Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Messner v Praze: Největší úspěch? Skutečnost, že žiju

Praha - Reinhold Messner považuje za největší úspěch své kariéry skutečnost, že ještě žije. Současná horolezecká legenda to řekla novinářům při dnešním setkání na Smíchovském festivalu alpinismu. Podotkl také, že se mu příliš nelíbí komercionalizace horolezectví a vytrácení čistoty výstupů, ale bere to jako fakt, který nemůže ovlivnit, jen popsat. Pro pětašedesátiletého Messnera organizátoři festivalu připravili jako příznačné ocenění horolezce Skleněný cepín.

Messner jako první vylezl na nejvyšší horu světa Mount Everest bez kyslíku, zatímco v posledních letech na střeše světa byl i vrtulník či olympijský oheň. "Jestli tam oheň vůbec byl, protože když jsem viděl fotky, tak mi to úplně nekorespondovalo s tím, co tam skutečně je," prohlásil Messner. "Ta situace na nejvyšší hoře světa není úplně podle mého vkusu, ale na druhou stranu turismus přináší lidem peníze a živobytí," dodal. "Ale měli by tam chodit zkušení lidé a snažit se zachovat divokou přírodu."

Kdysi byl na Everestu sám, v panenské a divoké přírodě, jen se svým parťákem Peterem Habelerem. "Dneska se snese z hory sedm tun odpadků," pokrčil rameny slavný horolezec, který prostřednictvím svého grantu chce dát Nepálu prostředky, které by měly pomoci horu uklidit. Zatímco on sám byl na Everestu zadarmo, dnes každý výstup stojí 10 000 dolarů. "Bohužel velká část toho zůstane v Káthmándú," připustil Messner. "Na tu horu je ale vytvořen velký tlak," dodal.

Reinhold Messner pro ČT:

0"Nikdy v životě jsem nepoužil kolík, tedy možná jenom v případě, když už byl ve skále přibitý. Ale sám jsem ho nikdy nepoužil. K hoře musíte mít respekt a já po sobě nezanechával stopy. Nikdy jsem při výstupech nepoužíval komunikační systémy ani kyslíkové lahve. Šel jsem tak vysoko, jak to šlo a spoléhal jsem se jenom na své schopnosti. I kdybyste mi dali milion eur, nikdy bych nepřijal výzvu vylézt na Mount Everest se třemi kyslíkovými maskami, se třemi šerpy, kteří by mě táhli a s pěti, co by mě tlačili. To není můj styl."

Sám se do vysokých kopců už moc nedostane, i když ještě má v hlavě několik projektů výstupů na nižší vrcholy. Věnuje se svým čtyřem muzeím, k nimž by v příštím roce mělo přibýt poslední. Jsou věnovaná horám, vždy podle jednotlivých témat. "To je spolu s rodinou moje hlavní náplň," řekl Messner. "Lezení jsem omezil. Souvisí to s věkem, mou prací a také tím, že se chci věnovat ženě a rodině," řekl horolezec. "Ale hodně lezu se svým devatenáctiletým synem, který už je lepší než já," usmál se. "Já už čekám na alzheimera," vtipkoval v narážce na nemoc starých lidí.

Svým výstupům se snažil dát smysl. Skutečnost, že zhruba třetina jeho expedic zůstala neúspěšných, považuje za výhodu. "Protože kdybych všechno dotáhl do konce, tak bych tady už nemusel být," poznamenal. "Já jsem si kladl takové cesty, abych je byl schopen zvládnout," řekl.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články