Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Olympiáda mládeže začíná. Mezi naděje patří i hokejistky, cílem je ale zisk zkušeností

Lillehammer (Norsko) - 70 sad medailí a 43 českých juniorských sportovců, kteří o ně budou bojovat. Druhé zimní olympijské hry mládeže začínají a jejich dějištěm je norský Lillehammer. Česká výprava vedená Martinem Doktorem sice krotí očekávání, přesto OH mládeže často napoví o tom, kdo patří mezi velké naděje českého sportu. Sestřihy jednotlivých dní sledujte každý večer na ČT sport, v 22:25 vysíláme sestřih slavnostního zahájení.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor: Hokejistky jsou sebevědomé, doufejme, že se jim zadaří

Olympijské hry mládeže nemají příliš bohatou historii, ty první se konaly teprve před šesti lety v Singapuru. V Lillehammeru se odehraje druhá zimní edice, přičemž na té první v Innsbrucku před čtyřmi lety čeští sportovci vybojovali dva cenné kovy. Tomáš Portyk tehdy získal zlatou medaili v severské kombinaci, Veronika Čamková pak vybojovala stříbrnou medaili ve skikrosu.

Devatenáctiletý Tomáš Portyk přitom dnes stále patří k největším nadějím, a to nejen mezi sdruženáři. Ve Světovém poháru stabilně dosahuje míst ve druhé desítce, v celkovém pořadí mu patří 21. příčka a jen jeden závodník mladšího věku, Jarl Magnus Riiber z Norska, zde figuruje výše než Portyk.

Podle vedoucího výpravy Martina Doktora olympiáda mládeže může napovědět o nadějích a jejich potenciálu. "Jestli nejde o odrazový můstek, pak určitě alespoň o možnost zkusit si to nanečisto. Máme vedenu statistiku i při evropských olympijských festivalech, řada z účastníků pak byla i na seniorské olympiádě. Vidím tam určitou spojitost do budoucna," hodnotí Doktor.

Podstata olympiády mládeže ale podle něj spočívá jinde. "Pro juniory je to možnost zkusit si olympijskou atmosféru. Není to o tom, abychom zpátky přivezli medaile, je olympiáda doopravdy důležitá spíše kvůli zkušenostem. Jsem rád, že se to děje, trochu to těm dětem závidím, za nás nic takového nebylo," usmívá se bývalý rychlostní kanoista.


Stejně tak ke sportovnímu svátku přistupuje i sportovní dvojice Anna Dušková - Martin Bidař, kteří patří k jedněm z největších českých nadějí na olympiádě. Krasobruslaři už mají na svém kontě výborné výsledky, když skončili druzí ve finále juniorské Grand Prix. "Hodně se těšíme, protože to bude jiná soutěž, než na jakou jsme zvyklí, protože tam budou i jiné sporty. Těším se, že poznám i další sportovce a zjistím, jak to v těch sportech chodí, a doufám, že si hezky zazávodíme a hezky si to užijeme," usmívá se šestnáctiletá česká reprezentantka.

Až na short-track, boby a skeleton se čeští sportovci představí ve všech disciplínách. Chybět budou čeští hokejisté, hokejový svaz místo toho vyslal ženské družstvo. "Probojovaly se oba týmy, ale soutěžit mohl jenom jeden. Podle mě je to velice dobře, je to jejich první zkušenost, holky jsou sebevědomé a věří si i na medaili, tak uvidíme," říká Doktor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články