Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nadějný stoper Hůlka: Vím, že vzdělání je strašně důležité

Mladá Boleslav V neděli se na Letné představí Mladá Boleslav, v jejímž dresu bude útočné síle domácích čelit i mladý stoper Lukáš Hůlka. Hráč, který v letošní sezoně debutoval za modrobílé a na začátku října proti Brnu již stačil vstřelit i svůj první ligový gól, je velkou nadějí Středočechů. Čerstvý maturant ovšem kromě stálého místa v základní sestavě usiluje i o vysokoškolské vzdělání. A také o to, aby již ve svých devatenácti letech šel na hřišti příkladem.

Utkání Mladá Boleslav - Teplice
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Hůlka ve svých devatenácti letech prožívá skvělé období. Na jaře úspěšně odmaturoval a nastoupil na Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Kromě toho však od července pravidelně začal hrát i první ligu za Mladou Boleslav, která může zcela bez problémů pomýšlet na účast v evropských pohárech. 

Boleslavský stoper přitom dává velký prostor vzdělání. Je si vědom, že jakékoliv vážné zranění může ohrozit jeho potenciální fotbalovou kariéru. "Z tohoto pohledu se musím o své tělo starat tak, aby k něčemu podobnému nedošlo," říká Hůlka. "Vím, že vzdělání je strašně důležité. Pokud nevyjde sen, že se stanu profesionálním fotbalistou, tak bych se chtěl alespoň pohybovat v prostředí sportu, ať už bych byl na pozici trenérské či manažerské."

Hůlkův přístup chválí i jeho bývalá třídní učitelka z mladoboleslavského gymnázia Jarmila Mulačová. "Lukáš byl sportovec každým coulem, takže školu bral velmi zodpovědně," popisuje Hůlkova středoškolská léta. "Ten sportovní přístup nebyl v tom, že by byl nad věcí, ale skutečně férový. Sportovní v tom nejlepším smyslu slova," dodává Mulačová.


Devatenáctiletý hráč samozřejmě není prvním, ani posledním fotbalistou, který se rozhodl navštěvovat univerzitu. "Fotbal je hra, kterou hrajete hlavou," zní ostatně slavný výrok Johana Cruyffa. I podle mnohých výzkumů mezi sportovním a akademickým talentem existuje souvztažnost.

A čím většího vzdělání sportovec dosáhne, o to lepší předpoklady získává pro dobré výkony na sportovišti. Zatímco pouhých 7 % Britů navštěvuje soukromé školy, hned polovina zlatých medailistů Británie z olympijských her v roce 2012 profitovala ze stejného vzdělání. Například ve Velké Británii se však fotbalové prostředí často nadále dívá na hráče, kteří své vzdělání neukončí v šestnácti letech a kteří nepocházejí z pracující třídy, skrz prsty. 

Seznam fotbalových legend, které se školní docházkou po dosažení maturity neskončily, však rozhodně není krátký a čítá taková jména, jako jsou Sócrates, Pep Guardiola či Dennis Bergkamp. Zřejmě není náhodou, že na univerzitní vzdělání dosáhla i podstatná část španělské reprezentace, která dominovala světovému fotbalu v uplynulých šesti letech. Mezi nimi vysokou školu navštěvují či navštěvovali například Andrés Iniesta, Xabi Alonso, Juan Mata či Cesc Fábregas.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra: Lukáš Hůlka jde nejen za fotbalovou kariérou, ale i za vzděláním

Hůlkovi také v čistě fotbalovém vzdělání velmi prospěl návrat Davida Jarolíma z Bundesligy. "Byl na něm vidět německý způsob života ve fotbale. To, jak se připravuje na zápas, je ukázka toho, jak by se měl fotbalový hráč prezentovat," hodnotí přínos bývalého kapitána Hamburku Hůlka.

Boleslavský stoper se přitom snaží stát nohama na zemi. Až ve čtvrtém ročníku na gymnáziu si nechal sestavit individuální plán výuky a na své přátele i známé hodlá působit jako modelový příklad profesionálního fotbalisty. "Myslím, že tím, jak jsem se choval, tak jsem jim chtěl předvést i nějaký návod, jak by se měl profesionální hráč prezentovat. Musí být pokorný a respektovat ostatní bez ohledu na to, o koho jde. Samozřejmě by si měl žít svůj sen, který si v mládí předsevzal a za kterým jde," říká.

Hůlka v utkání proti Zbrojovce Brno již dokonce vstřelil i svou debutovou branku v Synot lize. "Spousta kamarádů můj první gól viděla, samozřejmě jsem obdržel spoustu gratulací," raduje se. "Bylo to příjemné a takové chvíle si každý hráč užívá, zvlášť když se mu to povede takhle brzo, protože někdo na takový gól může čekat celou věčnost," uvědomuje si mladý obránce.

Zdroj
ČT sport, Financial Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články