Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Světový pohár bezdomovců bojuje s chudobou fotbalem

Praha - Nejen megalomanské charitativní akce můžou sloužit k boji s chudobou a jejími obětmi. Novou naději do života totiž sociálně slabí najdou například i ve sportu. Světový pohár bezdomovců dopomáhá k integraci zpět do společnosti a to navíc způsobem nadmíru příjemným - fotbalem. O možnost reprezentovat Česko v nadcházejícím Homeless World Cupu v Mexiku se o uplynulém víkendu sjely do Prahy bezdomovecké týmy z celé republiky.

Pražský bezdomovecký pohár
zdroj: ČT24

Světový pohár bezdomovců bojuje fotbalem s chudobou již desátým rokem. A to velice úspěšně. Organizace udává, že více než sedmdesát procent zúčastněných fotbalistů změnilo způsob života směrem k větší společenské integraci. Někteří začnou hledat práci, domovy či opravují rozpadlé vztahy, z jiných se stanou fotbalisté nebo i fotbaloví trenéři.

O vítězství letos potřetí bojoval Jiří Sup. Bývalý bezdomovec byl sedmnáct let závislý na drogách, před dvěma roky však pomohl týmu do finále a reprezentoval v Riu de Janeiru. Jeho život se pak totálně proměnil. "Pracuji v pražské nemocnici, před dvěma měsíci se mi narodila dcera Dominika. Jsem šťastný člověk," uvedl pro Českou televizi.

Sociální pracovníci turnaj, jehož úvodní výkop obstaral Antonín Panenka, velmi pozitivně hodnotí. "Prostřednictvím fotbalu s klukama komunikujeme a můžeme jim poradit v tom, zda zůstat na ulici je dobrý, nebo špatný nápad," pochválil iniciativu organizátor turnaje Josef Šedivý. "Je to opravdu velká motivace. V Čechách sledujeme kluky, kteří  reprezentovali, a musím říci, že jsme nenašli člověka, který by na sobě nezamakal," dodal.

Čeští bezdomovečtí fotbalisté se na mezinárodním turnaji pravidelně dobře umisťují. "V dlouhodobém hodnocení jsme na tom lépe než naše skutečná reprezentace, i když možná po letošním mistrovství Evropy bude umístění ještě třeba lepší," uvedl Šedivý. Za největší úspěch je považováno patnácté místo v předminulém ročníku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články