Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Odešla tenistka Novotná i další legendy, jejich příběhy zůstaly

Jednu z mála jistot v životě máme všichni a není to zrovna výhra v loterii – totiž smrt. Nic moc, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Když přijde přirozeně a v době, kdy už i slavným sportovcům docházejí síly, bere se to lépe než například u Jany Novotné, které nebylo ani padesát. Její odchod patřil k největším ztrátám, které v tomto roce utrpěl sportovní svět, a na nejznámější z nich vzpomeneme.

Jana Novotná (vpravo)
zdroj: Isifa/MAFRA autor: Michal Růžička

Za wimbledonskou vítězku z roku 1998, vítězku Turnaje mistryň (1979), olympijskou medailistku z Atlanty a druhou hráčku světového žebříčku truchlili lidé na celém světě.

To potvrdilo, že Novotná, která prohrála boj s rakovinou, toho během své devětačtyřicetileté pouti životem dokázala víc, než jiní zvládnou do sta. Steve Simon, výkonný ředitel WTA, řekl: "Jana byla inspirací pro každého, kdo ji měl šanci poznat, na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude vždy zářit v dějinách WTA."

Wimbledonský vítěz Jan Kodeš dorazil do Brna na pohřeb své velké kamarádky i s Philipem Brookem, šéfem All England Lawn Tennis Clubu. "Byla jednou z nejskromnějších šampionek," řekl a vzpomněl, jak po její finálové prohře ve Wimbledonu v roce 1993 se Steffi Grafovou uronil slzu. "Ona za mnou přišla a říkala: Pane Kodeš, nebrečte, já to tady stejně jednou vyhraju. A za pět let to skutečně dokázala."

Přitom i česká tenistka si po finálové porážce poplakala na rameni vévodkyně z Kentu. Ta jí tehdy pošeptala do ucha: "Neboj se, Wimbledon jednou vyhraješ." Tenhle moment patří k nejemotivnějším v historii slavného grandslamu. Členka královské rodiny se k nečekanému odchodu české tenistky také vyjádřila. "Jana Novotná byla odvážná sladká dáma se skvělým smyslem pro humor. Wimbledon bez ní už nikdy nebude stejný," uvedla.

Český fotbal ztrácel osobnosti

Smrt nevynechala ani tuzemské fotbalové osobnosti. Rakovině žaludku podlehl Josef Pešice (67). Fotbalista, který v lize prošel Spartou, Slavií i Brnem, s nímž získal v roce 1978 pod vedením Josefa Masopusta titul, odehrál v nejvyšší soutěži 327 zápasů a dal 55 gólů. Jako hlavní trenér vedl v lize Jablonec, Teplice a Slavii, trénoval na Kypru i v Kostarice. Po Michalu Bílkovi v roce 2013 dočasně převzal na tři zápasy reprezentační áčko a měl stoprocentní bilanci: na Maltě 4:1, v Bulharsku 1:0 a doma s Kanadou 2:0. Pracoval hodně s mládeží, vedl různé reprezentační výběry a do poslední chvíle dělal asistenta Vítězslavu Lavičkovi u jednadvacítky. „Do jednadvacítky přinesl velkou zkušenost, nadhled a správný pohled na fotbal. Navíc to byl férový chlap, optimistický, nezkazil žádnou legraci," vzpomínal na něho Lavička.

Rakovině podlehl v závěru roku bývalý reprezentant Jiří Sloup (64). Plzeňák, který pro svůj osobitý styl běhu dostal přezdívku Čáp, odehrál spoustu skvělých zápasů ve slavné partě, která dovedla Bohemians v roce 1983 zatím k jedinému titulu. V reprezentaci nastoupil osmkrát a dal jeden gól, hned při svém debutu v Miláně legendárnímu italskému brankáři Dinu Zoffovi.

O rok mladší byl olympijský vítěz z Moskvy 1980 Zdeněk Šreiner (63). Někdejší záložník Baníku Ostrava pomohl svému celku ke dvěma titulům v letech 1980 a 1981 a v roce 1979 s ním postoupil až do semifinále tehdejšího Poháru vítězů pohárů. V reprezentačním áčku odehrál šest zápasů a na OH v Moskvě přispěl v semifinále gólem k výhře 2:0 nad Jugoslávií.

