Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krasobruslařka Asadaová vrátila Kim Ju-na porážku a je mistryní světa

Turín - Japonská krasobruslařka Mao Asadaová se podruhé v kariéře stala mistryní světa. Na šampionátu v Turíně jako jediná předvedla dvě vyrovnané jízdy a oplatila své hlavní konkurentce Korejce Kim Ju-na porážku z olympijských her ve Vancouveru. Olympijská vítězka a obhájkyně titulu se po nepovedeném krátkém programu dnes probojovala nejlepší volnou jízdou na stříbrnou pozici, na Asadaovou však celkově ztratila téměř sedm bodů.

Největší hvězda současného ženského krasobruslení Kim Ju-na v krátkém programu propadla, když udělala hrubou chybu v nájezdu do jedné z piruet i v sekvenci spirál. Ani volná jízda jí nevyšla úplně podle představ, když upadla při trojitém salchowu a za svým světovým rekordem z olympiády zaostala o 20 bodů. Přesto předvedla nejlepší jízdu dne a ze sedmé pozice se posouvala vzhůru.

Nakonec ji překonala pouze její největší rivalka Asadaová, která se jako jediná z nejlepší šestice po krátkém programu vyvarovala větších chyb a znovu předvedla svou specialitu trojitého axela v kombinaci. Zásluhou zisku 197,58 bodu tak získala svůj druhý titul mistryně světa. Poprvé se jí to povedlo v roce 2008. Bronz brala Finka Laura Lepistöová, která se tak může pyšnit rolí nejlepší Evropanky. Její přemožitelka z evropského šampionátu a domácí favoritka Carolina Kostnerová skončila až šestá.

Dominanci asijských krasobruslařek doložila čtvrtým místem další Japonka Miki Andová. Ta byla po krátkém programu 11., ovšem třetí nejlepší volnou jízdou si výrazně polepšila. Volná jízda naopak vůbec nevyšla Američance Mirai Nagasuové, která po krátkém programu vedla. Šestnáctiletá krasobruslařka ve volné jízdě ale zaostala o 21 bodů za svým maximem a nakonec se propadla až na konečnou sedmou příčku. Česká reprezentantka Martina Boček do volných jízd nepostoupila. V krátkém programu jí patřilo až 39. místo.

Kategorie žen na MS v krasobruslení:

1. Asadaová (Jap.) 197,58 b.,

2. Kim Ju-na (Korea) 190,79,

3. Lepistöová (Fin.) 178,62,

4. Andoová (Jap.) 177,82,

5. Phaneufová (Kan.) 177,54,

6. Kostnerová (It.) 177,31.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články