Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

"Rozpolcený" inline hokej se pomalu sbližuje, nikdy se však nesjednotí

Praha – Český inline hokej má za sebou jednu z historicky nejlepších sezon. Seniorská reprezentace zvládla hned tři vrcholné turnaje, na mistrovství světa organizace FIRS vybojovala zlato, z Festivalu neolympijských sportů v kolumbijském Cali si přivezla bronz a na MS pořádaném Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) skončila pátá. Junioři se pak radovali dokonce už z pátého světového titulu v řadě. Inline se tak z derivátů ledního hokeje profiluje jako ten nejúspěšnější, jaká je však jeho skutečná pozice v Česku i ve světě? Hosty Michala Dusíka byli prezident asociace extraligových klubů inline hokeje Jiří Besser a generální sekretář asociace inline hokeje Tomáš Březina.

Mezi specifika inline hokeje patří určitá dvojkolejnost, reprezentační akce i šampionáty pořádá jak hokejová IIHF, tak federace FIRS, sdružující sporty na kolečkových bruslích. "Ta dvojkolejnost je už mnohem menší než před lety, snahou je, aby si obě federace co nejméně konkurovaly. Ona totiž konkurence může být sice zdravá, ale může být i zničující, a to pro obě strany. Obě organizace chtěly pod sebe dostat inline hokej, a tak se dělaly naschvály typu dvou mistrovství světa v jednom termínu," vzpomíná Besser. "Sbližují se pravidla, společní jsou často i rozhodčí, ale nikdy to nesplyne dohromady, ani jedna z organizací se inline hokeje nevzdá," doplňuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Účastníci obou šampionátu se vybírají z širšího kádru reprezentace. "Někteří hráči jezdí na obě akce, část považuje za 'svou' pouze jednu z federací. Náš nejdůležitější hráč Martin Vozdecký absolvuje obě mistrovství, letos, kdy byly vrcholné akce tři, mu bohužel jeho zaměstnání nedovolilo účastnit se všech, takže v Cali chyběl. A chyběl hodně, možná to byl ten rozhodující faktor, který nás mohl posunout do finále," vysvětluje Březina.

Rozdíl mezi akcemi IIHF a FIRS je však i v pravidlech, nejviditelnější jsou rozměry brankové konstrukce. "Branky u FIRS inline hokeje jsou menší a mají výrazně širší tyčky, IIHF používá ty klasické, hokejové. Rozdíl je i v hrací době, podle pravidel FIRS je 2x20 minut, zatímco IIHF hraje na čtyři dvanáctiminutové úseky jako v basketbalové NBA. V obou případech se ale hraje vždy jen se čtyřmi hráči v poli, na rozdíl od ledního hokeje," vyjmenovává Besser.

Inline hokej jako letní sport má potenciál proniknout i do zemí, kde lední varianta nemá tradici a kde chybějí odpovídající podmínky, zvláště stadiony. "Tento sport vznikl v Kalifornii, kde si získal velkou oblibu a až na základě této módní vlny se na západní pobřeží rozšířila hokejová NHL. Je to letní sport, takže na mistrovství světa startuje Brazílie s Argentinou nebo třeba Namibie. Každý se může relativně rychle naučit bruslit, 'nehokejové' země ale mají stále značné rezervy v práci s hokejkou, kde je samozřejmě ten základ z ledního hokeje znát," objasňuje Březina.

Extraligová sezona je poměrně krátká, dvanáctičlenná nejvyšší soutěž se hraje pouze od dubna do června. "I v Česku už existují 'čistí' inline hokejisté, drtivá většina hráčů však stále pochází z hokejového prostředí. Liga se hraje jen tři měsíce, termínový kalendář je tak velmi nabitý, k tomu se na začátku června koná MS organizace IIHF, kdy se liga přerušuje a v červenci sezona vrcholí šampionátem FIRS," vysvětluje Besser.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články