Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Putin bojuje za ekologii, chce přesunout bobovou dráhu v Soči

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin dnes na schůzce se zástupci národního olympijského výboru vyzval k přesunutí plánované bobové dráhy, která bude hostit olympijské soutěže v Soči v roce 2014. Dráha měla podle původně stát v jedné z nejvíce chráněných oblastí Kavkazu.

Bobová dráha
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Výstavbu dráhy označila komise OSN pro životní prostředí (UNEP) za ekologicky nepřívětivou již na počátku dubna. Podle vypracované studie vegetují v okolí vrcholku Gruševyj ohrožené druhy flory a fauny. "Považuji za nezbytné přesunout dějiště na jiné místo. Ekologie má přednost před penězi. Pokud narušíme vyváženost přírody, nemusí se podařit vrátit vše do původního stavu za jakékoliv peníze," dal za pravdu ochráncům přírody Putin. Přemístit by se měla i olympijská vesnice pro sporty na sněhu. 

"Životní prostředí Kavkazu zaznamenalo první olympijské vítězství,"
reagovala na jeho prohlášení mluvčí ruské pobočky Greenpeace Věra Bakaševová. "Všichni věříme, že budou hry v Soči zelené, tak jak hlásá
olympijská charta," dodala. 

Soči uspořádá první zimní olympijské hry na ruském území a celá země,
zvláště bývalý prezident Putin, berou organizaci velmi vážně. Podle
zástupců MOV však musí dějiště her projít masivní přestavbou. Nové haly budou postaveny pro sporty na ledové ploše, vyrostou dvě olympijské vesnice a je třeba propojit železnicí horská střediska s přímořským centrem Soči.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články