Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vysoká pokuta platí. Liberec musí za lyžařské MS 2009 doplatit miliony

Vleklá kauza kolem lyžařského světového šampionátu, který se konal už před třinácti lety, pokračuje pro Liberec nepříznivou zprávou – musí doplatit 16 milionů. Ty má zaplatit státu jako pokutu za různá pochybení při přípravě mistrovství, které město pořádalo. S žádostí o prominutí sedmnáctimilionové sankce radnice definitivně neuspěla. S ministerstvem financí se nyní chce město domluvit na splátkách. Zbývá doplatit bezmála 16 milionů korun. Informoval náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO).

Liberecké mistrovství
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Tam bylo několik žádostí o prominutí, posečkání, to bylo v kombinaci, nicméně už v loňském roce jsme dostali definitivní výměr," řekl Karban.

Podle něj chtějí dál jednat s ministerstvem financí, zda by letos mohli uhradit jen část pokuty stejně, jako to ministerstvo umožnilo městu loni. "Loni jsme argumentovali covidovou situací, letos budeme argumentovat situací spojenou s nárůstem cen energií. Takže věřím, že ministerstvo financí nám v tomto vyjde vstříc a nebudeme muset platit vše letos," dodal Karban.

Sankce vyměřená finančním úřadem souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu, týká se například osvětlení na skokanských můstcích, garáže pro rolby, parkovacího domu či přístupových cest. U některých staveb město nedodrželo technické parametry, například v použitém průměru trubek, rozdílu v délce potrubí či vybudování kratší kanalizační přípojky.

Jiný rozměr, než bylo v žádosti o dotaci uvedeno, mělo dvoupatrové parkoviště, místo na ploše 8000 metrů čtverečních se vybudovalo na 2680 metrech čtverečních. V rozporu s dotačními podmínkami u několika staveb po šampionátu zřídilo město zástavní právo při vydávání dluhopisu.

Pro Liberec to není jediná pokuta v souvislosti s mistrovstvím světa, které se konalo od 18. února do 1. března 2009. Už dříve muselo město zaplatit finančnímu úřadu 3,158 milionu korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát.

S městem vedl sedm řízení i antimonopolní úřad (ÚOHS). Pochybení původně našel v šesti z nich, dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu těchto pokut zrušil a některé případy vrátil ÚOHS. Podle databáze ČTK na pokutách v řízení s antimonopolním úřadem nakonec zaplatil Liberec 110 000 korun.

Liberec se soudil i s věřiteli organizačního výboru, který v čele s bývalou lyžařskou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu však hlavně kvůli jeho nízké návštěvnosti zůstaly dluhy 92 milionů. Některé firmy, které nedostaly zaplaceno, dlužné peníze chtěly po Liberci. U soudu ale neuspěly.

Lyžařské mistrovství světa v Liberci bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Z veřejných zdrojů šly na uspořádání šampionátu a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun. Ze státního rozpočtu to bylo téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články