Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Milan Koláček: Mistr Francie, o kterém v Česku nikdo neví

Praha – Ve světě jachtingu patří mezi známé persony, ale doma v Česku o něm slyšel jen málokdo. To by však chtěl Milan Koláček změnit. V tomto roce si na své konto připsal jeden obrovský úspěch, když vyhrál francouzský šampionát v sólovém jachtingu. Sám však má ještě mnohem větší ambice. Chtěl by jet slavný Vendeglob, závod kolem světa. "Je to můj největší sen," prozradil Koláček.   

Milan Koláček studuje mapy
zdroj: Pavel Nesvadba autor: Pavel Nesvadba

Koláček v tomto roce vyhrál mistrovství Francie v sólovém jachtingu v kategorii mini a stal se vůbec prvním vítězem, který nepocházel z Francie. "Většina jezdců mi to přála. Jsme přátelé a všichni obdivovali, že první ročník vyhrál Čech. Určitě to některé mrzelo, ale je to sport. Všichni chtějí vyhrát," řekl Koláček, který ani jednou nechyběl na stupních vítězů a hned úvodní podnik vyhrál. 

Jak sám říká, kvalifikovat se do takovýchto závodů není vůbec snadné. "Aby člověk mohl jet ty nejdelší závody, tak se musí kvalifikovat a odjet několik dalších závodů. Není to tak, že se člověk rozhodne a pojede," prozradil český jachtař.

Pravidla takovýchto závodů jsou skutečně náročná. Na vodě totiž jachtař nemá žádné spojení se břehem. Pouze jednou denně dostane informace o počasí a dle nich si musí naplánovat taktiku do dalšího pokračování. "Velice důležitá je příprava před závodem, kdy máme k dispozici veškeré informace. Podle nich se dá naplánovat velká část závodu, avšak nejhorší je, když se začne rychle měnit počasí," řekl Koláček. 

Koláček celý šampionát odjezdil na vlastnoručně postavené lodi se jménem Follow, za což sklidil ve Francii velký obdiv. Jel na ní i jeden z nejtěžších závodů vůbec, Transat. Do dalšího ročníku tohoto legendárního jachtařského podniku však plánuje, že postaví loď novou, která by měla být o poznání lepší a díky níž by měl bojovat o nejvyšší umístění.

Sen Koláčka je ale ještě o stupínek výše, pokukuje totiž po závodu kolem světa, slavném Vendeglobu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články