Je nám líto, video expirovalo.
Bývalý reprezentant Rajtoral spáchal v Turecku sebevraždu

Velmi mladí ukončili své životy sami dva bývalí hráči Plzně František Rajtoral (31) a David Bystroň (34). Oba kvůli rodinným i finančním problémům, z nichž neviděli cestu ven. Na život si sáhli v zahraničí, kde hráli. Rajtoral nastupoval v Turecku za Gaziantepspor, Bystroň, jehož kariéru ovlivnil dvouletý trest za doping, ve Švýcarsku, kde hrál nižší soutěž a měl i další zaměstnání.

V roce 2017 zemřeli také dva známí fotbaloví funkcionáři - bývalý předseda Československého fotbalového svazu Rudolf Kocek (88). Od roku 1959 byl předsedou Dukly Praha. V letech 1976 až 1983 byl předsedou Českého fotbalového svazu a místopředsedou federálního svazu, který poté řídil do roku 1990. Za jeho éry tým ČSSR vyhrál ME v Bělehradě v roce 1976 i OH v Moskvě 1980. Dostal Cenu Václava Jíry za rozvoj českého fotbalu. O rok starší byl bývalý hokejový rozhodčí a fotbalový funkcionář Rudolf Baťa (89), který až do května působil jako uznávaný mezinárodní sekretář Sparty.

Domácí hokejové ztráty

Boj s rakovinou slinivky po dvou letech prohrál hokejista a trenér Josef Augusta (70). S Duklou Jihlava získal osm ligových titulů jako hráč a další dva přidal jako trenér Jihlavy i Olomouce. V roli asistenta Ivana Hlinky u národního týmu v roce 1999 slavil zlato. K dalším dvěma triumfům už přivedl v následujících dvou letech reprezentaci jako hlavní kouč sám. Na MS získal jako hráč tři stříbra a jeden bronz, druhý byl i na zimní olympiádě v roce 1976.

Další hokejová legenda, s níž se museli fanoušci letos po delší nemoci rozloučit, byl Augustin Bubník (88). S LTC Praha získal pět titulů, měl zlato z MS 1949 ve Stockholmu a stříbro ze ZOH 1948 ve Svatém Mořici. Později vedl jako trenér kromě mnoha tuzemských týmů také finskou a nizozemskou reprezentaci i kluby v Kusamu, Oulu i Štýrském Hradci. Je členem finské hokejové síně slávy. V roce 1950 byl nejlepší ligový střelec spolu s dalšími deseti hráči zatčen a poté odsouzen ve vykonstruovaném procesu na 14 let za údajnou protistátní činnost. Pět let pracoval v jáchymovských dolech a pak dostal milost. V letech 1998 až 2002 byl poslancem a předsedou podvýboru pro tělovýchovu za ODS.

Útočník František Ševčík (75) měl přezdívku Ježek. A byl legendou brněnského klubu, s nímž získal pět mistrovských titulů. Členovi síně tuzemské hokejové slávy se dařilo i v reprezentaci - měl stříbro ze ZOH v Grenoblu 1968, kde byl i zvolen do All Stars týmu, a dvě stříbrné a dvě bronzové medaile z mistrovství světa. V roce 1997 překonal mozkovou mrtvici, letos však podlehl dlouhé těžké nemoci.

Poslední smeč volejbalisty minulého století

V roce 2017 skončila po pětaosmdesáti letech i životní pouť vítěze ankety (2001) o nejlepšího českého volejbalistu minulého století Josefa Musila (85). Dvojnásobný mistr světa i Evropy měl i stříbro z olympijských her v Tokiu 1964 a o čtyři roky později v Mexiku bronz. V roce 2004 byl v americkém Holyoke jako první český volejbalista uveden do mezinárodní Síně slávy. Ještě ve 44 letech, kdy už pracoval v tiskárně, jej funkcionáři přemluvili k návratu a on pomohl v roce 1966 vyhrát v Praze světový šampionát, na němž jej vyhlásili nejlepším hráčem turnaje. I v sedmdesáti hrál za Spoje čtvrtou pražskou třídu, v posledních letech bojoval s vážnou nemocí.

Josef Musil
zdroj: ČTK/CTK/ČVS

Tragické konce

Zemřeli i dva světoví šampioni v závodech silničních motocyklů. Španěl Ángel Nieto (70) a Američan Nicky Heiden (35). Třináctinásobný šampion kubatur do 50 a 125 ccm Nieto byl v sedmdesáti letech stále v dobré kondici, ale měl smůlu - jel na Ibize na čtyřkolce, když do něho narazil zezadu automobil. Při následném pádu si poranil hlavu a v nemocnici za několik dnů zemřel. Šampion královské třídy MotoGP Hayden se zase na kole srazil s automobilem. Při havárii utrpěl vážná zranění hlavy, hrudníku a pánve. Jeho stav komplikoval otok mozku, který neumožňoval operaci. Pět dní po nehodě zemřel.

