Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Po letní olympiádě i zimní? MOV doporučil Salt Lake City jako pořadatele

Po Paříži by mohli francouzští organizátoři plynule přesedlat na chystání olympijských her zimních. Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne oficiálně doporučila Salt Lake City a francouzské Alpy jako vhodného pořadatele pro roky 2030 a 2034. Rozhodnout by se mělo na červencovém zasedání.

Zimní olympisjké hry v Salt Lake City 2002
zdroj: Reuters autor: Brandon Malone

Francouzskou kandidaturu s centrem v Nice a zimní středisko v Utahu už loni v listopadu MOV označil za takzvané preferované kandidáty, tedy ty, s nimiž jako jedinými vedla komise pro výběr pořadatelů jednání. Definitivně by oba organizátoři měli být potvrzeni na 142. zasedání MOV v Paříži 24. července, dva dny před slavnostním zahájením letních her ve francouzské metropoli.

Kandidatura Francie musí ještě před konečnou volbou dodat poslední finanční garance jak od státu, tak od obou regionů Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d'Azur, které budou ZOH hostit. Po vítězství nacionalistického Národního sdružení (RN) v evropských volbách vypsal francouzský prezident Emmanuel Macron na 30. června a 7. července předčasné parlamentní volby.

"Jsme si jistí, že obě garance před zasedáním MOV dostaneme. Jsme v úzkém kontaktu s vládou a prezidenty obou regionů. Řekli nám, 'situace je taková, že volby budou v červnu a pak 7. července. Mezi 7. červencem a zasedáním budou garance potvrzené'. Takže tím je to pro nás jasné," řekl Karl Stoss, šéf komise pro výběr pořadatelů budoucích Her.

Francouzská kandidatura je místně roztříštěná, ale zároveň umožní použití 95 procent stávajících sportovišť. V Nice by měla být olympijská vesnice a sporty na ledě, na sněhu by se mělo závodit ve známých střediscích Méribel, Courchevel, Val d'Isere, La Clusaz či Grand-Bornand. Francie už ZOH pořádala v roce 1924 v Chamonix, v roce 1968 v Grenoblu a v roce 1992 v Albertville.

Salt Lake City, které Hry hostilo v roce 2002, spoléhá ve svých plánech jen na existující sportoviště a nepotřebuje tak významné finanční investice.

Nejbližší zimní hry budou v roce 2026 hostit Milán a Cortina d'Ampezzo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články