Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Oldtimer Bohemia Rally pojede 9 motorek a 57 aut, nejstarší je Ford T

Mladá Boleslav - Od čtvrtka do soboty zaplní středočeské silnice nádherná auta. Celkem 66 posádek 7. ročníku Oldtimer Bohemia Rally nebude soutěžit v tom, kdo dojede do cíle nejrychleji, ale kdo dokáže nejpřesněji dodržet rychlost. Závodit se bude v Mladé Boleslavi, Hrádku nad Nisou a ve Velkých Popovicích.

Účastníci Oldtimer Bohemia Rally
zdroj: ČT Sport autor: ČT Sport

Start bude jako každý rok v centru Mladé Boleslavi, kde se ve čtvrtek pojede městská etapa. "V pátek máme další etapu, která bude směřovat do Hrádku nad Nisou. V sobotu jedeme do Popovic, kde bude cíl v pivovaru," říká ředitel závodu Josef Macoun. 

Z každé etapy se vozidla budou vracet zpět na Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi. "Máme 66 vozidel, z toho je 9 motorek," upřesňuje počet přihlášených posádek Ladislav Pakosta, který je sportovním ředitelem Oldtimer Bohemia Rally. Devět posádek je ze zahraničí, většinou z Německa. 

"Budou tam motocykly BSA, Harley-Davidson, řada Mustangů. Bude to nádherná podívaná," říká Josef Macoun. Ladislav Pakosta se těší hlavně na škodovky, ale také na nejstarší přihlášené vozidlo. "Ford T, to je krásný pohled na začátek motorismu ve světě vůbec," říká Pakosta. Nejmladší vozidla jsou vyrobená v 80. letech. 

Oldtimer Bohemia Rally patří mezi podniky Mezinárodní federace historických vozidel (FIVA). "Akce pořádané pod hlavičkou FIVA jsou o pravidelnosti," vysvětluje Pakosta. To znamená, že když si řidič při registraci zvolí, že pojede průměrnou rychlostí 25 kilometrů v hodině, měl by ke kontrolnímu stanovišti vzdálenému 25 kilometrů dorazit v ideálním případě za 60 minut.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Mapa ano, GPS ne

Pokud vozidlo dorazí dříve nebo později, dostane penalizaci. "Jelikož posádky jsou většinou partnerské páry, někdy pak bývá zajímavé slyšet, jak to dopočítávali, jeden na druhého svádí vinu, proč přijeli pozdě nebo brzo," říká s úsměvem Josef Macoun. 

Trasa je tajná, posádky se dozvědí trasu etapy až těsně před startem. Jezdí průměrnou rychlostí od 20 do 40 kilometrů v hodině, proto se nejezdí na rychlostních komunikacích. Závodí se ale za normálního provozu, proto řidiči musejí dodržovat pravidla, jinak jim hrozí penalizace. 

Posádky často potřebují kalkulačku a stopky, aby si vypočítaly, kdy mají dorazit ke kontrole. K dispozici mají mapu, ale GPS navigace jsou zakázané. 

Aby se mohly všechny posádky porovnat v celkovém pořadí, jejich penalizační body se násobí koeficientem. "Motocykly a nejstarší vozidla mají koeficient 1. Postupně, jak jsou mladší a mladší, koeficient narůstá," dodává sportovní ředitel Oldtimer Bohemia Rally Ladislav Pakosta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články