Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

"Na míči jsou Číňani jako Brazilci." Jirkal s Lavičkou o trénování v Ásii

Praha - "Číňané jsou na balonu silní jako Brazilci a jsou schopni neuvěřitelně dřít. V Evropě by se však stále prosadit nemohli, jelikož díky striktní výchově nejsou schopni cokoliv vytvořit. Až se naučí být kreativní, liga se určitě zvedne," řekl Miroslav Jirkal, který rok trénoval čínský Jiangsu Sainty. Spolu s dlouholetým trenérem pražské Sparty a nyní australského FC Sydney Vítězslavem Lavičkou si přišli do Studia fotbal extra popovídat o svých trenérských zážitcích z exotických zemí.

Miroslav Jirkal s Vítězslavem Lavičkou
zdroj: ČT24

"V Austrálii fotbal není sportem číslo jedna," tvrdí bývalý prvoligový fotbalista Lavička. "Suverénně tam vládne rugby, ale kopaná je na vzestupu. Zázemí je tam úžasné." To je dle Jirkala, který strávil rok v moderním městě Jiangsu nedaleko Šanghaje, vynikající i v Číně. "Hráli jsme na fantastickém olympijském stadionu pro 80 tisíc lidí, zázemí bylo perfektní," uvedl. Jirkal dotáhl tým ze sestupových pozic až na čtvrté místo tabulky, klub však následně opustil.

Oba trenéři vzpomínali na čas strávený v exotických krajích s nostalgií. "Člověk se od toho úplně neodstřihne. Sydney je opravdu krásné město," povzdechl si Lavička. Kulturní rozdíly jsou dle Jirkala vidět i u fotbalistů. "Čína je na vzestupu, lidé hltají západní životní styl. Fotbalisté se mne neustále ptali, jak se hraje v Evropě, jací hráči se tam prosazují, co by měli udělat, aby se tam dostali." Zatím dle trenéra však fotbalisti nemají šanci. "Kultura je velmi rozdílná, Čínani by nejdřív museli proniknout do naší kultury, což by méně než za rok nezvládli."

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Do Číny se stahuje čím dál více slavných fotbalistů. Posledním z nich je bývalý hráč Chelsea a francouzský reprezentant Nicolas Anelka. Ten se stal dokonce hrajícím trenérem šanghajského klubu. I pro tyto hvězdy je ovšem čínské prostředí velmi kompetitivní. "Čína jde po úspěchu. Pokud nejste schopni vyhrávat, s klubem se rychle rozloučíte. Proto už nyní například zvažují, jestli vůbec angažovat Didera Drogbu, jestli se za ty peníze vyplatí," řekl Jirkal. Majitelé dle něj totiž berou klub jako svoji hračku.

Na asijské týmy se pořád nahlíží spíše jako na kluby, kam si fotbalové hvězdy chodí vydělat před odchodem do důchodu. Tato percepce se však mění. Číňané i Australané jsou velcí sportovci a ke sportu je tam obrovský vztah, potvrdili trenéři. Je tedy jen otázkou času, kdy se liga zkvalitní.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články