Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rok "obojživelnice" Sáblíkové: Brána do Ria se zavřela, na bruslích kraluje dál

Pro českou rychlobruslařku měl být rok 2016 přelomovým a především zásadním v její kariéře. Vedle Kateřiny Nash, Kateřiny Neumannové či Evy Vrabcové Nývltové se Sáblíková měla stát další Češkou "obojživelnicí", která si připíše po zimní olympiádě účast také na letních Hrách. Sáblíková letos disponovala grandiózní formou, na ledovém ovále ovládla téměř vše, co bylo možné, a v sezoně 2015/2016 nenašla na dlouhých tratích přemožitelku. Cesta na cyklistickou časovku na letní olympiádě jí ale zůstala zapovězena. Cyklistický svaz totiž pracoval s mylným výkladem kritérií, česká reprezentantka tak byla s celým týmem až do června chybně přesvědčena, že dvanácté místo na mistrovství světa v Richmondu ji poslalo do Ria.

Martina Sáblíková
zdroj: ČT sport

Sáblíková zahájila rok 2016 vícebojařským evropským šampionátem v Minsku. Během vánočních svátků česká rychlobruslařka ještě brala antibiotika a zvažovala, zda do Běloruska vůbec odcestuje. Sáblíková dokázala překonat nedávné zdravotní problémy a nakonec i hlavní sokyni. Česká reprezentantka nenašla přemožitelku na žádné z tratí a popáté v kariéře si dobruslila pro Evropský vícebojařský titul.

A leden pokračoval ve znamení šťastných závodů, Sáblíkové se podařilo historicky poprvé ovládnout ve Světovém poháru závod na 1500 metrů. "Nevěřila bych, že někdy mohu vyhrát i patnáctistovku," řekla po závodě česká reprezentantka.

V únoru čekalo na Sáblíkovou mistrovství světa, její hlavní disciplínou měly být jako vždy dlouhé tratě, tedy závody na tři a pět kilometrů. V její prospěch hrála i úspěšná bilance, v sezoně ji na těchto tratích ještě žádná ze soupeřek nedokázala překonat. 

Sáblíková se od roku 2007 vždy vrátila z MS na jednotlivých tratích alespoň s jednou zlatou medailí.

Přání, které Sáblíková vyslovila před šampionátem, se jí splnilo. Na trati 3000 a 5000 metrů česká rychlobruslařka opět nenašla přemožitelku a její sbírka tak nově čítala už 15 zlatých kovů. Na patnáctistovce skončila pátá.

Rychlobruslařská královna odjížděla ze světového šampionátu nadmíru spokojená. Po triumfech na tratích 3000 a 5000 metrů se navíc zapsala do historie. Ve sbírce má už dvanáct zlatých medailí v individuálních závodech, čímž se vyrovnala v čele historických tabulek nejúspěšnější Anně Friesingerové z Německa. 

Martina Sáblíková: "Pro mě je to až neuvěřitelné, že se něco takového povedlo. Když jsem začínala, tak Gunda Niemannová i Anni Friesingerová byly osobnosti, ke kterým jsem vzhlížela a vzhlížím dále. To, co dokázaly, bylo super. Je bezvadné, že se mezi tyto lidi mohu řadit."

V březnu čekala Sáblíkovou poslední velká akce rychlobruslařské sezony. Zatímco ostatní závodnice nastupovaly do vícebojařského mistrovství světa jako do letošních závěrečných bojů, Sáblíková se musela na šampionát koncentrovat a nerozptylovat se myšlenkami o letní olympiádě v Riu, která se nezadržitelně blížila. 

Královna dlouhých tratí opět kráčela ve zlatých stopách a počtvrté v kariéře se stala mistryní světa ve víceboji. K triumfu v Berlíně pomohla trojnásobné olympijské šampionce výhra v závěrečném závodě na 5000 metrů, po kterém předstihla do té doby vedoucí Ireen Wüstovou z Nizozemska.

Sundat brusle, pět dní odpočinku a znovu na kolo

V březnu Sáblíková zakončila sezonu na ledovém oválu a plná sil se chystala na vysněnou letní olympiádu. V rychlobruslařském světě vyhrála téměř vše, co se dalo. V sezoně 2015/1016 nenašla na dlouhých tratích přemožitelku. Ovládla evropský i světový šampionát ve víceboji a ze světového šampionátu si přivezla dvě zlata. V rychlobruslení zkrátka Sáblíková patří do nejužší světové špičky, a tak se rozhodla pro další výzvu. Stála před ní účast v cyklistické časovce na letní olympiádě v Riu.

