Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Váňa: Teď jsem definitivně skončil... Uvidíme na jaře

Praha – Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa končí. Nebylo to úplně šťastné loučení, v posledním dostihu kariéry spadl ze sedla Tiumena na poslední překážce. To, že musel dojít do cíle po svých, bral jako velkou prohru a smutný závěr. Ačkoli prohlašuje, že to byl opravdu jeho poslední závod, objevují se v jeho výrocích slova jako 'zatím' nebo 'uvidíme'.

"Už není ani jedno procento," odpovídal Váňa po Velké pardubické na otázky novinářů, zda má síly připravit se na další sezonu bezprostředně po 123. ročníku nejslavnějšího českého dostihu. V rozhovoru pro ČT dva dny nato konec potvrdil, i když mírně odlišnými slovy. "Zatím platí," řekl o svém rozhodnutí. "Dneska mi volal Karel Loprais, který si také dal před koncem své kariéry na kokos, a říkal, že závodil dál – že bych neměl (končit). Pár takových lidí mně volalo, že bych si to měl rozmyslet, ale já trvám na tom, že jsem si to definitivně rozmyslel, že končím," prohlásil vzápětí Váňa.

"Myslím si, že toho má Tiumen dost a já toho mám taky dost. Posledních pět roků jsem na sobě hodně makal, abych nedělal ostudu. Snažil jsem se být fit jako ti mladí kluci, ale nejde to natahovat donekonečna," pokračoval šedesátiletý žokej. Z výpovědi je však patrné, že slovo definitivní nemusí platit definitivně. "Zkusím přezimovat aktivně, že bych se věnoval svému vnukovi, hodně bychom lyžovali… Uvidíme na jaře, teď jsem definitivně skončil," zdůraznil.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Josef Váňa po posledním dostihu

Nejen pád na poslední proutěné překážce, ale i průběh rámcových dostihů trenéra Váňu nepotěšil. "Celý den se nám vůbec nepovedl. Měli jsme našlápnuto, ve dvou největších steeplech jsme měli favority dostihu. Ti nás lehce zklamali. Přemýšlíme, proč se to stalo, jestli jsme to přetrénovali nebo nedotrénovali," uvedl.

Domácí neúspěch udělal Váňovi čáru přes rozpočet, prostředky musí hledat někde jinde. "Je to jediný dostih u nás, kde se dají vydělat peníze. To se nám nepovedlo. Budeme asi muset vyrazit do Francie a zkusit na poslední chvíli před Novým rokem přivést nějaké koruny odtamtud," řekl pro ČT Váňa.

Josef Váňa:

"Vyhrát Velkou pardubickou je jako vyhrát olympiádu."

Jeho finanční situace není momentálně jednoduchá i kvůli tomu, že nemůže dostat peníze z Itálie. "Bohužel je to tak. Jsem virtuální milionář. Mám spoustu peněz v Itálii a teď musím udělat všechno pro to, abych je z Italů dostal. Asi budu muset vyrazit na centrálu do Říma. To je teď můj úkol číslo jedna," přiznal v rozhovoru pro deník Sport.

Svou kariéru Váňa hodnotí střízlivě. "Byla krásná i smutná. Ale k tomuhle sportu to patří," řekl. Teď se vrhne stoprocentně na trénování, ale ze sedla se mu nechce. "Že bych přestal jezdit v práci, si neumím představit. Mám to v úmyslu do té doby, dokud mi to můj zdravotní stav dovolí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články