Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sáblíková pojede v Heerenveenu o obhajobu titulu, Erbanová o medaili

Heerenveen - České rychlobruslařky Martina Sáblíková i Karolína Erbanová budou v nadcházejícím finálovém závodě světového poháru v Heerenveenu útočit na medailové pozice. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru Sáblíková bude usilovat již o sedmý celkový triumf na dlouhých tratích, Erbanová se bude snažit udržet medailovou pozici na trati 1000 metrů. Obě čekají hlavní závody v sobotu.

Sáblíková vede průběžné pořadí na tratích 3000 a 5000 metrů s náskokem 80 bodů na Stephanii Beckertovou z Německa. V Nizozemsku se pojede trojka, na níž v této sezoně byla dvakrát druhá a jednou třetí; dvě vítězství slavila Sáblíková na pětce, naposledy před týdnem v Erfurtu po předchozích dlouhodobějších problémech se zády. "Martina dlouho neměla sílu a trojka je přece jen rychlejší než pětka, tak uvidíme. Osobně jsem ale přesvědčený, že pojede dobře a celkové prvenství obhájí," řekl trenér Petr Novák.

Petr Novák: "Body neřešíme, myslím, že to bude stačit. Stačí pohlídat Beckertovou a Pechsteinovou, a je to. Nejlepší by bylo, kdyby vyhrála."

Erbanová je před finále druhá v hodnocení kilometrové trati. Na vedoucí Heather Richardsonovou ztrácí 72 bodů a jako jediná může americkou favoritku ještě ohrozit. Bude ale zřejmě především odrážet útok svých pronásledovatelek Brittany Boweové z USA (-39 bodů) a Olgy Fatkulinové z Ruska (-55). Hůře než celkově čtvrtá neskončí, takže s jistotou výrazně vylepší loňské osmnácté místo. "Věřím, že do trojky bude, že skončí lépe než minule v Erfurtu, kde byla osmá. Je to o hlavě, aby si to srovnala a zvládla to," řekl Novák.

V Nizozemsku pojede Erbanová i pětistovku. Podle Nováka hlavně na rozjezd, ale ve hře bude i konečné umístění v Top 10 této nejkratší disciplíny. Desítka nejlepších ze světového poháru bude mít jistý start na olympijských hrách v Soči. Erbanová je před závěrečnými dvěma starty na pětistovce dvanáctá s mankem 38 bodů na desátou pozici. "Kdyby zajela dobře... Byla by to jistota pro Soči a klid, protože nikdo neví, co může nastat," doplnil Novák. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články