Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Téměř stovkou na bruslích? Žádný problém. Olympijský šampion Nuis vytvořil rekord

Rychlobruslení má nový rychlostní rekord. Postaral se o to dvojnásobný olympijský vítěz Kjeld Nuis. Osmadvacetiletý Nizozemec při pokusu na přírodním ledu ve švédské Lulee dosáhl rychlosti 93 kilometrů v hodině. Pomohl mu k tomu speciální štít tažený osobním vozem, který před Nuisem na dvoukilometrovém rovném úseku minimalizoval odpor vzduchu.

Kjeld Nuis
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Kvalita ledu mě překvapila, ale pořád je to přírodní led, takže je trochu hrbolatý, ale člověk nad ním doslova letí. Brusle to nicméně rozvibrovalo a v rychlosti 93 kilometrů za hodinu se opravdu obtížně ovládaly," řekl Nuis.

"Když jsem vyjel zpoza větrného štítu, dostal jsem pořádnou ránu. Jako bych koukal z okýnka auta na dálnici. Přesně takový to byl pocit, jen člověk při tom jel na bruslích s noži o šířce 1,1 milimetru," popsal rychlobruslař, který na nedávných hrách v Pchjongčchangu vyhrál závody na 1000 a 1500 metrů.

Pokus absolvoval s delšími noži, než je obvyklé, a v nově vyvinuté ochranné kombinéze. Na tradičním čtyřsetmetrovém oválu dosahují nejlepší rychlobruslaři maximálních rychlostí kolem 60 km/h. Aktuální světový rekord na kilometru 1:06,42 představuje průměrnou rychlost 54,20 km/h.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články