Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Novém Městě se počasí umoudřilo, přesto se pojede jen 2,5km okruh

Nové Město na Moravě - Pořadatele mistrovství Evropy biatlonistů, které začne za týden v Novém Městě na Moravě, trápí nedostatek sněhu. Celý program týdenního klání se v každém případě uskuteční, ale pouze na stávajícím 2,5 km dlouhém okruhu. Pořadatelé původně plánovali nachystat podle požadavků mezinárodní federace IBU čtyřkilometrový okruh.

Střelnice Vysočina Areny
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

Teplá zima ale nedovolila už ani na hodinu nastartovat sněhová děla a zejména ze slunných míst technický sníh rychle mizel. Pouze necelý týden mrazivého počasí před vánočními svátky dovolil nastříkat sníh na současnou trať. Na ní se začátkem ledna uskutečnily sprinterské závody Světového poháru v běhu na lyžích a nyní na ní bojují mladí sportovci z celé republiky na zimní olympiádě dětí a mládeže.

Až v noci na dnešek ukázalo počasí příznivější tvář, teploty se dostaly pod nulu a mírně nasněžilo. "Kosmeticky se celé okolí výrazně vylepšilo a pod sněhovou pokrývkou dostalo zimní nádech. Nyní jsou už vynikající podmínky. A předpověď počasí je příznivá," uvedl ředitel soutěží ME Vlastimil Jakeš. "Rozhodně ale už nestihneme připravit čtyřkilometrový okruh," dodal.

K výrobě technického sněhu je připraveno 24 sněhových děl, která ale potřebují teploty okolo minus čtyř stupňů. "Budeme zasněžovat trestné kolo, louku a také připravovat zásobníky. Z nich navezeme sníh na partie ve sjezdu na Plačkovci, kde se ztenčila vrstva sněhu na minimum a také se zhruba o dva metry zúžila trať," nastínil nejbližší plány Jakeš.

Evropský šampionát se vrací do Nového Města po šesti letech. Uskuteční se od 29. ledna do 4. února a o tituly budou bojovat muži, ženy a biatlonisté v juniorských kategoriích. Diváci budou mít na celý program vstup zdarma.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články