Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sociální sítě v roce 2016 ovládli čeští biatlonisté, Jágr i rekordman Ondra

Rok 2016 byl pro program ČT sport i jeho web neopakovatelným. V uplynulém roce se sešlo velké množství významných sportovních událostí včetně letních olympijských her a důležitou roli v šíření zajímavých příběhů, fotografií nebo postřehů z těchto akcí sehrály sociální sítě. Virtuální svět sportovního prostředí ovládly především české biatlonové úspěchy, které byly završeny zastávkou Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Uživatelé sociálních sítí celý rok také pečlivě mapovali výkony české hokejové ikony Jaromíra Jágra. Nezanedbatelných čísel v počtu oblíbenosti dosáhly příspěvky o rekordu horolezce Adama Ondry. Na sítích také kralovala videa, u diváků ČT vedly především kuriozity různého typu –nevšední sportovní výkony či přeřeky moderátorů.

Fanoušci Česka
zdroj: ČTK autor: Vacek Vlastimil

Leden se na sociálních sítích nesl stejně jako převážná část zimní sezony v duchu biatlonu. Českým reprezentantům se zadařilo v německém Rupholdingu. Gabriela Koukalová ovládla závod s hromadným startem, Ondřej Moravec si dojel pro stříbroMichal Šlesingr dosáhl ve stíhačce na bronz. Čeští fanoušci úspěchy českých sportovců dokázali ocenit i ve virtuálním světě.

Další záležitostí, která v lednu oblétla svět sociálních sítí, bylo gesto tenisty Jo-Wilfrieda Tsongy. Tenista na Australian Open v utkání s Omarem Jasikou přerušil hru, aby přispěchal na pomoc sběračce míčků, kterou trefil do obličeje míček. Francouzský tenista za své gentlemanské chování sklidil samou chválu.

Diváky ČT sport v lednu na sociálních sítích zaujalo také brilantní zahájení roku Martiny Sáblíkové nebo účast Jaromíra Jágra v utkání hvězd NHL.

Zimní kralování úspěchů českých biatlonových závodníků pokračovalo i v únoru. Tento měsíc v letošním roce patřil především Gabriele Koukalové, která v americkém Presgue Isle ovládla sprint, stíhačku a společně s dalšími českými závodnicemi i štafetu. Koukalová si odvážela z poslední zastávky před světovým šampionátem tři zlata a sociální sítě žily jejím úspěchem.

V únoru  se stále vládnoucímu biatlonu dokázalo přiblížit desetileté výročí programu ČT sport a s ním spojené články, videa či pořady. Sociálním sítím ale kralovala především videa. Druhým nejsdílenějším videem měsíce na Facebooku sportovního kanálu České televize se staly sestříhané přeřeky redaktorů a moderátorů.

Březen se na sociálních sítích ČT sport zahalil do křišťálových glóbů. Kromě biatlonistky Koukalové ho získala i snowboardistka Ester Ledecká. Mezi "top 10" postů se mezi nadvládu zimních sportů vklínil i čtvrtkař Pavel Maslák, který obhájil titul halového mistra Evropy, a pražská Sparta. Letenští v březnovém utkání smetli italské Lazio Řím 3:0 a zajistili si postup do čtvrtfinále Evropských pohárů jako první český klub po 14 letech.

V počtu liků ale v březnu jednoznačně kralovala česká biatlonistka, která se mohla radovat z velkého i malého křišťálového glóbu. Úspěch Koukalové nemusel dlouho čekat ani na pozitivní divácké reakce a gratulace.

Po skončení biatlonové sezony si v dubnu hlavní slovo na sociálních sítích ČT sport vzaly tenis a hokej. Hokejové šampiony extraligy předčila tenisová senzace Jiřího Veselého, který utnul vítěznou sérii Novaka Djokoviče. Český tenista si se světovou jedničkou poradil ve druhém kole na turnaji v Monte Carlu. Úspěch Veselého se dočkal více než jedenácti tisíc liků a v dubnu se stal nejúspěšnějším příspěvkem na sítích ČT sport.


Fenoménem sociálních sítí v dubnu se stala znělka fotbalové ligy mistrů zahraná na prázdné lahve, kterou ve studiu ČT sport předvedla skupina Flaškinet.

V květnu se tématem číslo jedna stalo hokejové mistrovství světa. Největší úspěch na sociálních sítích jednoznačně zaznamenala výhra českých hokejistů na úvod šampionátu nad ruským výběrem. Na druhé pozici se umístila další výhra české reprezentace nad dalším hokejovým gigantem, tentokrát nad Švédy.

Kromě utkání českých hokejistů zaujaly uživatele sociálních sítí další zajímavosti světového šampionátu. Mnoha ohlasů se dočkaly srdečné reakce fanoušků maďarského výběru.

