Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Navzdory kolizi získala Sáblíková třetí zlato za sebou

Vancouver - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala potřetí za sebou mistryní světa v závodě na 5000 metrů. Ve Vancouveru se dnes jako jediná dostala časem pod sedm minut a druhou Kanaďanku Claru Hughesovou porazila o více než dvě vteřiny. Krátce před startem ji přitom postihla kolize s Japonkou Masako Hozumiovou a se šancemi jednadvacetileté rodačky ze Žďáru nad Sázavou to vypadalo bledě. K úžasu zaplněné haly se však po pár minutách postavila na start a všechny soupeřky porazila. Bronz získala další zástupkyně pořadatelské země Kristina Grovesová, na stupních vítězů se tak objevila stejná trojice jako před rokem v Naganu.

Povzbuzená ziskem stříbra na 3 kilometrech se Sáblíková v dějišti příštích olympijských her chystala na start předposlední jízdy společně s Grovesovou. Pak však přišla rána a Sáblíková náhle ke zděšení svého trenéra ležela na ledu. "Stála jsem na startu, protože začali hlásit, že jede další pár. Masako přijížděla, plácla si s trenérem, ale nepodívala se a já jsem k ní stála zády. Takže mě srazila," popsala česká rychlobruslařská hvězda situaci, při níž se všem v hledišti zatajil dech. "Krve by se ve mně nedořezal," komentoval situaci reprezentační trenér Petr Novák.

Japonka dojížděla svůj předchozí závod, podle Sáblíkové však už pořadatelé vyvolávali další závodnice. "Už jsem měla právo stát před startovní čárou. Japonská závodnice už za cílem dojížděla a plácla si s trenérem," popsala okamžiky před srážkou. "Japonka si asi neuvědomila, že tam někdo může stát, a bohužel do mě narazila a srazila mě na zem. Možná to bolelo víc ji než mě, protože se držela za hlavu. Doufám, že je v pořádku," řekla Sáblíková.

Sáblíkovou srážka nepoznamenala, pokořila hranici 7 minut

Přesto se po pár minutách na start, který byl kvůli srážce odložen, postavila. "Prvních pět kol bylo fantastických, pak to začalo být horší," komentovala průběh závodu. "Jak jsem teď moc nejezdila, vůbec jsem nevěděla, jestli těch dvanáct kol dojedu. Tři poslední kola byla hodně těžká," přiznala Sáblíková s odkazem na nachlazení a teploty, které ji v minulých dnech ve Vancouveru pronásledovaly. "Ale dopadlo to, a to je nejdůležitější," řekla s úlevou.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka od počátku zajížděla časy na jedno kolo pod 33 vteřin a na jednotlivých mezičasech se držela v čele. V závěru sice zpomalila, ale Hughesovou, která jela před ní, jistě porazila o 2,70 vteřiny. Po dojezdu své jízdy musela ještě přibližně deset minut čekat, než projedou cílem Němka Stephanie Beckertová a Maren Haugliová z Norska, ani jedna z nich její čas 6:57,84 neohrozila.

Staronová šampionka má rýmu a bolavá záda

Sáblíková tak získala ve Vancouveru druhou medaili, ve čtvrtek byla druhá na trati 3000 metrů a potvrdila tak vynikající výsledky z této sezony, ve které ovládla Světový pohár na dlouhých tratích, stala se světovou šampionkou ve víceboji a na mistrovství Evropy skončila třetí.

Sáblíková je nyní už bez zvýšených teplot. "Mám jen rýmu a kašlu. No a teď mě k tomu ještě bolí záda," dodala Sáblíková se smíchem. Před dnešním závodem družstev, v němž nastoupí s Karolínou Erbanovou a Andreou Jirků, je podle vlastních slov v pořádku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články