Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mamutí skok v Přerově? Postrach, ale i výzva autokrosařů

O víkendu se pojede v Přerově už šestý díl mistrovství Evropy v autokrosu. Bude se jednat o druhý podnik evropského šampionátu na českém území po Nové Pace a také díky atraktivní trati se očekává "plný dům". Dalšími hosty Jiřího Zíty v pořadu Svět motorů – speciál byli předseda přerovského autoklubu Karel Kleiner a mistr Evropy v autokrosu z roku 2001 Jaroslav Hošek.

Petr Nikodém
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Třetí srpnový víkend bude v Přerově patřit autokrosu, a to tomu evropskému. Pojede se totiž šestý podnik mistrovství Evropy. Tamní trať je podle organizátorů vůbec tou nejatraktivnější z celého seriálu. Proslulý je mamutí skok, který však část jezdců odrazuje.

"Je to problémová záležitost. Mamutí skok je rarita naší trati a je to dvousečná věc. Stalo se tam několik 'bouráků', zaplaťpánbůh nikomu nic vážného. K nám se kvůli tomuto skoku bojí někteří jezdit. Na druhou stranu se vytřídí plevy od zrna a k nám se sjíždí opravdová špička a ti odvážní. Chtěl bych jim poděkovat, tito jezdci zaslouží uznání," uvedl Kleiner.

Oblíbenost specifické přerovské tratě uznale potvrdil také Hošek. "I kdybychom se nebavili o Přerovu teď před Evropou, tak přerovskou trať mám úplně nejradši ze všech. Je prostorná, rychlá a má 'odvrácené vingle', má prostě všechno. Má akorát jednu nevýhodu: je nějakých 500 km dál od západních hranic a druhá půlka pole mávne rukou a tu dálku nejede. Ale špičku má celou," podotkl Hošek.

Je nám líto, video expirovalo.
Mamutí skok v Přerově? Dávám si pozor, říká Hošek

A co si myslí o mamutím skoku bývalý mistr Evropy? "Když to jezdec dokáže strhnout k zemi, tak neztratí rychlost nebo jen nepatrně, a není to tak hrůzostrašný dopad, jako když se letí deset, patnáct, dvacet metrů vzduchem. Někdo i dále. Ve vzduchu se ale nezrychluje. U někoho jde o efekt, já si ale dávám pozor," doplnil Hošek.

U českých závodníků se pak nabízí otázka, zda je domácí prostředí, ať už v Nové Pace nebo v Přerově, k užitku nebo na škodu. Ve hře je totiž zvýšený tlak z publika na dobrý výsledek tuzemských jezdců.

"Já si na tohle moc nehraji. Když jsem například ve Francii, tak je klid u autobusu. U domácích tratí se jedná o desítky lidí, možná i více, kteří pokládají otázky a chtějí se fotit. Tam si člověk moc neodpočine. Ale i to patří k závodění, je to krásné," podotkl Hošek.

Dvaasedmdesátiletý Hošek zároveň vyhlíží své mladší nástupce, kterým zanedlouho předá pomyslné žezlo. "Z těch mladých – pro mě jsou všichni mladí – ale z těch mladých je pro mě největším talentem ve velké třídě Jakub Kubíček. A Milan Vaněk s Petrem Nikodémem, to je opravdu radost se koukat, to je prostě fajnové. Myslím si, že tihle kluci mají šanci na medaile v evropském seriálu," řekl přesvědčivě Hošek.

A jaké jsou cíle obou hostů před přerovským autokrosovým svátkem? "Já budu spokojen s tím, že přijde spousta lidí a nikomu se nic nestane," uvedl předseda přerovského autoklubu Kleiner. "Já budu spokojený, když bude krásné počasí a dostanu se aspoň do semifinále," uzavřel reprezentant Hošek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články