Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Suej s Chanem na ledě kouzlili, Čechům přímý postup na OH utekl

Helsinky - Vítězi závodu sportovních dvojic se stali Číňané Suej Wen-ťing a Chan Cchung, kteří o necelé dva body porazili Alionu Savchenkovou s Brunem Massotem. Slaví první titul mistrů světa. Český pár Anna Dušková, Martin Bidař bojoval statečně, avšak na přímý postup na olympijské hry v Pchjongčchangu mu čtrnáctá příčka nestačila. 

Čínský pár Suej Wen-ťing a Chan Cchung
zdroj: Reuters

Na mistrovství světa se rozdělovalo 16 míst pro ZOH v Pchjongčchangu. Všechna získali zástupci krasobruslařských velmocí, které mohou mít až tři startující páry. Dušková s Bidařem budou muset o účast na ZOH usilovat v září v dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu, kde budou k dispozici čtyři místa pro dosud nekvalifikované státy.

Loňští juniorští mistři světa i čtvrtou jízdu na seniorských šampionátech předvedli spolehlivě. Jen se jim stejně jako v krátkém programu příliš nevydařila sólová pirueta a Dušková zaváhala při trojitém salchowu, takže nemohla zařadit plánovanou kombinaci. Všechny ostatní prvky včetně odhazovaných skoků a zvedaných figur zvládli s velkým přehledem, i když Bidařovi docházely síly.

Po skončení jízdy se opřel o kolena a zhluboka vydechoval. "Je to super. Já si to ještě ani neuvědomuju a asi ani Anička ještě ne. Jsme spokojení, mohlo to být asi tisíckrát horší. Samozřejmě tam bylo pár chyb, ale to je vždycky," řekl České televizi. 

V té době ještě nevěděl, že na postup na olympiádu nakonec ani výborný výkon v Helsinkách nestačil. Talentovaná sportovní dvojice ale nemohla udělat víc. "Trochu to mrzí, ale do Oberstdorfu bychom jeli na závod, i kdybychom byli kvalifikovaní. Dali jsme do toho tady všechno. Tohle je jen malý smutný okamžik," uvedla Dušková.

V dodatečné kvalifikaci, která bude součástí tradiční Nebelhorn Trophy, bude vzhledem k letošním výkonům česká dvojice patřit k favoritům na postup. "Do Oberstdorfu se snad ještě zlepšíme," doplnila její dívčí polovina.

Číňané na světovém šampionátu dali zlatou tečku svému strastiplnému příběhu. Partnerka se loni po operaci chodidel prakticky znovu učila chodit. První polovinu sezony museli kvůli její rekonvalescenci vynechat, ale pak zvítězili na mistrovství čtyř kontinentů. Na MS po krátkém programu vyhráli také volnou jízdu, ve které předvedli i čtverný twist. Na jejich triumfu nic nezměnil ani partnerčin pád při sólovém trojitém salchowu.

Na druhou příčku se po loňském bronzu posunuli Savchenková s Massotem, kteří zaujali mimo jiné solidním odhozeným trojitým axelem. Na Číňany v součtu ztratili dva body. Vrátili ale porážku z Ostravy Jevgeniji Tarasovové a Vladimiru Morozovovi, které za sebou nechali o jedenáct bodů. Rusové navzdory chybě při zvedané figuře udrželi třetí místo po krátkém programu a získali první medaili na MS.

Mistři světa z posledních dvou let Meagan Duhamelová a Eric Radford z Kanady stejně jako v krátkém programu i ve volné jízdě chybovali a zůstali sedmí.

Mistrovství světa v krasobruslení v Helsinkách:

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 232,06, 2. Savchenková, Massot (Něm.) 230,30, 3. Tarasovová, Morozov (Rus.) 219,03, 4. Jü Siao-jü, Čang Chao (Čína) 211,51, 5. Stolbovová, Klimov (Rus.) 206,72, 6. Ilyushechkinová, Moscovitch (Kan.) 206,19, ...14. Dušková, Bidař (ČR) 179,70.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články