Smrt našla předčasně také hvězda baseballové MLB Roy Halladay (40). Osminásobný účastník Utkání hvězd a dvojnásobný vítěz ankety pro nejlepšího nadhazovače soutěže byl vášnivým pilotem a havaroval na Floridě s malým letadlem. Kariéru ukončil před čtyřmi lety.

Hned zkraje sezony po pádu na lyžích při tréninku na sjezd zahynul Francouz David Poisson (35), který se v kanadské Nakisce dostal za ochranné sítě a narazil do stromu. "To je zdrcující zpráva," reagovala americká hvězda sjezdového lyžování Lindsey Vonnová jako jedna z mnoha lyžařů. Kondolenci poslal mezi jinými i biatlonista Simon Fourcade. Sjezd se poté jel na mírnější trati.

Německý lyžař Max Burkhart (17) zemřel den po těžkém pádu v tréninku na sjezd závodu severoamerického seriálu NorAm Cup v kanadském Lake Louise. Studoval v USA a závodil za školní tým Sugar Bowl Academy, ztratil kontrolu na lyžemi a skončil v ochranné síti. Byl převezen do nemocnice v Calgary, kde vážným zraněním podlehl.

Sebevražda nebyla potvrzena, ale nejspíš byla příčinou úmrtí olympijského vítěze z Atén 2004 a čtyřnásobného mistra světa v dráhové cyklistice Stephena Wooldridge (39) z Austrálie, který měl dlouhodobě problémy s depresemi.

Že jede poslední sezonu netušil italský cyklista Michele Scarponi (37). Ještě v pondělí vyhrál úvodní etapu dubnového závodu Kolem Alp. Poté se dozvěděl, že po zranění týmového kolegy Fabia Arua bude lídrem stáje Astana na Giru, závodě který miloval. V pátek skončil Kolem Alp na čtvrtém místě celkového pořadí a odjel za rodinou. V sobotu při ranním tréninku jej přehlédl řidič dodávky.

Nečekaný konec měl olympijský vítěz v jízdě na bobech Američan Steven Holcomb (37). Ten byl nalezen mrtvý ve svém pokoji v tréninkovém centru amerických olympioniků v Lake Placid. Doplatil na kombinaci alkoholu a prášků na spaní. Z toxikologické zprávy vyplývá, že pětinásobný mistr světa měl v těle 1,88 promile alkoholu a velké množství léku Lunesta, který dostával na předpis. Před lety ve své knize přiznal, že se dříve kvůli problémům se zrakem neúspěšně pokusil o sebevraždu.

V Kolumbii byl zastřelen vzpěrač Edwin Mosquera (32), dvaatřicetiletý účastník olympijských her v Riu de Janeiro. Podle médií přišel o život po hádce v nočním klubu v Palmiře. Mosquera obsadil loni na olympiádě patnácté místo v kategorii do 69 kg. V roce 2007 vybojoval stříbro na Panamerických hrách.

Velmi mladý byl fotbalový obránce Dionatan Teixeira (25) z Šeriffu Tiraspol. Bývalému slovenskému reprezentantovi do 21 let při pobytu v rodné Brazílii selhalo srdce. Na srdeční záchvat, který jej postihl během tréninku v čínském klubu Peking Enterprises Group FC, zemřel i fotbalista Pobřeží slonoviny Cheick Tioté (30).

Před mistrovstvím světa handicapovaných atletů v Londýně přišel při tréninku o život vrhač Abdalláh Hajájí (36) ze Spojených arabských emirátů poté, co na něho spadla ocelová diskařská klec.

Na následky pádu ve svém domě zemřela argentinská golfová legenda Roberto de Vicenzo (94). První jihoamerický vítěz turnaje série Major vyhrál přes 230 turnajů.

Kolapsu, který utrpěl na tribuně při prvoligovém utkání, podlehl po dvou měsících v nemocnici prezident futsalové Sparty Praha Zdeněk Větrovský (74).

Zdraví je nepodrželo

Trojnásobný olympijský šampion Naim Süleymanoglu (50) podlehl vleklým zdravotním problémům. Turecký reprezentant, který se narodil v Bulharsku, měl kvůli výšce 147 centimetrů přezdívku "Kapesní Herkules", trpěl cirhózou jater a musel se rychle podrobit transplantaci. Nepomohla mu už ale ani návštěva tureckého prezidenta Erdogana v nemocnici.