Sport
zdroj: ČT4

Česká závodnice byla přesvědčena, že se do olympijské časovky kvalifikovala v září na mistrovství světa v Richmondu, kde dojela dvanáctá. Po náročné rychlobruslařské sezoně neměla příliš času na regeneraci, do Ria chtěla být perfektně připravená.

Na odpočinek měla česká "obojživelnice" pouhých pět dní a dopřála si ho především kvůli poraněnému stehennímu svalu. Sáblíková nastoupila ihned po přezutí z bruslí naplno do cyklistického tréninku. Denně trávila na kole až čtyři hodiny, na soustředění na jižní Moravě najela přes 700 kilometrů.

Nepříjemné překvapení: Sáblíková chybí na startovní listině časovky

Jenže. V červnu přišla šokující zpráva: Sáblíková není na seznamu kvalifikovaných do olympijské časovky na Hrách v Riu de Janeiro. Česká reprezentantka byla společně s cyklistickým svazem přesvědčena, že kvalifikační podmínky pro závod v Riu splnila desátým místem v redukovaném pořadí v časovce na zářijovém mistrovství světa, kde v absolutním hodnocení skončila dvanáctá. Podle oficiální listiny UCI však žádné z 25 míst pro časovku české závodnici přiděleno nebylo.

Cyklistický svaz začal okamžitě situaci řešit a zjišťovat, kde se stala chyba a zda by se Sáblíková mohla na olympiádu ještě dostat. Generální sekretář svazu Stanislav Kozubek připustil, že problém mohl vzniknout při výkladu pravidel kvalifikačních podmínek. Podotkl, že kvalifikační kritéria, která jsou napsaná v angličtině, nemají ve všech bodech jednotný výklad.

Je nám líto, video expirovalo.
Šťovíček: Není jednoduché přečíst a vyložit si kvalifikační pravidla

"Měli jsme problém třeba i s dráhaři sprintery. Oni měli dvouletý kvalifikační cyklus a celé dva roky se snažili zjistit, jak to přesně je. Ale ani třeba Britové jim to nebyli schopni zcela přesně a jasně vysvětlit," podotkl Kozubek.

Případu Sáblíkové se ujal expert na sportovní právo Jan Šťovíček, který mimo jiné úspěšně hájil cyklistu Romana Kreuzigera ve sporu s Mezinárodní cyklistickou unií. Na vyřešení celého problému zbývalo Šťovíčkovi málo času, do zahájení Her chyběly pouhé dva měsíce. Do případu se aktivně zapojil i Český olympijský výbor včetně jeho předsedy Jiřího Kejvala nebo šéf české olympijské výpravy Martina Doktora.

S psychikou Martiny to hodně zacvičilo, řekl zklamaný Novák

České závodnici se ale i přes snahu cyklistického svazu, ČOV i právníka Šťovíčka začala olympiáda vzdalovat. Martina Sáblíková i její trenér Petr Novák nesli usnesení UCI velmi těžko. "Jsou ve mně obrovské emoce a jsem samozřejmě zklamaný. Hodně těžko se o tom hovoří a nevím, co k tomu moc říkat. Chtěl bych věřit alespoň jedním procentem, že je ještě šance, aby se to otočilo. I kdyby mělo zbývat jediné procento naděje, tak bychom chtěli, aby to proběhlo celé až do úplného konce, a zkusíme ještě udělat ten poslední pokus," řekl Novák.

Zklamání a pocit zmaru byly patrné z každého slova, které vyřkl. "Martina to také nemůže překousnout a s její psychikou to hodně zacvičilo," nezastíral Novák. "Obětovali jsme tomu osm let práce, a pokud tohle nedopadne dobře, bude to pro mě obrovské zklamání. Snažím se zatím zůstat v klidu a nějak ji z toho dostat," doplnil kouč.

Na konci června Sáblíková zklamaně prohlásila, že už nedoufá v pozitvní rozuzlení celé situace. "Hrozně mi pomáhá, že jsem alespoň dobře připravená na zimu, ale samozřejmě jsem celou dobu myslela na cyklistiku a start v Riu," podotkla Sáblíková, která i přes malou naději, že se nakonec na olympiádu podívá, stále pokračovala na sto procent v cyklistickém tréninku.

