Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Po fiasku ve Vancouveru odstoupil šéf ruského olympijského výboru

Moskva - Po neúspěchu ruských sportovců na zimních olympijských hrách ve Vancouveru dnes rezignoval předseda národního olympijského výboru Leonid Ťagačov. Podle mluvčího výboru Gennadije Švece odstoupil v přímé reakci na výzvu prezidenta Dmitrije Medveděva. "Národní olympijský výbor nezodpovídá za sportovní přípravu, nicméně pan Ťagačov jako opravdový sportovec a význačný trenér se rozhodl vzít vinu za všechny a za vše na sebe," citoval Švece server gazeta.ru

Ruští sportovci dosáhli na hrách ve Vancouveru nejhoršího výsledku v historii zimních olympiád. Získali tři zlaté, pět stříbrných a sedm bronzových medailí, což byla sotva polovina toho, co si výprava před hrami předsevzala. V hodnocení zemí se sportovní velmoc nedostala ani do elitní desítky a skončila jedenáctá. Vystoupení výpravy vyvolalo v zemi všeobecné zklamání a prezident Medveděv vyzval k demisi "všechny zodpovědné funkcionáře a trenéry".

Také v Rakousku se mluví o fiasku

Poněkud odlišná situace nastala v Rakousku – tamní sportovci přivezli z Vancouveru 16 medailí, letošní olympiáda je tak třetí nejúspěšnější v historii. I tak se ale mluví o historickém debaklu, alespoň v rakouském tisku. Může za to hlavně tým sjezdařů – hýčkané hvězdy okolo Benjamina Raicha, který vede pořadí světového poháru, se totiž z Kanady vrátily bez medaile.  

To se naposledy stalo v roce 1936 na olympiádě v Německu, jenže tu rakouská reprezentace bojkotovala. Novinové titulky se proto hemží výrazy jako výprask nebo nula. "Je to jako kdyby Německo na fotbalovém šampionátu vypadlo v základní skupině bez jediného vstřeleného gólu - srovnatelná katastrofa," uvedl třeba reportér deníku Kurier Erich Vogl.

Země, kde lyžařské přenosy plní náměstí podobně jako v Česku hokej, teď analyzuje a nuceně se směje hořkým vtipům typu salát z bramborových medailí nikomu nechutná. Rakouští reprezentanti totiž "bramborovou medaili", jak se přezdívá umístění na čtvrtém místě, brali celkem devětkrát.

Smůla je ale jen jednou z příčin národní pohromy na kanadských sjezdovkách. "Klíčové postavy týmu jako Hermann Maier nebo Stephan Eberharter jsou najednou pryč. A potrvá nějakou dobu, než se na místa, která měli vždycky jistá oni, probojují mladší závodníci," domnívá se reportér deníku Der Standard Siegfried Lützow.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články