Ilustrační foto

Nového roku se nedožil také vítěz Zlaté přilby a mnohonásobný mistr Československa na ploché dráze Antonín Kasper (85). Byl prvním československým závodníkem, který startoval v britské profesionální lize. V letech 1968 až 1970 jezdil za Coventry a West Ham. Když skončil se závoděním, stal se trenérem - vedl i reprezentaci. Jeho syn stejného jména a také známý závodník podlehl rakovině před osmi lety.

Potíže se srdcem podstatně zkrátily život také bývalému kanadskému hokejovému reprezentantovi Zarleymu Zalapskému (49). Obránce, který za 13 sezon v NHL odehrál 637 zápasů za Pittsburgh, Hartford, Calgary, Montreal i Philadelphii a dal 99 gólů, obsadil s kanadským týmem na olympijském turnaji v roce 1988 v Calgary čtvrté místo.

Bezmála půl století trpěla roztroušenou sklerózou australská běžkyně a olympijská vítězka Betty Cuthbertová (79), v posledních letech byla odkázána na invalidní vozík. Čtyřnásobná olympijská vítězka dokázala jako jediná v historii vybojovat zlaté medaile na tratích 100, 200 i 400 metrů.

Rakovině podlehla novozélandská sportovní legenda Colin Meads (81), nejlepší ragbista All Blacks dvacátého století. Meads vynikal silou, výdrží a tvrdostí, i sám k sobě, což potvrdil v roce 1970, kdy odehrál téměř celý zápas se zlomenou rukou. "Jeho smrt je velká ztráta pro Nový Zéland," uvedl premiér země Bill English.

Bývalý francouzský tenista Jérome Golmard (43) podlehl amyotrofické laterální skleróze (ALS), kterou u něj lékaři diagnostikovali v září 2014. Někdejší daviscupový reprezentant byl na žebříčku ATP nejvýš na 22. místě.

Na potíže po zápalu plic zemřel v nemocnici v Miami americký boxer Jake LaMotta (95), podle něhož byl natočen film Zuřící býk, což byla přezdívka někdejšího profesionálního mistra světa střední váhy.

Robert De Niro a Jake LaMotta v roce 2005
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Julie Robertson

Po krátké nemoci v Mnichově opustil pomyslný světový ring boxer František Poláček (77). Bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 1963 do Německa emigroval v roce 1968, pohřben bude na jaře v Brně.

Americký tenista Pancho Segura (96) podlehl komplikacím spojeným s Parkinsonovou chorobou. Ve 40. a 50. letech minulého století patřil k nejlepším hráčům světa. Poslední zápas odehrál v devětačtyřiceti letech na US Open v roce 1970, kde postoupil do druhého kola dvouhry. Byl členem tenisové Síně slávy.

Zemřel bývalý kamerunský fotbalista Benjamin Massing (55). Na mistrovství světa v roce 1990 ho „proslavil“ brutální zákrok na Argentince Claudia Caniggiu, často označovaný za nejhorší faul na MS vůbec. Kamerunská média příčinu smrti neuvedla.

Nejstarší byl Kundla

Nejvyššího věku mezi sportovními osobnostmi, které zemřely v roce 2017, se dožil bývalý úspěšný basketbalový trenér John Kundla (101), jenž nastartoval éru slavných Lakers. Získal s nimi v NBA pět titulů. V roce 1995 byl uveden do Síně slávy a o rok později zvolen jedním z nejlepších deseti trenérů v historii soutěže. U Lakers skončil po jedenácti sezonách s bilancí 423 vítězství a 302 porážek.

Přehled úmrtí sportovních osobností v roce 2017

LEDEN

2. - ruský fotbalista a trenér Viktor Carjov (85)
    - francouzský sjezdař a olympijský vítěz Jean Vuarnet (83)
4. - americký hokejista a trenér Milt Schmidt (98)
11. - belgický fotbalista Francois Van Der Elst (62)
12. - anglický fotbalový trenér Graham Taylor (72)
27. - volejbalový mistr světa a trenér Petr Kop (79)
31. - krasobruslařský trenér Ivan Rezek (73)

ÚNOR

9. - nizozemský fotbalista Piet Keizer (73)
10. - majitel hokejového klubu Detroit Red Wings a baseballového Detroit Tigers Mike Ilitch (87)
13. - cyklistický reprezentant a trenér Jan Kubr (82)
14. - atlet Jiří Lanský (83)
16. - hokejista a trenér Josef Augusta (70)
17. - dánský badmintonista Erland Kops (80)
      - ukrajinská běžkyně a olympijská vítězka Naděžda Olizarenková (63)
28. - ruský hokejový olympijský vítěz a mistr světa Vladimir Petrov (69)

