Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Stockholm, den třetí – večer s Březinou a Vernerem

Stockholm - Je tu pátek a třetí den mistrovství Evropy. Jestli to bude pátek medailový, se dozvíme večer, až po krátkém programu sportovních dvojic. Celý den vypadá, i se změnami ve vysílání, takto: Krátký program sportovních dvojic (rovnou živě na ČT sport, už od 13:50). Volné jízdy mužů živě na našem webu od 17:50, vše s komentářem a na ČT sport po skončení studia Buly hokej živě zhruba ve 20:00.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Co nás čeká

Na startu budou pořád ještě tři Češi. Pavel Kaška pojede volnou jízdu v 19:21, Petr Coufal v 19:46 a Michal Březina zase jako úplně poslední ve 21:58. A čeká nás také velké hostování. Jak by se psalo ve filmových titulcích: Jako speciální hvězda se zapojí do vysílání v roli experta Tomáš Verner. Nenechte si ujít, co na to všechno řekne.

Je nám líto, video expirovalo.
Březina po krátkém programu: Jsem se začátkem spokojený

Zatímco tanečníci už mají medaile rozdělené, sportovní dvojice teprve začnou závodit. Bude to kvapík. Ve startovní listině je jen čtrnáct párů, celá soutěž skončí už před půl pátou, a to ještě tři čtvrtě hodiny zaberou přípravy ledu a rozbruslení. Favorité na zlato jsou jasní, Stolbovová a Klimov, favorité na další dvě medaile jsou trochu záhadou. Zbylé dva ruské páry mají určitou převahu, ale Francouzi nebo Italové (tím myslím hlavně Ondřeje Hotárka s novou partnerkou Marcheiovou) mohou živit svoje naděje. Dnes vlastně spíš musejí, protože jestli krátký program pokazí, jejich naděje hodně vyhasnou.

Češi v téhle kategorii nestartují, Anna Dušková s Martinem Bidařem na to mají ještě rok nebo dva čas. Vždyť je jim oběma jen patnáct a zejména u Martina je to znát. Srovnejte to s tím, že i nejmladšímu z bruslařů-mužů v párovkách ve Stockholmu, Italovi Ambrosinimu, bylo jednadvacet.

Co jsme zažili

V krátkém programu zazářily Rusky a v jejich stínu zůstala pořádně schovaná podstatná většina jejich soupeřek, jen na některé padl alespoň odlesk ruských hvězd. Bohužel do té početnější skupiny patřila i Eliška Březinová. Propad o pět míst v pořadí proti loňskému mistrovství způsobila zejména horší technická známka. V druhé sadě sice Březinová dostala dokonce nejvíc ze svých tří účastí na mistrovství Evropy. Jenže mezitím už brala v druhé sadě víc loni na mistrovství světa i v obou podzimních grand prix – a na tyto výsledky nenavázala. K útoku do hloubky druhé desítky je třeba, aby volnou jízdu jela sice stejně rozvážně, ale přitom odvážněji – a odvázaněji.

Zažili jsme velmi příjemné zlepšení tanečního páru Mansourová, Češka. Jejich patnácté místo ve volném tanci je příslibem přesto, že ho zkresluje odstoupení Britů. Šachový volný tanec se mi moc líbil, vedle ryze tanečních věcí se chci pochvalně zmínit ještě o jejich nápaditě navrženém šachovém kostýmu.

Cortney Mansourová s Michal Češka
zdroj: ČTK/AP autor: JESSICA GOW

Zážitkem je i obrovské zlepšení Francouzů Papadakisové a Cizerona. Něco takového jim musí každý evropský tanečník závidět. Během jediného roku skok o 14 míst a titul hned při druhém startu, to je neuvěřitelné. Zlato při své druhé účasti dosud získala jen dvojice Towlerová, Ford v roce 1966.

Tito Britové jsou také jedním z mála párů, které se svou první medailí z mistrovství Evropy získaly rovnou i titul. Jenže jak oni, tak i dvě další dvojice (Pechalatová s Bourzatem a Torvillová s Deanem) už měly "doma" alespoň čtvrté místo, nikoli až patnácté jako nyní mladí Francouzi.

Z těchto historických záznamů se jinak vymyká jen Britka Doreen Dennyová. Ta v roce 1959 naskočila do mistrovství Evropy a hned jako zlatá medailistka. Ale tu si, jako osmnáctiletou, vyhlédl pro další bruslení tehdy už šestadvacetiletý dvojnásobný šampion, legendární Courtney Jones. A to je trochu jiný případ.

Něco ze zákulisí

Dnes k tématu, o kterém jsme se víc bavili včera při krátkém programu žen. Jak jsem říkal, mně to ani tak nepřišlo, asi proto, že jsem zvyklý na tance na ledě, kde to není taková novinka. Ale lidé, kteří krasobruslení nesledují tak pravidelně, tím byli docela překvapení.

O čem je řeč? O použití zpívané hudby, prý to je hotová revoluce v krasobruslení. Díky ní se o něm píše i v médiích, kam jinak moc nepatří. Třeba hudební časopis Rolling Stone tématu věnoval zvláštní článek a některé weby už sestavují žebříčky písní, které by se prý vyplatilo využít na ledě.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak prožíval komentátor Verner jízdu Michala Březiny?

Třeba ve fanouškovském magazínu z  nakladatelství USA Today zvaném For The Win vybrali hned 19 takových písniček. Je tam celkem očekávaný repertoár, jako jsou Bídníci, Lennonova Imagine, titaniková My Heart Will Go On nebo obzvlášť klasická Judy Garlandová se Somewhere Over the Rainbow z muzikálu o čaroději ze země Oz. Ale jsou tam i odvážnější výběry, třeba něco od Pitbulla, 2Pac až po ulítlou punk-rockovou volbu od Iggyho Popa.

A já si té změny opravdu skoro ani nevšiml, dokud mne na to neupozornily ty prvotní ohlasy. Tak co myslíte, je to revoluce? A nechcete někdo zkusit sestavit podobný výběr českých písní? Pár tipů bych měl, ale nechci vás vůbec nijak ovlivňovat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články