Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vítejte mezi hvězdami. K objevům roku patří Laine, Puigová, Schick či Davidová

Na české či dokonce světové sportovní obloze po letošku přibyla celá řada nových hvězd. Rok 2016 se totiž pro celou řadu talentů stal průlomovým. Někteří jako Patrik Laine či Patrik Schick potvrdili předpoklady, jiní jako Mónica Puigová či Markéta Davidová vylítly téměř z nuly mezi známé postavy svých disciplín. V našem výběru se podívejte na seznam sportovců, pro které posledních 365 dní znamenalo velký krok v kariéře.

Patrik Laine
zdroj: AP autor: John Woods

Patrik Laine: Jaromír Jágr drží celou řadu rekordů a některé nejspíše ještě v brzké době přidá. O jeden z mistrovství světa však letos také přišel. Až do šampionátu v Petrohradu a v Moskvě byl nejproduktivnějším hráčem do 18 let v moderní éře šampionátů. V Rusku ale zazářila nová kometa Patrik Laine.

Že je mladý Fin supertalentem té nejvyšší úrovně, se vědělo už dlouho, ale masově známou hvězdou se stal až na mistrovství. V dresu nakonec stříbrného Finska získal se sedmi brankami korunu pro krále střelců turnaje, zároveň obdržel trofej pro nejužitečnějšího hráče a objevil se i v All Star týmu.

Jedinou osobní porážku zaznamenal v boji o jedničku draftu, kde nakonec slavil Auston Matthews. Mladý Fin, kterého si jako druhého vybral Winnipeg, ale litovat nemusí. Je to totiž právě on, kdo vládne nováčkům NHL. Navíc s 18 přesnými trefami atakuje pozici nejlepšího kanonýra soutěže.

Mónica Puigová: Vyhraje Serena Williamsová? Petra Kvitová? Angelique Kerberová? Mezi těmito hráčkami se podle předpokladů mělo rozhodnout o nové šampionce olympijských her. Hry v Riu však nakonec skončily obrovským šokem. Tou, jež si nakonec na krk navlékla zlatou medaili, byla do té doby neznámá Mónica Puigová.

Dvaadvacetiletá Portoričanka až do Ria ovládla jediný turnaj WTA a na grandslamech došla nejdále do 4. kola. Jenže v Brazílii předvedla velkolepou jízdu. První set ztratila až v semifinále proti Kvitové a stopku jí nevystavila ani v závěrečném střetnutí Kerberová.

Puigová se tak postarala o obrovskou senzaci. Pro Portoriko získala vůbec první zlatou medaili na olympijských hrách. Zároveň se zapsala do historie jako první nenasazená hráčka, která se po návratu bílého sportu na Hry v Soulu 1988 probojovala do finále. 

Renato Sanchez: Přibližně 35 milionů eur, tedy 946 milionů korun s ještě možným růstem za výkony a úspěchy. I taková suma se dá zaplatit za teprve osmnáctiletého kluka. A přesně tuto cifru se nebál vypálit Bayern Mnichov za portugalský zázrak Renata Sanchese, který se během několika měsíců zařadil mezi největší talenty světového fotbalu.

Přitom mladý Portugalec za A-tým Benfiky debutoval teprve loni v říjnu. Jenže od té doby šla jeho kariéra strmě vzhůru. Střední či krajní záložník, který vyniká střelou zdálky, prací s balonem a obrovským fyzickým fondem, se stal rychle důležitou součástí sestavy Lisabonských. Jeho výkony ho navíc vynesly do seniorské reprezentace, za kterou debutoval v březnu.

V květnu následoval přestup k německému mistrovi a snové období vyvrcholilo o pár týdnů později. Sanchez se totiž vešel do nominace na mistrovství Evropy, kde s Portugalskem došel k titulu. Aby toho nebylo málo, ve čtvrtfinále se poprvé prosadil v národním celku a od té doby vládne tabulce nejmladších střelců historie Eura. Po konci šampionátu si ještě došel pro trofej pro nejužitečnějšího mladého hráče. Na rok 2016 tak portugalská hvězda dlouho nezapomene.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Polsko - Portugalsko: Sanches - 1:1 (33. min.)