Za Sáblíkovou se postavili Čáslavská, Kejval i prezident Zeman

Přesto, že boj o místo na olympiádě pro českou závodnici se pomalu rozplýval, postavily se za Sáblíkovou kromě ČOV také významné české sportovní osobnosti. Olympijská vítězka Věra Čáslavská se v osobním dopise přimluvila u předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha za umožnění startu Martiny Sáblíkové na Hrách v Riu de Janeiro.

Podpisy připojili i další čeští olympijští šampioni Věra Růžičková, Dana Zátopková a Jiří Daler. Podporu prokázal Sáblíkové i prezident Miloš Zeman, když napsal dopis šéfovi Mezinárodního olympijského výboru se žádostí o divokou kartu pro cyklistku Martinu Sáblíkovou na OH v Riu.

Je nám líto, video expirovalo.
Čáslavská poslala šéfovi MOV Bachovi otevřený dopis za Sáblíkovou

Mezitím se Sáblíkové v cyklistice dařilo alespoň na domácí půdě. Svými výkony dokazovala, že má ideální formu, kterou by v Riu dokázala prodat. Sáblíková ovládla společné mistrovství Česka a Slovenska v silniční cyklistice, v Kyjově vyhrála po časovce i závod s hromadným startem. Domácí double se trojnásobné olympijské vítězce v rychlobruslení podařilo dovršit čtvrtým rokem za sebou.

Sáblíková se nehodlala vzdát bez toho, aby nevyužila všechny dostupné možnosti. Nakonec se rozhodla s trenérem Novákem odcestovat v podstate jako "turista", kde čekala na závěrečný verdikt, který vyřkne CAS. Mezinárodní sportovní arbitráž po zdlouhavém procesu ale žalobu zamítl a Sáblíkové se definitivně zavřela brána na letní olympijské hry v Riu.

Martina Sáblíková při tréninku v Brazílii
zdroj: Facebook Martiny Sáblíkové

Naděje ještě vysvitla, když byla ze závodu kvůli dopingové minulosti vyloučena Ruska Olga Zabelinská. Ve startovní listině tak vzniklo jedno volné místo. Jako by ale celá kauza přitahovala smůlu, Ruska uspěla s odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži a na start závodu se tak mohla postavit.

Sáblíková do posledního dne před závodem doufala, že se na startovní listinu vysněné časovky dostane. Ale nestalo se tak. Nakonec neuspěla ani s posledním odvoláním proti verdiktu a z Ria se vrátila domů.

Zklamaná Sáblíková: "Nezažiju to, co se dá na OH zažít; atmosféra, lidi kolem, samotný závod... To jsou zážitky, pro které to sportovec dělá. To mě na tom mrzí nejvíc."

"Jsem přesvědčena, že úkolem závodníků a trenéra je trénink a příprava na samotný závod, ne čtení pravidel. Znát a číst pravidla by měli lidé, kteří jsou k této funkci určeni," prohlásila. "Přišla jsem o velký sportovní cíl, ale není ve mně naštvání a vztek. Jen zklamání," dodala Sáblíková.

Sportovně ji ale "kauza Rio" nezlomila. Už v říjnu se česká rychlobruslařka postavila na led a opět kralovala. V přípravných závodech před ostrým startem ve Světovém poháru vstoupila do nového ročníku suverénním vítězstvím v německém Inzellu na trati 3000 metrů.

Na úvod Světového poháru v nové sezoně ovládla trojku v čínském Charbinu i o týden později v Naganu. Jubilejní třicáté vítězství na třech kilometrech ve Světovém poháru oslavila Sáblíková závodem v Astaně. V Heerenverenu poté ovládla pětku. Královna dlouhých tratí opět ukázala, že jen těžko bude hledat přemožitelku.

Martina Sáblíková má za sebou psychicky i fyzicky náročný rok. Přesto, že v rychlobruslení na dlouhých tratí kraluje světu, do olympijské časovky se po vleklém procesu nedostala. Sáblíková měla pravděpodobně cyklistickou životní formu. Otázkou zůstává, zda se bude pokoušet o kvalifikaci na další letní olympiádu v Tokiu.

Česká jednička v rychlobruslení se v poslední době vyjadřovala, že zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu budou její poslední sportovní akcí, o Tokiu nepřemýšlí. "Tak daleko nemyslím, dívám se k roku 2018. Teď se soustředím na zimu. Fakt nevím, zda budu chtít závodit za rok na kole, teď na to nemám odpověď," řekla Sáblíková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články