Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Noc mistrů bude převratná, láká předseda Unie bojových sportů

Praha – Patrně nejvýznamnější událostí na poli bojových sportů je již tradičně Noc mistrů. Ta v letošním roce projde několika inovacemi – kromě ukázek a vyhlašování nejlepších sportovců dojde vůbec poprvé i k bojům o evropské tituly, a to v rozličných kategoriích a sportech. Právě rozmanitost bojových sportů je dvousečnou věcí, která sráží například jejich olympijské šance. Česká unie bojových sportů (ČUBU) však právě v oblasti určité integrace udává směr ostatním světovým federacím. "Poprvé v historii jsme dostali k jednomu stolu všechny představitele bojových sportů," řekl v ČT předseda unie Slavomír Svoboda.

Karate
zdroj: ČTK autor: Fiala Břetislav

Noc mistrů prošla před letošní edicí, která se koná 14. prosince v Praze, podstatným rozšířením. "Čekají nás finálové zápasy a diváci uvidí to, co ještě předtím nemohli vidět. V jedné hale se odehrají bojové sporty, které spolu normálně ve světě moc nekomunikují. Uvidí full contact, olympijské taekwondo, karate a vše bude proložené ukázkami. Během večera dojde k zápasům o titul mistra Evropy – v jedné hale budou různé styly, které se nikdy v historii nepotkaly," popsal předseda ČUBU Slavomír Svoboda.

Česká unie bojových umění pod sebou sdružuje 22 sportovních svazů, čímž se jí podařilo předtím nepředstavitelné. "Federací bojových sportů je mnoho a často na sebe mezi sebou žárlí. Když se například závodník zúčastní závodu jiné světové federace, tak může být do konce života vyloučen. My jsme toto v naší republice potlačili tím, že jsme vůbec poprvé v historii dostali k jednomu stolu všechny představitele bojových sportů," vysvětluje Slavomír Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Nejednotnost sráží bojové sporty i ve snaze dostat se na olympijské hry. "Je to problém – i během vyjednávání o vstupu do olympijské rodiny s tím máme potíže. Mezinárodní olympijský výbor chce mít jednoho partnera, čili jednu světovou federaci. To všude má, ale v tomto případě je těch světových federací tolik, že je to pro řadu lidí nepřehledné. Proto se snažíme vytvořit vzor pro svět – zatím se nám to podařilo v Evropě," říká Svoboda.

Iva Keslová, reprezentační trenérka karate:

"Pokud by se karate dostalo do olympijského programu, tak si myslím, že by to bylo dvousečné. Z jedné strany by to bylo velkým přínosem jak pro motivaci těch závodníků, tak i lepší podmínky pro trénování. Z druhé strany je velkým problémem rozčleněnost těch svazů, která je tak obrovská, že je to skoro nereálné. Hodně lidí z českého karate věří, že jednou karate bude přijato, máme ale i hodně pesimistů."

Česká unie bojových umění příští rok oslaví dvacet let své existence. Slavomír Svoboda si je jistý správností cesty, kterou se unie pod jeho vedením vydala. Integrací jednotlivých svazů pod jednu organizaci ukázala ČUBU cestu i ostatním, přinejmenším evropským federacím. "Jsem o správnosti naší cesty přesvědčen," uzavírá Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články