BŘEZEN

3. - francouzský fotbalista Raymond Kopa (85)
10. - britský mistr světa formule 1 i závodů silničních motocyklů John Surtees (83)
12. - házenkářská mistryně světa Stanislava Kučerová (88)

DUBEN

7. - slovenský házenkářský mistr světa Anton Frolo (82)
11. - německá sáňkařka a olympijská vítězka Margit Schumannová (64)
18. - hokejový mistr světa a trenér Augustin Bubník (88)
22. - italský cyklista Michele Scarponi (37)
23. - fotbalista František Rajtoral (31)
      - maďarský vzpěrač a olympijský vítěz Imre Földi (78)
24. - házenkářský mistr světa František Brůna (72)
      - krasobruslařka Dagmar Lerchová (86)
25. - volejbalový mistr světa a Evropy Milan Purnoch (83)

KVĚTEN

4. - finský rallyeový jezdec Timo Mäkinen (79)
6. - americký bobista a olympijský vítěz Steven Holcomb (37)
14. - fotbalista Vladimír Mokrohajský (81)
17. - srbský fotbalista a trenér Todor Veselinovič (86)
19. - fotbalista David Bystroň (34)
21. - kanadský hokejista a trenér Bill White (77)
22. - americký mistr světa v závodech silničních motocyklů Nicky Hayden (35)

ČERVEN

1. - argentinský golfista Roberto de Vicenzo (94)
5. - fotbalista Pobřeží slonoviny Cheick Tioté (30)
8. - fotbalový trenér Václav Halama (76)
14 - bývalý předseda Mezinárodní cyklistické unie Nizozemec Hein Verbruggen (75)
20. - ruský hokejový olympijský vítěz a mistr světa Sergej Mylnikov (58)
21. - německá sáňkařka a olympijská vítězka Steffi Martinová (54)
24. - švédský hokejista a fotbalista Nils Nilsson (81)

ČERVENEC

13. - bývalý člen výkonného výboru FIFA Američan Chuck Blazer (75)
22. - hokejista František Ševčík (75)
24. - americký basketbalový trenér John Kundla (101)
25. - australský tenista a trenér Mervyn Rose (87)

SRPEN

1. házenkářský mistr světa Jaroslav Konečný (72)
3. - španělský mistr světa v závodech silničních motocyklů Ángel Nieto (70)
6. - australská běžkyně a olympijská vítězka Betty Cuthbertová (79)
10. - hokejový rozhodčí a fotbalový funkcionář Rudolf Baťa (89)
14. - australský dráhový cyklista a olympijský vítěz Stephen Wooldridge (39)
20. - novozélandský ragbista Colin Meads (81)
26. - volejbalista a mistr světa Josef Musil (85)
27. - fotbalový funkcionář Rudolf Kocek (88)

ZÁŘÍ

19. - americký boxer Jake LaMotta (95)
26. - ruská krasobruslařka a olympijská vítězka Ljudmila Bělousovová (81)

ŘÍJEN

4. - atlet Karel Kolář (61)
23. - tenista a trenér Jan Bedáň (66)
27. - maďarská plavkyně a olympijská vítězka Katalin Szökeová (82)

LISTOPAD

1. - cyklista a trenér Václav Machek (91)
3. - zápasník Jiří Kormaník (82)
7. - německý fotbalista a mistr světa Hans Schäfer (90)
    - americký baseballista Roy Halladay (40)
11. - kanadský hokejista Floyd Crawford (88)
12. - plochodrážník Antonín Kasper (85)
13. - francouzský sjezdař David Poisson (35)
      - boxer František Poláček (77)
18. - turecký vzpěrač a olympijský vítěz Naim Süleymanoglu (50)
      - americký tenista Pancho Segura (96)
19. - tenistka Jana Novotná (49)
28. - fotbalista a olympijský vítěz Zdeněk Šreiner (63)

PROSINEC

4. – kolumbijský vzpěrač Edwin Mosquera (32)
7. – německý lyžař Max Burkhart (17)
10. - kamerunský fotbalista Benjamin Massing (55)
      - bývalý předseda Mezinárodní federace (FIBA) a šéf Mezinárodní federace      univerzitního sportu Američan George E. Killian (93)
13. - kanadský hokejový reprezentant Zarley Zalapski (49)
18. - fotbalista a trenér Josef Pešice (67)
20. - fotbalista Jiří Sloup (64)
27. – kanadský hokejový brankář Johnny Bower (93)


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články