Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Krpálek: Zhubnout pět kilogramů za den? Žádný problém

Přijel z tréninku, vysmátý, dobře naladěný. Usadil se před počítač a začal chatovat. Lukáš Krpálek. Dvaadvacetiletý chasník z Jihlavy, čerstvý mistr Evropy v judu ve váhové kategorii do 100 kilogramů. Odpovídal 20 minut, 40 minut, celou hodinu. Nevynechal jedinou otázku, nevyhnul se žádnému tématu. Co všechno na sebe závodník USK Praha prozradil? Například to, že "umí" zhubnout pět kilogramů za deset hodin nebo že ho přemožitel z Londýna lidsky zklamal. Lukáš Krpálek odpovídal na vaše dotazy na chatu.

Lukáš Krpálek chatuje v ČT
zdroj: ČT sport autor: Štěpán Janda

Lukáš Krpálek se stal prvním českým judistickým mistrem Evropy. Navázal na 25 let starý triumf Jiřího Sosny z dob tehdejšího Československa. "Samozřejmě mě takové vítězství těší. A věřím, že budu pokračovat v této cestě," pravil Krpálek při on-line chatu v redakci Nových médií České televize.

Ta cesta odstartovala v šesti letech, kdy Lukáše a o dva roky staršího bratra Michala přivedl strýc do tělocvičny. Oba si tehdy mysleli, že přišli na trénink karate. "Ale judo se mi hned zalíbilo a už jsme u něj oba zůstali," vzpomínal loňský juniorský evropský šampion do 23 let. Zlomový okamžik přišel v roce 2006. Pánové Zdeněk Haník, Jiří Lípa a Jiří Černý, kteří pořádají míčový sedmiboj osobností, věnovali tehdy šestnáctiletému nadějnému judistovi Lukášovi 60 000 korun z charitativní akce "Úspěšní pomáhají začínajícím". "A Lukáš si za ně pořídil měsíční soustředění v Japonsku," poznamenal Jiří Lípa.

"V těch šestnácti letech šlo o obrovský zážitek a hrozně mě to motivovalo, protože v tom věku se moc lidí, judistů, do Japonska nepodívá. Byla to obrovská zkušenost, která mě hodně posunula dopředu. Byl jsem tam měsíc a docela jsem tam trpěl. Nikdy jsem to nezažil. Obrovské dávky, třeba tříhodinové tréninky. A ještě dva za den," popisoval Krpálek svou první zkušenost s Japonskem a tamním judem. Nyní jako reprezentant, účastník olympijských her v Londýně, jezdí nejen do Japonska, ale i do Koreje pravidelně. Právě tam jsou nejnáročnejší judistické kempy na světě.

A co ještě padlo v chatu s Lukášem Krpálkem? Třeba to, že stále přemýšlí nad tím, co loni v Londýně nezvládl a proč nedosáhl na olympijskou medaili. Prý ho to ještě víc "nakoplo", aby se mu to podařilo v roce 2016 v Riu de Janeiru. "To je teď můj dlouhodobý cíl," doplnil Krpálek. Do brazilské megapole vyrazí již letos. Na srpnové mistrovství světa. "Nikdy jsem tam nebyl, tak uvidíme, co nás tam překvapí. Snad nic. Ale je dobře si dopředu obhlédnout dějiště příští olympiády," vyprávěl Krpálek a myšlenkami jako by se přesouval o tři roky dopředu. Právě do olympijského Ria. "Tam bych chtěl snad i překonat zatím jediného českého, vlastně československého medailistu z olympijských her Vláďu Kocmana," zasnil se český reprezentant.

Stokilový závodník reagoval také na otázku, zda by nezkusil štěstí v nejvyšší váhové kategorii nad 100 kilogramů. "Ale ano. Jednou se na to chystám i na jiných než domácích závodech. Ale ještě není ta správná doba. Až ucítím, že je tady, jdu do toho. Aspoň nebudu muset shazovat," poznamenal s úsměvem ve tváři.

Pousmál se též, když se ho opakovaně zeptali na novou úpravu pravidel, kdy jsou od nové sezony zakázané útoky na nohy. "Mně to nijak nevadí. Já jsem takovou techniku nevyznával ani předtím. Ale ti, co se to učili od dětství, musejí být pěkně naštvaní. Třeba takový Jarda Ježek by mohl vyprávět. Vždyť už ho letos dvakrát diskvalifikovali," vzpomněl Krpálek kolegu z reprezentace a olympionika z Londýna Jaromíra Ježka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články