Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slovensko má zásluhou biatlonistky Kuzminové první zlato

Whistler – V prvním olympijském závodu biatlonistek šokovala svět slovenská reprezentantka s ruskými kořeny Anastazia Kuzminová, která triumfovala na sprinterské trati na 7,5 kilometru. Druhá dojela při svém premiérovém olympijském představení Němka Magdalena Neunerová. Stejně jako Kuzminová minula jeden terč. Bezchybně střílela bronzová Francouzka Marie Dorinová. Nejlepší Češkou byla na 19. místě Magda Rezlerová. Podrobnější informace nabízí speciál ČT k ZOH Vancouver 2010 zoh.cz.

Kuzminová, která přijala slovenské občanství teprve v minulé sezoně a hned vybojovala stříbro na světovém šampionátu v Koreji, stejně jako ostatní medailistky vytěžila z toho, že do sprintu vyběhla v úvodu startovního pole, kdy byla mokrá a těžká trať ještě relativně kvalitní. O nečekaný triumf ji nepřipravila ani chyba při úvodní střelbě vleže, protože největší soupeřka Neunerová zaváhala pro změnu při stojce. V běhu byla Slovenka, kterou na přelomu roku zbrzdila zlomenina ruky, o sekundu a půl rychlejší.

Závod přinesl mnoho překvapení, všechny tři medailistky prožily ostrou olympijskou premiéru. Zatímco pětinásobná mistryně světa Neunerová patřila k hlavním kandidátkám na zlato, bronzová Dorinová dosud nezískala na velké akci žádnou medaili. Solidně začaly své účinkování ve Vancouveru české biatlonistky. Rezlerová zastřílela bez jediného zaváhání a nakonec dojela 19., o pět míst za ní skončila rovněž na střelnici bezchybná Veronika Vítková, která se vrací na tratě po zánětu mozkových blan. Do stíhacího závodu se z poslední postupové 60. příčky kvalifikovala také Zdenka Vejnarová, naopak Veronika Zvařičová skončila až 71.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články