Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Mezi objevy uplynulého roku patří Ye, El Shaarawy či Hertl

Praha - Od dnešního dne až do Nového roku Vám každý den přineseme jednu sportovní ročenku. Těšit se můžete na zhodnocení nejvýznamnějších událostí z fotbalu, hokeje, tenisu, atletiky, ale připravili jsme i souhrn úmrtí či konců kariéry významných sportovců. Na prvního ledna máme přichystán seznam největších taháků roku nadcházejícího. Vánoční pohodu začínáme s přehledem několika z největších objevů uplynulého roku, sportovců, kteří ač vloni poměrně neznámí si letošními výkony zajistili celosvětový či aspoň český ohlas.

"Faraon" El Sharaawy
zdroj: ISIFA

Ye Shiwen – Narozena 1. března 1996, čínská plavkyně se stala asi největším objevem na letošních olympijských hrách v Londýně. V polohovém závodě na 400 metrů vyhrála ve světovém rekordu, na dvousetmetrové trati pak "pouze" v rekordu olympijském. Teprve šestnáctiletá Číňanka připomíná východoněmeckou Petru Schneiderovou, která ohromila svět vítězstvím na OH v Moskvě 1980. Podobně jako Schneiderová vyvolala i Ye Schiwen pochybnosti o svém úžasném talentu a kritické hlasy k čínským tréninkovým metodám. Její rodina však vše popřela. "Celý život tvrdě dřela, nikdy ale s plaváním skončit nechtěla. Má nejen klučičí tělo, ale i povahu. Nikdy se nevzdává," uvedl otec Ye.

McKayla Maroneyová – Její fotka s americkým prezidentem Obamou odstartovala sérii internetových "memů," rošťácký úsměv však není jedinou devízou této mladé Američanky. V pouhých sedmnácti letech se jí totiž podařilo získat olympijské zlato s týmem amerických sportovních gymnastek, stříbro potom brala v přeskoku. Ve výběru největších událostí letošního roku "Zeitgeist" vyhledávače Google se Maroneyová dostala na čtvrté nejvyhledávanější místo mezi atlety, její Twitter účet nasčítal na konci roku necelý půlmilion příznivců.

El Shaarawy – Fotbalový útočník narozený egyptskému otci a italské matce se v letošním roce etabloval jako zachránce milánského AC. Hráč přezdívaný "Faraon" ve svých dvaceti letech nastřílel skoro polovinu ligových gólů italského velkoklubu, další přidal v Lize mistrů a jeden za reprezentaci. El Shaarawymu nechybí sebevědomí, je ovšem schopen i kritické sebereflexe. Nikdy nepochyboval o tom, že uspěje, zároveň ale své úspěchy nepřeceňuje. "Devizou úspěšných je nikdy se sebou nebýt spokojený," tvrdí. Vedle střelecké formy je ale italský forvard znám i svým punkovým čírem. "Berlusconi mi ho dovolil," usmívá se.

Keshorn Walcott – Před rokem 2012 o tomto devatenáctiletém oštěpaři z Trinidadu a Tobaga věděl málokdo. Sebral sice zlaté medaile z karibských her CARIFTA, až letošní úspěch ho ovšem proslavil celosvětově. Keshorn Walcott svým hodem 84,58 metrů porazil všechny své protivníky na londýnských hrách a stal se nejmladším olympijským šampionem v oštěpu a teprve druhým ne-Evropanem – po Cy Youngovi z roku 1952 – který tuto disciplínu ovládl. A domovské ostrovy Trinidad a Tobago se atletovi řádně odvděčily – pojmenovaly po něm maják.

Anthony Davis – Devatenáctiletý basketbalista Anthony Davis se stal v letošním roce celkovou jedničkou draftu nejlepší basketbalové soutěže NBA. Z univerzity v Kentucky si tohoto 208 centimetrů vysokého centra vybrali Sršni z New Orleans, čímž se z něj prakticky přes noc stala basketbalová hvězda. Ještě v roce 2010 totiž Davis nastupoval v chicagské středoškolské lize a na to, být jednička v draftu, vůbec nepomýšlel. V druhé polovině roku se ovšem jeho raketový start trošku přibrzdil zraněním kotníku, které Davise na jedenáct zápasů vyřadilo ze hry.

České naděje? Hertl, Soukalová nebo Tecl

Gabriela Soukalová - "Tohle byl závod mých snů! Nikdy jsem si nemyslela, že můžu vyhrát závod světového poháru." Tak se radovala česká biatlonová naděje, která 14. prosince nejlepším výkonem ze slovinské Korljuky napodobila zlato Kateřiny Holubcové z roku 2003, byť na jiné trati. Den nato však svůj úspěch zopakovala, na 10km sprintu skončila stříbrná a následně doplnila sbírku o bronz na trati s hromadným startem. Soukalová prožila životní sezonu. Vloni se ve světovém poháru nedostala výše než na 22. příčku, letos se stabilně drží okolo desátého místa a medailovou sbírkou ze Slovinska svůj vzestup korunovala.

Tomáš Hertl – V osmnácti letech zaujal celou extraligu, trenér Alois Hadamczik ho neváhal nominovat do seniorské reprezentace. Útočník pražské Slavie však míří ještě výš. V prvním kole draftu si ho vybral tým NHL San Jose, za který by za určitých okolností mohl nastoupit už za rok. "Ale to v tuhle chvíli ještě neřeším, protože mám stejně na příští sezonu kontrakt ve Slavii," tvrdí. Cílevědomý útočník už teď patří k největším tahounům klubu, pohled od Kanady však úplně neodvrací. "Chtějí, abych přišel co nejdřív. Ale uvidí se," dodává.

Adéla Sýkorová – Na londýnské olympiádě se spíše počítalo s medailí pro Kateřinu Emmons, úspěšná byla ale nakonec její o poznání méně známá kolegyně Adéla Sýkorová. Pětadvacetiletá studentka geografie na plzeňské univerzitě prožila navýsost úspěšný rok. Před bronzovou medailí z Londýna zvládla ještě vyhrát finále světového poháru malorážky. "Cítím, že je o mě větší zájem. Líbí se mi to a užívám si to," přiznává střelkyně.

Stanislav Tecl - Prvoligovou kariéru si sice již vyzkoušel při hostování ve Slavii, až letos se do ní ovšem zapojil úplně. Teprve ve dvaadvaceti letech navlékl tento útočník kapitánskou pásku nováčka z Jihlavy a pustil se do destrukce ligových týmů. I díky spolupráci se záložníkem Václavem Kolouškem Tecl ukončoval sympatickou, útočnou hru Jihlavy hned v 10 případech z 11 odehraných utkání. Teclův úspěšný rok zastavily až potrhané vazy v kotníku, které jej vyřadily na zbytek podzimu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články