Lilly Kingová a Penny Oleksiaková: Plavání skoro každý rok vyprodukuje velký objev a ani letošek nebyl jiný. Novými hvězdami bazénů se staly dvě závodnice ze Severní Ameriky, teprve šestnáctiletá Kanaďanka Penny Oleksiaková a devatenáctiletá Lilly Kingová z USA.

Kanaďanka se do povědomí veřejnosti zapracovala výkony na olympiádě v Riu, kde jako nejmladší reprezentantka země s javorovým listem ve znaku získala zlato, a to ve stovce volný způsob. K tomu ještě vybojovala stříbro na 100 metrů motýlek a dva bronzy s kraulařskými štafetami. Veleúspěšný rok jí přinesl i jeden triumf mimo bazén, když opanovala anketu o kanadského sportovce roku a porazila i hokejovou hvězdu Sidneyho Crosbyho.

Podobně výjimečný rok zažila i Kingová, která poprvé přešla z univerzitních závodů do soubojů se soupeřkami z celého světa, ale ani tato změna její talent nikterak nezpomalila. Rodačka z Evansville v Indianě na olympiádě získala hned dvě zlaté medaile. Tu první ve stovce prsa, v níž dokonce vytvořila olympijský rekord. Druhou pak v polohové štafetě na 4 x 100 metrů.

Adam a Simon Yatesovi: Jména těchto dvojčat stojí za zapamatování, jelikož pokud vše bude pokračovat v nastoleném směru, brzy se objeví na pozici vítězů některé z Grand Tour. Adam a Simon Yatesovi, kteří společně jezdí v australském týmu Orica, už déle patří k mladým nadějím, letos však své schopnosti v nejprestižnějších podnicích předvedli naplno.

Oba třiadvacetiletí bratři toho mají hodně společného. Kromě stejného týmu a velkého talentu začínali na dráze, odkud se pozvolna přesunuli na silnici. Tam se z nich stali prvotřídní vrchaři a jezdci pro celkové pořadí a v posledních letech posbírali solidní úspěchy na dobře známých podnicích jako Tirreno-Adriatico, Tour de Romandie či Critérium du Dauphiné.

V roce 2016 se ale v tom nejlepším předvedli na závodech nejelitnějších. Jako první zazářil Adam, který na Tour de France dojel na famózním čtvrtém místě a na pódium na Champs-Élysées vystoupil, aby převzal dres pro nejlepšího jezdce do 25 let. O pár týdnů později se nenechal zahanbit ani Simon, jenž si musel odpykat trest za využívání zakázaných léků na astma. Na Vueltě obsadil celkově šestou pozici a slavil i jedno etapové vítězství.

Britská cyklistika díky tomu má tak více než zdatné nástupce Chrise Frooma, který by se měl před dvojčaty mít na pozoru. Už příští rok totiž může některý z nich ohrozit jeho pozici.

Domen Prevc: V loňském roce vládl skoku na lyžích Peter Prevc, který ovládl jak Světový pohár, tak Turné čtyř můstků. I letos tabulkám a statistikám vládne příjmení Prevc. Ovšem zatímco obhájci titulu to zatím ideálně nejde, jeho teprve sedmnáctiletý bratr Domen předvádí na můstcích neuvěřitelné kousky.

Nejmladší z tří bratrů (prostřední Cene rovněž bojuje ve Světovém poháru) už prožil solidní minulou sezonu, kdy ještě jako šestnáctiletý obsadil na závodě v Engelbergu druhé místo za Peterem a na pódium se tak poprvé postavili sourozenci. Stříbro vybojoval ještě v Japonsku a v seriálu nakonec obsadil čtrnáctou příčku.

Do nového ročníku Domen ale naskočil jako uragán. Z dosavadních sedmi podniků Světového poháru vyhrál hned čtyři a jednou skončil stříbrný. Sečteno podrženo, tento teenager jasně vládne seriálu a na řadě je Turné čtyř můstků. Zopakuje úspěch svého staršího sourozence?

