Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vancouver se rozloučil s olympijským ohněm

Vancouver – Kanadský Vancouver, který v uplynulých dvou týdnech hostil XXI. zimní olympijské hry, se slavnostně rozloučil s vrcholným sportovním kláním. Závěrečný ceremoniál plný hudby a tanců trval dvě a půl hodiny. Poté, co se před diváky prošly delegace všech zúčastněných zemí, předali pořadatelé ještě poslední medaile vítězům maratonu na 50 kilometrů. Pro zlato si došel Nor Petter Northug. Po slavnostním stažení olympijské vlajky s pěti kruhy již přešla pomyslná štafeta do rukou Ruska.

Závěrečný ceremoniál v zaplněné hale BC Place začal sebeironií pořadatelů. Ti dodatečně vztyčili i čtvrtý pilot olympijského ohně, který při úvodním ceremoniálu zůstal kvůli technické chybě pod podlahou. Rychlobruslařka Catriona LeMayová-Doanová, na kterou se s její pochodní tehdy nedostalo, si tak nyní konečně přišla na své.

Českou vlajkonoškou byla Sáblíková

Po úvodním hudebním vystoupení, během kterého na plochu nastoupily stovky tanečníků oblečených jako snowboardisté, se přišli rozloučit sportovci. V české delegaci připadla čestná úloha vlajkonošky nejúspěšnější české vancouverské medailistce Martině Sáblíkové. 

"Bylo vidět, že jsou Kanaďané hrdí na svou zemi. Program byl zajímavý a bavil mě," řekla Sáblíková, která nesla vlajku už před čtyřmi lety v Turíně, tehdy ale při zahajovacím ceremoniálu. "I tentokráte jsem se na to moc těšila," přiznala dvaadvacetiletá sportovkyně. Nejúspěšnější výpravu her, Kanadu, pak jako vlajkonoška vedla bronzová krasobruslařka Joannie Rochetteová, které během her zemřela matka.

Olympijskou štafetu převzalo Rusko

Olympijskou hymnu, za které se spustila olympijská vlajka, zazpíval kanadský dramatický tenor Ben Heppner. Po písni, která vrcholové setkání světových sportovců provází již více než sto let, byla olympijská štafeta slavnostně předána do ruského Soči, kde se v pořadí již XXII. zimní olympiáda uskuteční v roce 2014. Soči bude prvním ruským městem, které olympijské hry hostí.

Budoucí pořadatelské město se ve Vancouveru prezentovalo například živým přenosem vystoupení orchestru petrohradského Mariinského divadla. Představení se zúčastnily i největší ruské hvězdy ve Vancouveru včetně hokejisty Alexandra Ovečkina a krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka.

Na shledanou a děkujeme

Pak již přišly na řadu závěrečné řeči pořadatelů olympijských her. Jako první se přišel s olympiádou rozloučit výkonný ředitel vancouverských her John Furlong. "Přišel čas, abychom si řekli na shledanou, abychom řekli děkujeme," uvedl svou řeč. Pak vyzvedl význam, který olympiáda v jejich zemi pro Kanaďany měla. "Já věřím, že my Kanaďané jsme nyní silnější, máme spojení jeden s druhým. Tyto olympijské hry nás povznesly," podtrhl s tím, že jestli ještě před časem byla pro mnohé lidi Kanada neznámou zemí, dnes je tomu už zcela jinak.

Se sportovci, pořadateli i diváky se rozloučil také prezident mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Vzpomenul mimo jiné na tragicky zesnulého gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho. "Společně jsme sdíleli bolest z tragicky nenaplněného olympijského snu. Prožívali jsme ale i mnoho snů naplněných, dojímaly nás slzy radosti. Byli jsme svědky mimořádných výkonů sportovců, kteří se nikdy nevzdávají," pronesl Rogge.

Kanada se loučila hudbou

Rozloučení s Vancouverem se přímo na ploše zúčastnili i kanadští hudebníci Neil Young a Michael Bublé, který svým zpěvem doprovázel pestrobarevnou prezentaci klasických kanadských symbolů. Následovala koncertní vystoupení rockové skupiny Nickelback, zpěvaček Avril Lavigneové a Alanis Morissetteové a dalších kanadských skupin.

Olympijské hry ve Vancouveru byly pro Kanadu velkým úspěchem. I přes zaškobrtnutí při úvodním ceremoniálu, kdy se kvůli technické chybě nevznesl jeden z pilotů, které držely olympijský oheň, se Kanada dokázala rozjet. Úspěch korunovala tím, že se na domácí půdě stala v celkovém pořadí států zemí s největšími medailovými zisky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články