Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

"Video-špionáž" házenkářů: Jak se nejlépe připravit na soupeře

Dauhá  Praha – Hamburg – Jugoš. To nejsou žádné krycí názvy partyzánů, ale označení pro herní kombinace českých házenkářů. Hráči si pod nimi představí určitou konkrétní situaci, kterou hrají všechny týmy, ale každý ji má pojmenovanou trochu jinak. Jak se na svého soupeře reprezentace připravuje? Třeba pomocí video-analýzy, která odhalí protivníkovy největší slabiny.

Jiří Tkadlec
zdroj: ČT24 autor: Ondřej Nováček

"Chtěli bychom v budoucnu, aby takhle byly pojmenované kombinace ve všech juniorských kategoriích, protože je to strašně důležité, musí tam být návaznost. Hráči musí vědět, když se řekne ta která kombinace, o co se jedná, aby to mohli hrát," říká trenér házenkářů Jan Filip.

S tím, jak vyzrát na soupeře, pomáhá video-analýza. V profesionálním týmu dnes už zcela běžná záležitost. "Z každého zápasu se dá vyčíst spousta informací, a každý tým má svůj charakter hry," říká video-analytik českého týmu Jiří Tkadlec.

Je nám líto, video expirovalo.
Video-analytik českých házenkářů: Dnes už je vše pohodlnější

Házenkáři mají například herní stereotyp, který nejčastěji používají a protivník – v tomto případě národní tým – se na něj může připravit. Díky moderním technologiím se situace oproti předchozím letům výrazně zjednodušila. "Dřív jsem vezl obrovský kufr, v němž byl velký počítač s monitorem, a ve srovnání s tou dobou před čtrnácti lety se to změnilo. Používáme jeden notebook, který má daleko výkonnější procesor, takže je to teď daleko pohodlnější. Dart Fish je švýcarský program, který se používá napříč celým sportovním světem. Kromě modulu míčových her umí i analýzu alpského lyžování. Používají ho i vodní slalomáři," vysvětluje Tkadlec s tím, že před lety se analýza dělala formou stop-play. "Na papírek jste si celou noc vypisovali informace, jaké klíčové momenty hráčům ukázat," dodává.

Dejme tomu, že se video-analytik zaměří třeba na chytání brankáře. "Z analýzy lze potom vyčíst jeho specifické chytání z daných prostorů. Můžu si pustit všechny střely z pravého křídla či pivota, nebo jak hlídá prostor mezi prvním a druhým obráncem. Každý brankář má svůj dynamický stereotyp, který v těch situacích používá. Na to pak můžeme hráče upozornit a říct jim, že z prostoru pravého křídla brankář nejčastěji zvedá pravou nohu, takže je pod ní prostor."

Video-analytik házenkářů Jiří Tkadlec: "Vždycky na začátku si s trenéry řekneme, co a jak budeme dělat. Jan Filip s Danielem Kubešem si řekli, že první fáze bude vždy bezprostředně po skončení našeho zápasu. Podívají se, jak jsme hráli, vyberou největší chyby, nebo rezervy, které jsme ve hře měli, to já sestříhám a na první poradě se hráčům ukazuje odehraný zápas. Na té druhé se teprve připravujeme na soupeře."

Tkadlec má s analýzou před konkrétním zápasem náskok dva dny. "Můj režim je trochu obrácený ve srovnání s celým týmem. V Kataru pracuju v noci, kolem páté šesté ráno si jdu lehnout, vynechávám dopolední trénink, kdy připravím definitivní podobu na základě výstupu trenérů a na odpolední poradu s hráči už je vše připraveno," říká Tkadlec. Program neumí modelovat takové situace, kdy soupeř taktiku změní, vždy jde jen o zpětnou video-analýzu uskutečněných zápasů, ale hráči a trenéři mají zkušenosti, aby dokázali zareagovat, např. pomocí týmového time-outu, na jinou strategii.

Hráči teď mají navíc možnost se připravovat sami. Jednotlivé, předem vystříhané úseky video-analýzy, si prohlíží třeba na tabletu v hotelovém pokoji. Tkadlec je s organizací letošního světového šampionátu nadmíru spokojen. "Z pozice video-analýzy je to pro mě zatím nejkomfortnější, protože půl hodiny po jakémkoli zápase, dostane manažer týmu informaci, že utkání se nachází na takové stránce nebo externím datovém úložišti. V ten moment mi to sdělí, já si zápas, aniž bych musel chodit někam na recepci nebo o něj někoho žádat, stáhnu do počítače a začnu jej zpracovávat," uvádí Tkadlec.

Na některých mistrovstvích byl totiž, coby video-analytik, v nelehké pozici. "Někdy se organizátorům kouslo vypalování DVD. Nebo když jsme jindy hráli s domácím týmem, tak se to zdrželo i záměrně, abychom dostali informace co nejpozději," vzpomíná s úsměvem Tkadlec. Kdo ví, kam se možnosti video-analýzy dostanou v dalších letech.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články