Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kouč Novák k Erbanové: Něco ji asi rozhodilo, ale těžko jsem to mohl být já

Nečekaný konec kariéry úspěšné rychlobruslařky Karolíny Erbanové a hlavně důvody, které pětadvacetiletá medailistka ze ZOH v Pchjongčchangu uvedla, mají pokračování. Do redakce přišla mailem odpověď reprezentačního kouče Petra Nováka. Právě jeho chování totiž mělo být důvodem, proč se Erbanová rozhodla ukončit činnost. Trenér, jenž stojí za úspěchy Martiny Sáblíkové, si však ničeho není vědom.

Petr Novák
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Erbanová, která trénovala v Nizozemsku a nyní po změnách, jimiž prošlo tamní rychlobruslení, nesehnala nový tým a odešla se připravovat do Polska, při oznámení konce kariéry ve svém prohlášení mimo jiné uvedla: "Nejsem už nadále připravená být obětí manipulativního, ponižujícího a útočného chování reprezentačního trenéra Petra Nováka, jehož lidské ani pracovní metody naprosto nesouzní s mými a nemohou mě vést k dobrým výkonům."

Novák si podle svého vyjádření ničeho není vědom... "Po přečtení celého vyjádření Karolíny a zjišťování informací od svazu nemohu uvěřit celé situaci a daným důvodům. Něco ji asi rozhodilo, ale těžko jsem to mohl být já. Naposledy jsem totiž s Kájou mluvil téměř před půl rokem na posledním závodě Světového poháru v Minsku. Od té doby nic. Její slova o ponižování jsou velmi silná, na osobní útoky nebudu reagovat. Veškerou komunikaci však zajišťovali lidé ze svazu, viz přiložený e-mail. I proto jsem překvapený, co jsem se teď dočetl. Pro české rychlobruslení je její konec každopádně ztráta."

Je nám líto, video expirovalo.
Karolína Erbanová náhle ukončila kariéru

Novák také pro Pro právo a sport.cz uvedl, že pokud se vyjadřoval k polskému sprintu, pak tím mínil výhradně výsledky ZOH v Pchjongčchangu, které jim nevyšly. "Polští rychlobruslaři se jinak prosazují na vrcholných závodech i na stupně vítězů. Mezi polskými trenéry mám mnoho přátel a léta s nimi spolupracuji," prohlásil Novák. Zmínka o pomalých časech Erbanové se podle něj týkala tratí 1500 a 1000 metrů. "Na pětistovce, na niž se specializuje, dosáhla nezpochybnitelného zlepšení a výrazných úspěchů," konstatoval trenér, který připravuje své svěřence na delší tratě.

Přiložen byl i e-mail, který reprezentantce 21. srpna poslal sekretář svazu rychlobruslení Jindřich Pařík a který měl nejspíš dokumentovat zájem a snahu o další sportovní vývoj Erbanové.

Pařík v něm Erbanovou žádal o zaslání plánu sportovní přípravy na nejbližší dva měsíce, s údaji o tom, kde a kdy bude trénovat, nebo případně absolvovat nějaké akce. Dále informace o trenérském zajištění její přípravy, jméno osobního trenéra, složení tréninkové skupiny, kde skupina převážně trénuje, nebo zda trénuje sama, a informaci o lékařském zajištění přípravy (v místech tréninku, nebo jen v ČR). Na závěr byla v mailu informace o tom, že se na polovinu září chystá schůzka s reprezentanty dlouhé dráhy k projednání sportovní přípravy a účasti na závodech, na níž má být projednána i smlouva se členy reprezentačních družstev.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články