Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Snowboardista Anderson vyhrál paralelní slalom, další zlato pro Kanadu

Olympijský závod snowboardistů v paralelním obřím slalomu vyhrál kanadský favorit Jasey Jay Anderson, který se dočkal medailového úspěchu pod pěti kruhy až na čtvrtý pokus. Český reprezentant Petr Šindelář skončil v kvalifikaci, ve které obsadil 28. místo. Bronz si v malém finále vyjel Francouz Mathieu Bozzetto, když porazil Stanislava Dětkova z Ruska. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Čtyřiatřicetiletý Anderson porazil ve finále deštivého závodu na rozbředlém sněhu a v mlze současného lídra Světového poháru Benjamina Karla z Rakouska. V první finálové jízdě byl o 76 setin sekundy rychlejší Karl, ale v odvetě úřadující mistr světa v paralelním slalomu chyboval.

"Je to šok," komentoval svůj triumf Anderson, kterého na trati v Cypress Mountain povzbuzovaly i jeho dvě malé dcery. "Určitě křičely jen pro to, že jel táta. Ne pro to, že jsem jel dobře," smál se čtyřnásobný světový šampion, který mimo sezonu pečuje s manželkou o borůvkovou farmu.

Sedminásobný vítěz Světového poháru se bál, že veškerý jeho trénink přijde v nevyzpytatelných podmínkách vniveč. "Na tohle se připravit nemůžete. Ale říkal jsem si, že opravdový sportovec dokáže čelit nepřízni osudu. Tak jsem se snažil být skutečným sportovcem," prohlásil Anderson, jenž vylepšil bilanci Kanady v průběžném medailovém žebříčku o dvanácté zlato.

Šindelář nepostoupil z kvalifikace

Špatné povětrnostní podmínky naopak nezvládl jediný Čech v závodu Petr Šindelář. V prvním kvalifikační jízdě upadl a nabral tak patnáctisekundovou ztrátu. O postupu přitom rozhodoval součet dvou jízd. "Na takovém sněhu jsem nikdy nejel. Byl hodně nevyzpytatelný a tahal za prkno," řekl snoeboardista novinářům po závodu, který provázela nepřízeň počasí. V Cypress Mountais pršelo a byla mlha. "Prakticky nic jsem neviděl," přiznal.

Součtem časů Šindelář startovní pole uzavřel. "S takovou ztrátou už se nedalo nic dělat. Jel jsem jen pro zábavu," uvedl Šindelář, jenž startoval na olympiádě poprvé v kariéře. "Nevím ale, jestli se to dá brát jako zkušenost. Nevím, jestli je to vůbec závod, v životě jsem v tomhle nejel," podotkl.

Výsledky závodu v paralelním obřím slalomu snowboardistů
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články