Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Letec Šonka: Chci zaútočit na celkový bronz, musím si ale hlídat záda

Praha – V minulé sezoně se ve finálovém závodě Red Bull Air Race dočkal premiérového umístění na stupních vítězů. Letos Martin Šonka míří ještě mnohem výše. Na "bednu" se v probíhajícím ročníku dostal už dvakrát a v současnosti útočí na medaili z celkového pořadí. "Doufám, že si to nepokazíme," říká český účastník letecké formule 1, jenž v tomto roce získal i stříbro z mistrovství světa v akrobatickém létání.

Martin Šonka
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Jedno druhé, jedno třetí a jedno čtvrté místo. To jsou největší úspěchy Martina Šonky v probíhající sezoně série Red Bull Air Race. Český pilot potvrdil, že se při svém třetím roce mezi závodníky, kteří v leteckých speciálech bojují o nejlepší čas na trati mezi pylony, dostal mezi naprostou špičku. O tom svědčí i fakt, že dva závody před koncem bojuje o celkové stupně vítězů.

Šonka je před závěrečnými podniky v USA na čtvrtém místě se ziskem 23 bodů, což je o pět více, než měl celkově loni. Vedoucí duo Paul Bonhomme a Matt Hall je od něj již příliš vzdálené, ale český letec má stále na dostřel celkový bronz. Ten v současnosti okupuje jedna z největších hvězd soutěže, Rakušan Hannes Arch, kterému poslední dva závody nevyšly a na něhož Šonka ztrácí sedm bodů.

"Je to prozatím moje nejlepší sezona. Doufám, že si to v závěru nepokazíme. Rádi bychom zaútočili na třetí místo, ale za námi je ještě spousta letců s malým bodovým odstupem, a pokud bych nějaký závod pokazil, tak bych se propadl," řekl před vyvrcholením série Red Bull Air Race jediný český zástupce.

To se bude konat v Americe. Letci nejprve na konci září budou bojovat ve Fort Worthu a celá série vyvrcholí v Las Vegas. V americké části šampionátu loni Šonka vybojoval sedmé a osmé místo, a pokud bude chtít zaútočit na konečné vytoužené stupně vítězů, musí v obou závodech postoupit minimálně do Top Four a doufat, že Arch bude mít opět nějaký výpadek.

Na blížící se finále již Šonka poctivě trénuje. Všechnu přípravu ale bude muset absolvovat na simulátoru, který sám se svým týmem vyvinul. "Pokud jsou závody v Evropě, tak máme letadlo doma a můžeme trénovat i na něm. Pokud však letíme dál ve světě, tak letadlo rozebereme a pošleme ho na místo určení. V současnosti je náš stroj na cestě do Ameriky. Trénink na americké podniky tak absolvuji na simulátoru, aby bylo všechno připraveno," prozradil Šonka, jenž na posledním podniku ve Spielbergu před davy českých fanoušků získal čtvrtou příčku.

Stříbro z MS je fantastické, chci ale zlato

Šonka však nemá úspěchy pouze mezi pylony. Na konci srpna český pilot zabodoval i na světovém šampionátu v letecké akrobacii, kde v disciplíně Freestyle vybojoval stříbro. "Freestyle je moje nejoblíbenější disciplína v akrobacii. Je to jeden z vrcholů mé kariéry. Medaile z MS je totiž úžasná. Měl jsem štěstí, že jsem na třetím MS v řadě získal medaili," uznal spokojený Šonka.

Na šampionátu ho mrzelo jen to, že znovu nedosáhl na vytoužené zlato. Na svém kontě má zatím dvě stříbra a jeden bronz. "Je tam jeden americký pilot, který mě vždy porazil. Má lépe upravené letadlo a díky tomu dokáže dělat zajímavé figury, které dobře vypadají. Ale rád bych ho jednou zdolal," prohlásil Šonka.

Pozornost českého pilota však v současnosti směřuje už jenom na vyvrcholení Red Bull Air Race, kde by v závěrečných dvou podnicích mohl dosáhnout na životní úspěch. Ať už třeba vítězstvím v některém z amerických závodů, či vybojováním konečného umístění na stupních vítězů.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Akrobatický pilot Martin Šonka
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články