Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kodeš: Nikdy jsem nešidil, netěšilo by mě to

Praha – Jan Kodeš se snažil na tenisových dvorcích i mimo ně během celého života vystupovat jako gentleman a dnes za to obdržel hlavní cenu Českého klubu fair play. Klub ocenil nejen jeho chování během aktivní kariéry, ale například i jeho snahu coby kapitána daviscupového týmu o pomoc Ivanu Lendlovi v 80. letech, kdy tehdy nejlepší světový tenista musel řešit řadu těžkostí s představiteli komunistického režimu. O fair play si v pořadu Na slovíčko povídala předsedkyně klubu Květa Jeriová-Pecková, Jan Kodeš a Gabriela Soukalová.

Jan Kodeš
zdroj: Isifa autor: Eduard Erben

"Já jsem se nikdy nesnažil šidit. Mě by to netěšilo. V tenisu ze 70 nebo 80 procent hráč ví, jaký míček byl. Pokud jste se v naší době cítil ukřivděný, tak jste se o to pral. Ale pokud jste věděl, jaký byl, tak jste se nehádal," řekl skromně Kodeš.

Podle předsedkyně klubu, která ocenění uděluje, je v čistém sportovním boji charakter hráče nezbytný. "Člověk si dokáže představit, co obnáší takové tažení za vítězstvím. A také si uvědomí, že je k tomu potřeba nejen velkého sebezapření, ale i charakteru. A když se dá po letech říct, že toto je osobnost, která si zaslouží ocenění, tak je to shrnutí nejen sportovní, ale i té životní etapy," prohlásila Jeriová-Pecková.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...

Kodeš se snažil jít příkladem nejen během své aktivní kariéry. "Myslím, že se se tu ocenily i funkcionářská léta, není to ocenění jen sportovní dráhy," podotkl vítěz Wimbledonu.

Král wimbledonské trávy z roku 1973 a daviscupový vítěz z roku 1980 dostal ocenění i za snahu o pomoc Lendlovi v 80. letech. Tehdejší jednička Lendl chtěl hrát za Československo a žít v USA, což se komunistickému režimu nelíbilo.

Květa Jeriová-Pecková:

"Fair play ve sportu i v životě je hlavně o respektu – respektu k soupeřům, rozhodčím, organizátorům. V civilním životě je respekt k tomu, že dokáže ocenit práci svého kolegy, podřízeného. Nehledat to špatné, ale hledat v lidech to dobré."

Komunistické vedení vyvíjelo na Kodeše tlak, aby Ivana Lendla vyřadil z reprezentace. Musel kvůli tomu i na kobereček k předsedovi ČSTV Antonínu Himlovi. "Říkal, že musím vyloučit Lendla. Soudruhu, to neudělám, jako kapitán prvního hráče světa nevyřadím, říkal jsem mu. On polknul a řekl mi, že musím udělat besedu a vysvětlit to. Tak jsem to udělal a pak už mi Himl nevolal," popisoval Kodeš.

Z dvojnásobného vítěze Rolan Garros mluví životní zkušenost. "Nejdůležitější je brát rady od starších a zkušenějších. V tenisu mi to šíleně pomohlo," řekl Kodeš s poukazem na to, co ho táhlo k úspěchům. Důležitá je podle něj velká sebedůvěra i ve složitých situacích. "Do posledního míče věřit tak, že se to může zlomit. To je víra ve vítězství," popsal.

Kodeše trápí mládežnické turnaje

Poučí se z Kodešova ocenění současný tenis? "Nevím. Pro mě je největší hrůza, když se dívám na mládežnické turnaje. Dneska je móda hrát bez rozhodčích – rodiče zasahují do hry, děti se trochu šidí a rodiče je ještě ponoukají, aby se šidily. Spoléhá se na charakter dětí, ale problémem jsou rodiče," posteskl si Kodeš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články