České objevy? Davidová, Schick či Seemanová

Patrik Schick: Říct o Patriku Schickovi, že vystřelil z ničeho, by byla velká nepravda. O kvalitách vytáhlého a technicky zdatného útočníka se ví dlouhodobě. Ovšem v posledních měsících začal dostávat v nejvyšší české soutěži pořádnou šanci, což mu vyneslo místo v reprezentaci a angažmá v Itálii.

Klíčovým pro Schickův boom bylo hostování ze Sparty v Bohemians 1905, kde se stal útočníkem číslo jedna a začalo mu to pálit. Během ročníku se trefil hned sedmkrát. Výborným představením navíc táhl jednadvacítku v kvalifikaci o mistrovství Evropy. V ní se stal vůbec nejlepším střelcem a pomohl lvíčatům na šampionát.

Odchovanec Letenských se za výkony dostal hned několik odměn. V reprezentaci poskočil o stupínek výše a pravidelně navštěvuje nominace A-týmu. V klubové kariéře se zase dočkal velkého přestupu do Itálie, kde si ho vyhlédla Sampdoria. V janovském celku zatím naskakuje jako žolík, ale i z lavičky dokáže potvrzovat talent. V Serii A už se trefil čtyřikrát, v poháru pak přidal ještě dva zásahy.

Markéta Davidová: Biatlon v České republice zažívá obrovský boom, což potvrdil i nedávno skončený Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Na něm zářila především Gabriela Koukalová, jež slavila vítězný triumf v závodě s hromadným startem, pozornost ale směřovala i na obrovský český talent, Markétu Davidovou.

Teprve devatenáctiletá věkem juniorka se letos zaskvěla v IBU Cupu, kde při svém druhém vystoupení porazila mnohem zkušenější soupeřky a v norském Beitostolenu ovládla sprint. Napodobila tak Koukalovou, které se něco podobného povedlo před pěti lety.

Z Davidové se rázem dostala do světla reflektorů a za dobré výkony si vysloužila nominaci na domácí Světový pohár. V Novém Městě se představila ve sprintu a v bouřlivé atmosféře při premiéře doběhla devětašedesátá. To sice není nikterak oslnivé umístění, ale mladá Češka získala spoustu cenných zkušeností, které může využít v budoucnu.

Martin Nečas: Brněnská Kometa pro letošní sezonu extraligy pořádně posílila s jasným cílem: vyhrát titul. Jihomoravané do týmu angažovali hvězdné hráče jako Martin Erat či Marek Kvapil, kteří okamžitě vytvořili údernou dvojku. Jejich třetím parťákem v první útočné formaci je pak velmi nečekané jméno, teprve sedmnáctiletý Martin Nečas.

Odchovanec brněnského celku a mládežnický reprezentant dostává od majitele a trenéra Libora Zábranského velkou důvěru a mezi velezkušenými kolegy se objevuje pravidelně. Centr, který ještě loni hrál v dorostu, ze spolupráce těží a hokejově roste. Navíc se mu daří i bodově. V 29 zápasech se trefil šestkrát a přidal sedm asistencí.

Barbora Seemanová: České plavání v posledních letech čeká na výraznější úspěch. To by však v budoucnu mohla změnit Barbora Seemanová, která platí za velký talent. Už v roce 2015 zaznamenala několik sukcesů, ovšem rok 2016 byl z jejího pohledu ještě výraznější.

Teprve šestnáctiletá plavkyně se stala nejmladší členkou české výpravy na olympiádě v Riu, kde posbírala celou řadu zkušeností s tak velkou akcí. Zároveň se jí během roku podařilo zapsat do rekordních tabulek českého plavání, když předvedla nejlepší domácí výkon na trati 200 metrů volný způsob. Jen osm setin jí navíc chybělo, aby zlomila letitý rekord, který na 100 metrů kraul drží Jana Myšková.

Celou řadu cenných kovů pak posbírala na českém šampionátu a jasně naznačila: Budoucnost bude moje.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články