Zatímco květen byl ve znamení hokeje, sociální sítě si v červnu podmanilo fotbalové Euro. Jediné "nefotbalové" příspěvky, které se vešly mezi neúspěšnější na profilech ČT sport, se týkaly LeBrona Jamese, který dovedl Cleveland k titulu v NBA. Sportovní fanoušci nezapomněli ani na českou hokejovou ikonu Jaromíra Jágra, který získal cenu za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji.

Uživatele sociálních sítí na Euru pochopitelně nejvíce zaujaly příspěvky, které se týkaly duelů českých fotbalistů. Největšího ohlasu se dočkalo utkání s dramatickým závěrem mezi Českem a Chorvatskem. Zápas poznamenaly nepokoje na tribunách, pět minut před koncem chorvatští fanoušci odpálili dělbuchy a světlice, které poranily i jednoho z pořadatelů. 

Dále se také velkého ohlasu dostalo senzačnímu vyřazení Anglie z Eura, o které se postaral Island. Do "top 10" na profilech ČT sport se v červnu probojoval živý videochat s komentátorem Jaromírem Bosákem, který odpovídal divákům prostřednictvím Facebooku přímo z tiskového střediska fotbalového Eura ve Francii.

Dalším sportovním svátkem ve Francii, který se odehrál vedle evropského šampionátu ve fotbale, bylo tenisové French Open. Turnaj ovládl Novak Djokovič, kterému právě tento grandslam dosud ve sbírce chyběl. 

Červenec se na sociálních sítích nesl v duchu informací o přípravách na nadcházející olympijské hry v Riu. Sportovní fanoušky ve virtuálním světě nejvíce zaujala videa. První z nich představuje komentátory České televize na pomyslné cestě do Ria, druhým nejúspěšnějším videem byla znělka letní olympiády.

Kromě příspěvků před olympijskou bouří, prolétlo světem sociálních sítí kuriozní video běžícího Chrise Frooma na Tour de France. Cyklista po poškození svého kola neměl k dispozici nové, a tak se rozhodl pro běh.

Srpen olympijský, srpen Krpálkův. Celý měsíc byl synonymem olympiády nejen pro televizní vysílání a web, ale také pro sociální sítě České televize, kterým vládly české úspěchy. Číslem jedna byla především zlatá pohádka judisty Lukáše Krpálka.

V srpnu se internetem šířila jedna z nejsmutnějších zpráv roku. Po dlouhém boji s rakovinou slinivky zemřela ve věku 74 let legendární sportovní gymnastka a sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská.

I přesto, že olympijský oheň v Riu uhasl, tak i září bylo ve světě sociálních sítí bohaté na zajímavé sportovní novinky. Z českého hlediska v září kralovala na Twitteru a Facebooku účast Karolíny Plíškové ve finále US Open. Informace o finálovém boji dosáhlo na třicetitisícovou hranici liků. Sociální sítě zaznamenaly také zlatý úspěch českého paralympionika Arnošta Petráčka.

V říjnu dokázali čeští fanoušci na sociálních sítích ocenit úspěchy Slovenska. Největšího úspěchu v kariéře dosáhla tenistka Dominika Cibulková, když ovládla Turnaj mistryň. Další slovenský sportovec, cyklista Peter Sagan, dokázal jako šestý jezdec v historii obhájit titul světového šampiona.

Další příspěvek, který slavil úspěch v říjnu, byl velmi netradiční. Jednalo se o medailon nejvěrnější fanynky fotbalového Slovácka.

Sociální sítě v listopadu ovládly především gratulace zlatým českým tenistkám ve Fed Cupu, které nebraly konce. Dalším fenoménem internetu se v listopadu stal lezec Adam Ondra, který úspěšně dokončil volný přelez stěny Dawn Wall. Gratulace a obdivné reakce na jeho úspěch se hnaly internetem.

Lidé se bavili také neskutečným zákrokem házenkářského brankáře Gálii nebo soubojem dvou nejznámějších českých judistů – filmového Koudelky (Sobota) a Lukáše Krpálka.

Konec roku 2016 se nesl ve stejném duchu jako jeho začátek. Sociální sítě byly v prosinci opět zavaleny biatlonovou horečkou. Lidé vkládali a sdíleli fotografie, informace a zážitky z Nového Města na Moravě, kde se konala třetí zastávka letošního Světového poháru. Nad atmosférou, kterou vytvořili čeští fanoušci, se pozastavovali návštěvníci Vysočina Areny i samotní závodníci. Martin Fourcade poděkoval českým fanouškům za podporu na svém instagramovém profilu.

Jediné dvě události, které se alespoň částečně dokázaly na sítích dotáhnout na biatlonové šílenství, bylo vyhlášení Zlatého míče a video Adama Ondry, které se do Čech dostalo ze slavné Dawn Wall.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články