Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Univerziáda v Kazachstánu: Studenty čeká luxus hodný olympijských her

Praha – Do startu 28. zimní světové univerziády, kterou budou hostit kazašské Almaty, zbývají necelé tři týdny. Z České republiky odletí výprava čítající 120 členů. Šestasedmdesát akademických sportovců v čele s národní krasobruslařskou jedničkou Michalem Březinou se pokusí navázat na úspěch předešlé výpravy. Přivezla totiž jedenáct medailí.

Michal Březina
zdroj: PA autor: Nathan Denette

Není tajemstvím, že bývalá metropole Kazachstánu toužila pořádat olympijské hry v roce 2022. Na účastníky univerziády proto čekají nadprůměrné podmínky. Počínaje infrastrukturou a konče moderními areály nebo stadiony, což potvrzuje také Ivana Ertlová, předsedkyně České asociace univerzitního sportu (ČAUS).

"Kolegové navštívili všechna sportoviště i lokalitu, kde budou reprezentace bydlet. Je postavena úplně nová vesnice včetně kulturních zařízení či nemocnice. Všichni budou pohromadě. Studentům se tudíž nabídne kromě sportovního vyžití i řada dalších příležitostí. K zachování univerzitního duchu budou rozhodně příhodné podmínky."

Je nám líto, video expirovalo.
Ertlová: Pro někoho může být univerziáda odrazovým můstkem

V Almatech proběhnou soutěže v osmi odvětvích. Národní tým bude mít zastoupení ve všech s výjimkou rychlobruslení. Mezi hlavní adepty na zisk cenného kovu se dle Ertlové řadí zejména krasobruslařští sourozenci Březinovi nebo sjezdař Adam Zika. "Trochu mě mrzí, že v biatlonu, tradičně úspěšném sportu předchozích univerziád, nás vzhledem k náročnému programu neposílí největší hvězdy," litovala Ertlová.

"Je však pravdou, že třeba Evička Puskarčíková nebyla před dvěma lety tam, kde je teď. Pro někoho z družstva, které do Kazachstánu pojede, to možná bude odrazový můstek do seniorských soutěží," dodala.

Účast Michala Březiny, bronzového medailisty z evropského šampionátu 2013, je známkou vzrůstající popularity univerziád mezi sportovci. Sladit "studentský svátek" s naplněným kalendářem Světových pohárů nebo ligových soutěží nicméně představuje velmi náročný úkol. "Sportovní svazy přistupují k uvolňování jednotlivých závodníků rozdílně, ale myslím si, že se v tomto směru blýská na lepší časy," vyslovila přání Ertlová.

"Vzhledem k úrovni soutěže, jež rok od roku stoupá a je srovnatelná třeba s mistrovstvím Evropy, budou příslušné svazy dostávat za medailisty peníze dle nového klíčování. Proto by svazy měly mít větší zájem mladé sportovce pustit," pokračovala předsedkyně ČAUS.

Světová univerziáda se koná každé dva roky. Předešlou hostilo Španělsko a Slovensko. Česká výprava tehdy získala jedenáct cenných kovů. "Doufám, že nějakou medaili přivezeme i teď, ale pro mě osobně je největším cílem dopravit výpravu tam a hlavně zpátky," zakončila Ertlová.

Letošní proběhne od 29. ledna do 8. února.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články