná evropská šampionka Carolina Kostnerová z Itálie, která v prosinci vyhrála finále Grand Prix. Ve sportovních dvojicích se očekává souboj čtyřnásobných mistrů Evropy Aljony Savčenkové a Robina Szolkowého z Německa s Rusy Taťjanou Volosožarovou a Maximem Trankovem, které od sebe ve finále Grand Prix dělilo pouhých osmnáct setin bodu. V kategorii tanečních párů jsou favority obhájci titulu Nathalie Pechalatová a Fabian Bourzat z Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Věry Tauchmanové

Program:

Pondělí: 16:00 taneční páry - kvalifikace, 19:30 muži - kvalifikace.

Úterý: 15:00 ženy - kvalifikace.

Středa: 15:00 sportovní dvojice - krátký program, 19:30 taneční páry - krátký program.

Čtvrtek: 14:00 muži - krátký program, 19:30 sportovní dvojice - volné jízdy.

Pátek: 14:00 ženy - krátký program, 19:00 taneční páry - volné tance.

Sobota: 13:00 muži - volné jízdy, 18:30 ženy - volné jízdy.

Neděle: 14:30 exhibice

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články