Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Pomáhat a ohromit. Sportovní redaktorky ČT nafotily kalendář pro charitu

Jsou půvabné a špičkami ve svém oboru. Jsou to fešáci a ve sportu dosáhli mimořádných úspěchů. Řeč je o sportovních moderátorkách a reportérkách České televize, které společně s dvanáctkou známých českých sportovců nafotily kalendář pro rok 2017. "Sporťačkám" ČT se podařilo ulovit zvučná jména. Pozvánku k focení neodmítl například Jaromír Jágr, Tomáš Rosický, Lukáš Krpálek nebo Filip Jícha. Spojení krásy a sportovního úspěchu funguje a navíc pomůže i dobré věci.

Sportovní redaktorky ČT
zdroj: ČT4 autor: Benedikt Renč

Výtěžek z prodeje kalendáře totiž poputuje na konto České olympijské nadace, která podporuje děti ze sociálně znevýhodněných rodin, aby se mohly věnovat sportu. "Chceme pomoci v naplnění snů dětem, jejichž rodiny nemají dostatek prostředků. Sport nesmí být výsadou bohatých," píše se ve společném prohlášení redaktorek.

Více o projektu prozrazuje moderátorka Branek, bodů, vteřin Barbora Černošková. "Nápad vznikl kolem loňských Vánoc. Sešlo se nás 12 redaktorek, a tak nás z legrace napadlo, že by nebylo od věci nafotit kalendář s 12 pěknými sportovci. Když jsme ale ten nápad začaly rozvíjet, přestaly jsme to brát jako vtip a bylo nám jasné, že aby mělo cenu tomu věnovat čas a energii, musí to mít nějaký přesah."

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Ponikelský: Jsem moc rád za myšlenku kalendáře moderátorek ČT a sportovců

A tak se po pečlivém zvažování zrodila myšlenka prostřednictvím sportovních osobností podpořit činnost České olympijské nadace, jejímž prezidentem je trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný. "Víme, že existují oblasti, které by třeba určitou finanční výpomoc potřebovaly akutněji. Chtěly jsme ale zároveň, aby náš vzkaz byl pro veřejnost dobře čitelný - my, redaktorky a sportovci, podporujeme děti. Proto jsme se spojily se Sazkou, která je hlavním partnerem nadace a pomohla nám vznik kalendáře zrealizovat," dodává Černošková.

I vybraný vzorek sportovců koresponduje s posláním olympijské nadace - podporuje děti ve všech sportech a nemusí se jednat jen o olympijské disciplíny. Z toho důvodu redaktorky oslovily třeba akrobatického pilota Martina Šonku nebo paralympijského šampiona v cyklistice Jiřího Ježka.

Konečná soupiska dává dohromady poměrně slušný český sportovní dream team, který se na stránkách kalendáře od ledna do prosince 2017 objeví po boku českotelevizních dam: Jaromír Jágr, Ondřej Moravec, Tomáš Berdych, Martin Šonka, Tomáš Rosický, Jaroslav Kulhavý, Josef Dostál, Ondřej Synek, Vavřinec Hradilek, Jiří Ježek, Lukáš Krpálek a Filip Jícha. Páry s nimi tvoří Ivana Chvátalová, Jana Niklová, Petra Staňová, Kateřina Nekolná, Monika Čuhelová, Hana Ježková, Žaneta Peřinová, Magda Polmanová, Markéta Pernická, Veronika Macková, Darina Vymětalíková a zmiňovaná Barbora Černošková. Snímky jsou dílem uznávaného módního fotografa Benedikta Renče. 

"Nikdo z nich neměl s účastí problém. Všichni na nabídku kývli v řádech vteřin, když se dozvěděli, že jde o dobrou věc pro děti. Největším problémem, jak už to tak u vytížených vrcholových sportovců bývá, se ukázal společný termín pro focení. Ale i to se nakonec naštěstí vyřešilo," prozrazuje o vzniku kalendáře Černošková. Organizační práce na jeho vzniku probíhají od letošního února.

Je nám líto, video expirovalo.
"Sporťačky" z ČT nafotily charitativní kalendář

Tvář hlavní sportovní zpravodajské relace vnímá jako stěžejní poselství projektu to, že se především zvýší povědomí o fungování nadace. Sama matka dvou dcer totiž zná případy lidí, kteří svým dětem kvůli tíživé finanční situaci nemůžou sportování dopřát. "Ty děti jsou pak třeba izolované a nemají plnohodnotné vyžití. Jde přece o to být v kolektivu a dostat šanci nějaký sport dělat. Je také důležité podotknout, že nadace nehodnotí žádosti podle talentu dětí nebo významu daného sportu. Chce zkrátka pomoct každému, kdo to potřebuje. A právě díky tomu, že s námi spolupracovali tak významní sportovci, se mezi jejich početnými fanoušky může najít někdo, komu to v životě pomůže," uzavírá Barbora Černošková.

Kalendář Pomáháme sportem půjde do prodeje během listopadu. Jeden výtisk vyjde na 365 Kč a zájemci ho budou moci získat přes edici ČT nebo v e-shopu České televize.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články