Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Z nuly na sto za vteřinu. Je to bezprecedentní volnost pohybu, říká pilot dronů

Vysílačka, videobrýle, dron a nový vzrušující sport je na světě. Češi atakují evropskou špičku. Tuzemský tým Rotorama vyhrál závod Drone Champions League v Rumunsku a dvě klání před koncem prestižního seriálu figuruje na prvním místě. Pilot sedí v bezpečí na zemi a přitom létá jako o život. Způsobem, který by si nikdy ve skutečném letounu nemohl dovolit.

Závodní dron
zdroj: ČT sport

Je v tom trocha adrenalinu, trocha zručnosti i pilotního umu. Dron se řídí z jeho pohledu, na sobě má umístěnou kameru a pilot ho řídí ze země s videobrýlemi na očích. "To je to, co ten sport dělá zábavným. Při letu máte pocit, jako když v tom sedíte," popisuje zakladatel týmu Rotorama Jan Mittner.

"Závodní drony nabízejí bezprecedentní volnost pohybu prostorem. Z nuly na sto kilometrů dokážou zrychlit za méně než jednu vteřinu. Dokážete se pohybovat s takovou rychlostí a přesností, která nikdy nebyla možná," říká zkušený český pilot.

Je to balanc mezi realitou a počítačovým světem. "Kdyby v tom člověk seděl, musel by zvládat taková přetížení, že by to asi ani nešlo," uvádí s úsměvem Mittner.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty: Jak jsou Češi úspěšní v závodech dronů?

Na rozdíl od jiných leteckých sportů je možné, aby létalo více pilotů najednou. Při závodech se nezřídkakdy drony srážejí.

Aby se stroje pohybovaly rychle a přesně prolétávaly předepsané překážky, je potřeba vybalancovat plynulost. Závodní tratě proto někdy pilují piloti na simulátorech. Samotný let pak trvá jen pár desítek sekund. Mottem všeho je: "Minutu a půl se stoprocentně koncentrovat a kontrolovat."

Rozdíly ve věku, ne v cenách

Sport je starý jako nedorostlé batole. Závodí se jen pár let, technologie je velmi mladá. Možná i proto nejsou rozdíly v cenách strojů příliš vysoké. "Základní závodní dron s vysílačkou i brýlemi se dá pořídit kolem 10 tisíc. Malé drony i kolem 3 tisíc. Ten, se kterým létáme top závody, stojí dvacet tisíc," vypočítává Mittner.

Rozdíly jsou naopak ve věku pilotů. "U drone racingu může proti sobě závodit osmileté dítě a padesátiletý tatínek od rodiny."

Samotné pilotování není snadnou záležitostí. Dron se ovládá ve čtyřech osách. Klíčová je koordinace oka a ruky. "Celkový tah motorů, dopředu, dozadu, doprava, doleva a směrovku. Let nevnímáte jinak než obrazem," vysvětluje Mittner.

Bitva o titul

Za čtrnáct dnů je možné základy dronu pochopit, do elity lze nakouknout do roka. Mittner patří k nejlepším a spolu se svými kolegy z Česka a Slovenska teď čeká dosavadní vrchol pilotní kariéry.

Pozvánka na finálové závody v Berlíně:

Ještě před sezonou si mysleli, že se poperou o střed žebříčku, ale teď je v sázce meta nejvyšší. Dva závody v Berlíně a mohli by slavit historický titul. "Je to největší výzva, kterou jsem v drone racingu měl," říká s odhodláním. Rozhodne se 2. a 3. prosince.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články