Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Skokané si zvykají na nový materiál a kratší lyže

Praha – Skokané na lyžích se musí před novou sezonou vyrovnat se změnami pravidel. Nejlepší čeští reprezentanti Jakub Janda s Romanem Koudelkou tak budou muset zkrátit lyže, neboť Mezinárodní lyžařská federace změnila takzvaný Body Mass Index a skokané by museli přibírat na hmotnosti. Český tým má před letní sezonou k dispozici nový materiál, který bude testovat od soboty na soustředění v Rakousku.

Nové vázání, nové boty i kombinézy, nové špičky kratších lyží. S tím se musí někteří sžít. Janda s Koudelkou se shodli, že je pro ně lepší zkrátit lyže než přibírat na váze. "Přeučovat se nebudu, myslím, že problém nebude," prohlásil Janda. "V životě jsem nevážil tolik, kolik bych měl přibrat, to bych musel veškerý čas trávit v posilovně, abych nabral svalovou hmotu. Přes léto to je bez problémů, ale v zimě by to nešlo," dodal Janda. Do svého tréninku vedle fyzické kondice přidal Janda i spolupráci s psychologem. "Měli jsme čtyři schůzky a byl jsem z toho velice pozitivně překvapený, jak to může fungovat," prohlásil.

I Koudelka sáhl ke zkrácení lyží. "Začátek nebyl nic moc, byl jsem zklamaný," přiznal. Poslední příprava v Polsku ho však příjemně naladila. "Pracovali jsme na lyžích, na plochách. Dělám menší véčko, měl jsem z toho dobrý pocit, dařilo se," uvedl Koudelka, který zkrátí lyže o tři centimetry. V létě by však chtěl hlavně trénovat a vynechat závodění na umělé hmotě. "Cítil bych se odolnější, kdybych celé léto trénoval," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava skokanů na lyžích

Skokani se odreagovali ve větrném tunelu

Čeští skokané na lyžích si dnes v Praze vyzkoušeli vlastnosti volného pádu. Ve větrném tunelu ve Skydive areně v Letňanech simulovali volný pád v rychlostech kolem 160 kilometrů za hodinu a všichni si adrenalinovou zábavu užili, byť podle jejich slov je práce se vzduchem v této situaci naprosto odlišná než při letu s lyžemi na nohou. "Jsme pro každou špatnost, potřebujeme adrenalin," shodli se skokané, než na sebe navlékli kombinézy a oddali se pohybu na vzduchovém polštáři pod vedením pohledné instruktorky.

Jako trénink akci skokané brát nemohou. "Je to odreagování, přesně to občas potřebujeme," vysvětlil Koudelka. Janda si toho je rovněž vědom. "Je to úplně jiný pohyb, na můstku máme úplně jinou pozici, pro nás by byl nejlepší aerodynamický tunel. Kdyby fouklo při závodech 160 kilometrů za hodinu, to by nás asi zabilo," konstatoval se smíchem.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články