Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Vodní slalom 2024

Král Fourcade opět řádil a ovládl stíhačku. Hned tři Češi se vešli do dvacítky

Pokljuka (Slovinsko) – Pátý individuální závod v sezoně, čtvrté vítězství. Martin Fourcade i nadále potvrzuje, že jestli ho má někdo ve Světovém poháru zastavit, bude to mít velmi obtížné. Francouzský fenomén ovládl v Pokljuce i stíhací závod a pojistil si jasné vedení v seriálu. Další skvělý výkon předvedl Michal Krčmář, který byl potřetí v řadě v top 10. Tentokrát dojel desátý. Do nejlepší dvacítky se vešli i Michal Šlesingr a Ondřej Moravec.

Martin Fourcade
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na začátku cílové rovinky zvedl ruce do vzduchu, začal tleskat bouřícím divákům a před triumfálním průjezdem cílové čáry se stihl ještě uklonit. Martin Fourcade napravil svoje jediné letošní zaváhání ze stíhačky z Östersundu a ve slovinské Pokljuce už i této disciplíně kraloval.

Ač by se podle popisu mohlo zdát, že osmadvacetiletý Francouz měl cestu k triumfu snadnou, opak byl pravdou. Dlouho se musel prát se svým jediným letošním přemožitelem Rusem Antonem Šipulinem. O všem rozhodla až poslední střelba, v níž Fourcade díky čisté položce získal rozhodující náskok a dorazil si pro 51. výhru v kariéře Světového poháru.

Šipulin nakonec neuhájil ani druhou pozici a podruhé během dvou dní si na krk pověsil bronzovou medaili. V závěrečném spurtu byl nad jeho síly Nor Emil Hegle Svendsen.

Další skvělý závod má za sebou Michal Krčmář, který znovu potvrdil výbornou formu. Nepodařilo se mu sice udržet sedmou pozici ze sprintu, jelikož po třetí stojce musel na jedno trestné kolo. Nakonec se však stihl propracovat mezi nejlepších deset. "Poslední položku zvládl. Je to pro něj náročné i psychicky, pořád jezdí v nejlepší desítce, což je perfektní, ale může ho to trochu svázat. Ale zase se v ní udržel, jsme za to moc rádi," řekl na jeho adresu šéftrenér týmu Ondřej Rybář.

Dařilo se i dalším Čechům. Ondřej Moravec i přes dvě trestná kola po ležeckých položkách poskočil z jednatřicátého místa na startu na konečnou čtrnáctou pozici. Mezi nejlepší dvacítku ho doprovodil i Michal Šlesingr, který dlouho útočil na lepší umístění, ale po chybách na závěrečné ležce doběhl chvíli za ním jako devatenáctý.

V akci byl i Tomáš Krupčík, jenž si díky jen jedné minele na střelnici polepšil o třináct míst a skončil na bodech osmatřicátý. Adam Václavík byl po pěti střeleckých neúspěších znovu padesátý.

Souboj čistých střelců rozlouskla až poslední položka

"V noci mrzne a přes den je nad nulou." Tak popisoval v pátek podmínky v Pokljuce trenér ženské divize Zdeněk Vítek. A stejné počasí čekalo i na mužské závodníky stíhačky mužů. Na trať ve Slovinsku dopadaly sluneční paprsky, takže rtuť teploměru ukazovala až devět stupňů. Navíc znovu do soubojů nikterak nezasahoval ani vítr.

Vstříc 12,5 kilometrům se jako první vydal vítěz pátečního sprintu Fourcade, jehož brzy následovala další velká jména. Úvod příliš dramatických chvil nenabídl. Francouz sice získal pár vteřin na pronásledovatele, ovšem ty ztratil při první návštěvě střelnice. Podobně jako ostatní byl čistý, ale Šipulin rychlopalbou stáhl jeho náskok na 10 sekund.

Situace se opakovala i na druhé ležecké položce, po níž se dokonce Rus dostal o kousíček do čela a společně s Fourcadem sváděli boj o první pozici. I o třetí místo se v té době už prala pouze dvojička. O každý metr soupeřili Norové Emil Hegle Svendesen a Johannes Bö.

Daleko od stupňů vítězů po druhé střelbě nebyl ani Krčmář, který potvrzoval zejména skvělou formu s malorážkou, s níž podobně jako favorité nechyboval a držel se kolem sedmé příčky. Stejnou bilanci měl i druhý Michal Šlesingr, jenž zase mířil na top 10. Naopak Moravec v obou ležkách jednou minul.

Třetí střelba ale pro Krčmáře znamenala ztrátu. Zatímco favorité si drželi čistý rejstřík a na čele se drželo vše při starém, český reprezentant po osmi vyčištěných položkách ve Světovém poháru v řadě jednou minul a musel na trestné kolo. To Moravec a Šlesingr byli stoprocentní a posouvali se pořadím.

Na většinu otázek tak nakonec dal odpověď až závěrečný boj s terči. V něm pevné nervy ukázal Fourcade a znovu všech pět černých terčů přeměnil v bílé. To Šipulin chyboval a o vítězi v ten moment bylo rozhodnuto.

Také druhá dvojice se na poslední stojce rozdělila. Bö musel dokonce na dvě trestná kola, zatímco Svendsen se vydal nahánět Šipulina, což se mu nakonec i podařilo.

I pro české reprezentanty se stala závěrečná střelba rozhodující. Krčmář se vrátil k úspěšné palbě a po úspěšném běhu, v němž předstihl dva soupeře, dorazil desátý. Výborně stojku předvedl i Moravec a stal se druhým nejlepším Čechem. Naopak Šlesingr dvakrát chyboval a z možného útoku na přední příčky se stala devatenáctá pozice.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 30:27,4 (0 tr. okruhů), 2. Svendsen (Nor.) -6,0 (0), 3. Šipulin (Rus.) 6,2 (1), 4. J. Bö (Nor.) 48,0 (2), 5. Schempp (Něm.) -59,8 (1), 6. Rösch (Belg.) -1:21,0 (0), 7. Jelisejev -1:48,0 (2), 8. Cvetkov (oba Rus.) -1:28,0 (2), 9. Björndalen (Nor.) -1:31,5 (4), 10. Krčmář -1:34,3 (2), ...14. Moravec -1:55,1 (2), 19. Šlesingr -2:04,8 (2), 38. Krupčík -3:11,0 (1), 50. Václavík (všichni ČR) -4:41,0 (5).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 288, 2. J. Bö 193, 3. Šipulin 173, 4. Cvetkov 166, 5. Björndalen 166, 6. Peiffer (Něm.) 151, ...17. Šlesingr 107, 18. Krčmář 102, 21. Moravec 90, 64. Krupčík 3.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články