Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Za rok a čtvrt startují v Koreji olympijské hry. Pořadatelé hlásí připravenost

Pchjongčchang – V roce 2018 bude hostit olympijské hry Pchjongčchang. Do Jižní Koreje se vrátí největší sportovní akce světa po 30 letech, ovšem tentokrát v zimním provedení. Přípravy v tuto dobu mapují účastníci setkání World Press Briefing.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátoři v Pchjončchangu stíhají vše podle plánu

Zástupci mediálních institucí ze všech kontinentů probírají společně s organizátory podrobnosti novinářského pokrytí zimních Her. „Důkladná prohlídka jednotlivých sportovišť jednoznačně potvrdila vynikající připravenost korejských organizátorů,“ potvrdil vedoucí zahraničních operací ČT sport Vladimír Drbohlav.

Srdcem olympijského dění bude lyžařské středisko Alpensia. O cenné kovy tu budou bojovat mimo jiné biatlonisté, běžci na lyžích nebo skokani. V jeho bezprostředním sousedství vyrůstá vesnice pro sportovce i mezinárodní vysílací středisko.

V Gangneungu budou mít svou halu curleři, rychlobruslaři, hokejisté nebo krasobruslaři, v Jeongseonu budou soutěžit sjezdaři, v Bokwangu akrobatičtí lyžaři a snowboardisté.

Korejské středisko získalo pořadatelství až na třetí pokus. V roce 2010 prohrálo s kanadským Vancouverem a olympijské hry v roce 2014 se nakonec uskutečnily v ruské Soči.

MOV rozdělí 509 milionů dolarů z vysílacích práv

Mezinárodní olympijský výbor rozdělí mezi jednotlivé národní výbory v příštích čtyřech letech více než 509 milionů dolarů (asi 12,6 miliardy korun). Částka v takzvaném fondu solidarity představuje podíl na výnosech z prodeje vysílacích práv na letošní olympijské hry v Riu de Janeiro a na zimní hry v Pchjongčchangu.

MOV za uplynulé čtyřleté období 2013 až 2016 rozdělil mezi národní olympijské výbory částku 439 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun), tedy o 16 procent méně.

Program solidarity je určen především na pomoc s rozvojem sportu, výchovu trenérů a šíření olympijské myšlenky. Nově chce MOV spustit programy na podporu sportovců-uprchlíků a na pomoc sportovcům při hledání nového uplatnění po skončení aktivní kariéry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články